• truvali kahraman aeneasin babasi. kahramanimiz truva savasinda yasli babasini sirtina alip sehirden kacmistir ama maalesef akdenizdeki yolculugu sirasinda ölmesine engel olamamistir.
  • aphroditenin ida dağı'nda sığırlarını otlatırken görüp güzelliğine vurulduğu troyalı çoban ve prensin adıdır. arzuyla sarsılan tanrıça, dayanamayarak ida dağı'na iner ve onun inişi, bir ana tanrıçanın şahlanışı gibi anlatılır, onun gelişiyle dağı kaplayan fundalıklarda yaşayan tüm vahşi hayvanların, onun saçtığı arzu yüklü rüzgarın etkisiyle nasıl çiftleşmeye başladıkları tasvir edilir... aphrodite phrygialı bir bakire kılığına girerek anchisese görünür, eh, haliylen o da bir bakışta vurulur tanrıçaya ve birlikte olurlar... bir süre sonra, aphrodite doğrularak prense gülümser ve tanrıça suretine geri dönerek, ona troya`ya kral olacak bir oğlunun olacağını, soyunun sonsuza dek yaşayacağını bildirir. doğuracağı bu oğlanı önce nymphalara verecek, on beş yaşına geldiğinde kendisiyle tanıştırmaya getirecektir. ama anchisesin aphroditeden bir oğlu olduğunu kimseye bildirmemesi gerekmektedir, eğer söylerse zeusun yıldırımıyla çarpılacaktır. anchises karşısında bir tanrıça görünce önce ödü patlar, ama sonra yatışır ve söylediklerini dinler, böylece birbirlerine veda ederler.
    bir rivayete göre anchises tanrıçaya verdiği sözü tutmaz, çok sarhoş olduğu bir gece aphrodite ile birlikte olduğunu ağzından kaçırır, ve derhal zeus tarafından çarpılır. bunun sonucunda topal ya da kör kaldığı anlatılır ve troyanın tahrip edilişini işleyen pek çok resimde oğlu aeneasın sırtında kaçması buna bağlanır. bir söylentiye göre de adamcağızın oğlunun sırtında betimlenmesinin nedeni, troya yağmalandığı sırada 80 yaşında olmasıdır. bir de, vergiliusùn aeneidinde, anchisesin sicilya'da, drapanon burnu'nda öldüğü ve aeneasın babası şerefine oyunlar tertiplediği anlatılır, hatta troya oyunlarının roma kültürü içinde yaşamasının nedeni de budur.
  • ilk başlarda oğlu aeneas ile birlikte yanan troya'dan kaçmaya niyeti olmayan yaşlı adam.

    daha sonraları çeşitli kehanetler ve rüyalar o'nu yanan troya'dan [ex ardentem urbem troiam] kaçmaya ikna etmiştir. çeşitli kereler oğluna ve anddaşlarına yol göstericilik -görmüş geçirmiş olduğundan- yapmıştı.

    oğlu, babası adına denizde yarış, koşu, ok müsabakası düzenlemişti.

    (bkz: vergilius)
    (bkz: aeneas)
  • ilginçtir, aeneas 'ın karısı creusa 'yı yanan troia hengamesinde kaybetmesinin sebeplerinden biri olarak gösterilebilir babadır bu. efendime söyliyeyim; tam troia'dan kaçarlarken; aeneas sırtında taşıyor babası anchises'i, elinden tutuyor oğlu ascanius'u ve karısı creusa da arkadan geliyor diğer yoldaşlarla birlikte.

    tam şehrin kapılarından çıkacaklarken, baba diyor ki; "nate, fuge, nate; propinquant. ardentis clipeos atque aera micantia cerno." yani "kaç oğul, yaklaşıyorlar, oğul! parlayan kalkanlarını, pırıl pırıl bronzları görüyorum." (aen., ii, 733-734) bunun üzerine hızlanıp kaçıyor aeneas, karısı da arkada.. yitip gidiyor.

    aslında bir insan bir yerden kaçarken karısını niye arkada bırakır onu da anlamış değilim, roma kültürü ve inanışlarıyla, vergilius'un söylence bilgisiyle, evvelinde anlatılan hikayelerin sosyolojik açıklamalarıyla günyüzüne çıkarılabilir bu mevzu.

    resimlerle kavrayalım:
    http://www.utexas.edu/…311images1/aeneaspompeii.jpg
    http://homepages.wmich.edu/…yth/images/anchises.jpg
    http://webpages.ursinus.edu/…es/aeneasanchises5.jpg
    http://www.vroma.org/…manus_images/aeneas_triad.jpg
    http://www.utexas.edu/…311images1/aeneasbarocci.jpg

    not: ayrıca aeneas geride kadın bırakmaya pek meraklıdır:

    (bkz: aeneis/@jimi the kewl)
    (bkz: dido/@jimi the kewl)
  • aphrodite ile ilişkiye girmiş halk dilinde şanslı piç diye adlandırabileceğimiz troyalı kahraman aeneas'ın babasıdır. her yağız anadolu dayısı gibi arkadaş ortamında içtiğinde ben var ya ben kimleri siktim zamanında ah ulan gençlik bea diye gaza gelmesi ve arkadaşlarına dökülmesi sonucunda aphrodite tarafından cezalandırılır ve sakat kalır.
  • truva dağlarında(ida) hayvanları otlatmaya çıkardığı bir gün nasıl olduysa tanrıça aphrodite anchises'i görerek kanı kaynar ve zeus'un salladığı yıldırımlar gibi hızlıca anchises'in yanına varır. çift fazla konuşmaz ve ilerde doğacak olan asil aeneas'ın tohumlarını atarlar. aphrodite bu olaydan sonra anchises' i karşısına çekerek, sakın kimseye söyleme yoksa zeus fani bedenini fena yakar der. gel zaman git zaman yaşlı anchises truva savaşında oğlunun sırtında truvadan kaçar. bir rivayete göre bu durumun sebebi bir gün anchises'in aphrodite ile ilişkisi hakkında boş boğazlık yapmasıyla zeus'un kulağına kadar gider ve zeus tarafından sakat bırakılır. onun için oğlunun sırtında kaçmış denilir. öbür rivayete göre ise yaşlı olduğundan durum öyle nüksetmiş denilir greek mythology.

    yukarıdakilerden bağımsız olarak ayrıca bu deyim antik çağlarda insan zihnini meşgul eden önemsiz şeyler için kullanılırmış,deliliğe övgü.
  • "aineias -sırtında ihtiyar babası ankhises- bir avuç adamıyla önümden geçerek ida dağı'na doğru uzaklaştığında gülümsemiştim, son kez." christa wolf - kassandra
hesabın var mı? giriş yap