• (bkz: halep işi)
    (bkz: japon işi)
  • bu özel elişini yaşatmayı ve bu sayede bölge kadınlarının ekonomik kazanç sağlamasını amaçlayan proje için:

    http://www.antepisi.com/
  • antep'e ait el işi örtülere neyin verilen genel isim. diğerleri ipliğin birleştirilmesi, bilmem ne edilmesi şeklinde yaplırken antep'te ipek gibi bir kumaşın ipliklerini çıkararak yapılır. tersten yürüyor yani işler.
  • (bkz: konulu ip)
  • kurtuluş savaşından önceki yıllardan bu yana faaliyet gösteren, gaziantep amerikan hastanesi'nde çalışan rahibelerin el sanatıymış. zaman içinde yerel halk öğrenerek bu işi ilerletmiş. ipek kumaş gergahta * gerilir, nakışın modeline göre kumaşın ipleri çekilir, oluşan delikler işlenerek her bir kenarı 1-2 mm. lik küçük kareler oluşturulur, sonra bu karelerin içi ipek iplikle doldurulmak suretiyle motif işlenir. bundaki zerafet, işçilik, sadelik başka hiç bir nakışta yoktur. eskiden marullu, karanfilli gibi temel motifler varken şimdi tablo gibi resimler çiziyorlar. hem kumaş, hem iplik fildişi renginde olup, renklisi yapılmaz.

    http://www.marketantep.com/…ep_isi_pano-53-9-2.html
  • çeşitli internet sitelerinde baktım da resimlerine, kesinlikle güzelliği, zarifliği, narinliği resimlerden anlaşılmıyor bu antep işinin. resimlerde bildiğin dantel gibi duruyor. ancak aslı hiç de öyle değil. bu dantel tarzı elişlerini hiç sevmediğim halde, antepişine vuruldum ilk gördüğüm anda.
    bir de yapılışını görmeniz gerek o ürünün ne kadar değerli olduğunu iyice idrak edebilmek için. bir de pahalı ki sormayın gitsin, ama normal, onca emeğin bedeli olarak az bile biçtikleri fiyatlar.
    ben bunlara bakarken, antepli arkadaşım (arkadaşım erkek) annesinin kendisi için çeyiz olarak bunlardan bissürü yaptığını söylediğinde, "evlen benle" demiştim, kararlıydm, o antepişlerine konmak için evlenecektim, olmadı, bu haftasonu o arkadaşımın düğünü için antepe gittim tekrar (kaptırdık çeyizleri başka kıza :p) ama sağolsun arkadaşımın annesi, hatıra olsun diye bir masa örtüsü hediye etti bana, sanırım şu an en kıymetli malvarlığım o örtü.
hesabın var mı? giriş yap