hesabın var mı? giriş yap

  • sanırım maç öncesi şöyle bir konuşma oldu

    fatih terim- arkadaşlar, caner den başka orta yapanı siksinler miiiii??
    takım: siksinlerrrrrr
    fatih terim: hadi allah yardımcınız olsun..

  • insanlık tarihinin(bilinen kaynaklarla), en büyük selidir. çin'in batısından doğusundaki çin denizi'ne kadar uzanan yangtze nehrinin taşması sonucunda gerçekleşmiştir görsel. yangzte nehri ile birlikte, "yellow river" ve "huai river" nehirleri de selin şiddetini artırmıştır. 1931 çin seli, direkt ve dolaylı yollarla yaklaşık 3 milyon 700 bin kişinin ölümüne sebep olmuştur.

    kuraklıklar ve devamında gelen yıkıcı seller, çin'de 19. yüzyıldan beri giderek sıklaştı. 1800'lü yılların sonuna doğru da benzer sel baskınları görüldü. 1931 çin seli'nin nedeni ise, yine böyle bir kuraklığı takiben, insanların ve nehir havzalarının birbiri ile olan yanlış etkileşimiydi. alüvyon ve göl ovalarını işgal eden tarımcılar, doğayı dönüştürerek doğal su baskını riskini daha da artırdı. ormanların yok edilmesi, sulak alanların ıslahı ve nehir dayk ağlarının aşırı genişlemesi, akarsu ekosisteminin ayrılmaz bir özelliği olan düzenli taşkın nabzını, insan toplulukları üzerinde kaos yaratan yıkıcı sellere dönüştürdü. nitekim, çin'de 1930-1931 yılı kışları sert geçti ve nehirlerin üst kısımlarında büyük kar ve buzullar bıraktı. bu donmuş rezervuarlar, ilkbaharda eriyip alışılmadık yağış fazlalığı ile birleşti. nehirleri ve gölleri canlandırıp su seviyesini iyice yükseltti. 1931 yazındaki doğu asya musonu ile birleşip bu felakete sebep oldu. evet, 1931'deki bu sel taşkını, hem doğal hem de beşeri faktörlerin birleşmesi ile bu kadar yıkıcı oldu.

    (afet komitesi tarafından sel sonrası inşa edilen bir geçit görsel)

    (felaket ile ilgili bir karikatür görsel)

    taşkınla birlikte yaklaşık 180.000 kilometrekarelik alan selden etkilendi (sular altında kalan hankou belediye binası görsel). ülkenin büyük bir kısmı enerji kesintisi yaşadı. büyük miktarda konut ve tarım arazisi yok oldu. felaketin ekolojik ve ekonomik etkileri birçok alanı kıtlığa çevirdi. yiyecekleri olmayan insanlar ağaç kabuğu, yabani otlar ve toprak yemeye başladı. bazıları çocuklarını, hayatta kalmak için başkalarına sattı. tufanın en ölümcül etkisi; yaşanan göçler nedeniyle mülteci nüfusu boyunca süpürülen hastalıklardı. (sel sonrası bir mülteci kampı görsel) bunlar arasında kolera, kızamık, sıtma, dizanteri ve şistozomiyaz vardı. en ciddi şekilde etkilenen bölgeler anhui, hubei, hunan, jiangsu, zhejiang, jiangxi, henan ve shandong'du (selden en fazla etkilenen kentlerden biri olan wuhan'dan bir fotoğraf görsel)

    çalışmalar, selin ilk etabında en az 150.000 kişinin boğulduğunu ve devamında milyonlarca kişinin açlık ve hastalıktan öldüğünü belirlemiştir. hükümet verilerini kullanan li wenhai liderliğindeki çinli tarihçiler, 422.499 ölüm hesapladı. ancak batılı kaynaklar, kendi açlık ve hastalık verilerine dayanarak 3.7 ile 4 milyon civarı ölüm olduğunu iddia eder.

    1931 çin seli ile ilgili bazı veriler:

    - tarihçiler 53 milyon kişinin selden etkilendiğini bildirdi.

    - ölüm sayısı 422 499 kişi(çin hükümeti ve tarihçileri) ile yaklaşık 4 000 000(diğer tarihçiler)kişi olarak belirlendi.

    - yaklaşık 104 milyar dolarlık hasar raporu bildirildi.

    - wuhan'ın bazı noktalarında 16 metreye kadar yükselen sel suları rapor edildi.

    - ilk aşamada 150.000 kişi boğularak can verdi.

    - afet bölgesindeki halkın %40'ı yerleşim yerlerini terketti.

    - tufandan sonra 2.000 km'lik dayk yapımı için 1.100.000 kişi istihdam edildi.

    kaynaklar: en.wikipedia, history, disasterhistory, livescience, chinadialogue web siteleri.

  • delikanlı kadınmış, senin de verilmiş sadakan varmış. keşke biraz daha erken olsaymış ama kötü bir evliliğin olmasından her türlü daha iyidir. geçmiş olsun.

  • konusurken aksanlari* yuzunden insana bayginliklar gecirtip bir daha hic ingilizce konusmama istegi uyandirabilen bu insan turu genelde bagnaz ve cahildir. ufak kasabalarda yogunluklari artmakla beraber, bi cok sehirde de gorunebilmektedirler.

    bunlarin south boston, virginia'ya is yuzunden birkac gunlugune ziyarete giden bir amerikali gencin* bi bara gittiginde pembe gomlek giyiyor diye "evimden silahimi alip seni vurucam" diyip bardan ayrilanina, akabininde barin tedbir acisindan erken kapanmasina ve herkesi evine yollamasina sepebiyet verenine bile rastlanmistir.

    %99'a yakini, yok hatta %100'u, fakir olmalarina ragmen sadece tutucular diye cumhuriyetci parti'ye* oy verirler. uzak durulmasi gereken insanlardir.

    (bkz: white trash)

  • evinde bir kediyle yaşayanların sıklıkla şahit olduğu bir tür kedi davranışı.

    efendime söyleyim kedi evin herhangi bir köşesinde kendini unutturmuşken, bir tıkırtı, şangırtı, patırtı olur. hani böyle siz bir an böyle irkilmiş kırık döküğe bakarken, kedi içeriye koşar adım gelir, durur, olay mahaline, size benlik bi şey var mı der gibi bakar sonra ki sessizliğin akabinde kafasını çevirir sanki hiç bi şey yokmuş gibi karizmatik, soğuk kanlı adımlarla yine bilinmez bir köşeye doğru kendi döktü kendi toplasın dercesine çeker gider.

  • bizdekilerin ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusuna duyduğu nefretin yanında esamesi okunmaz.

    sayın milletvekilinin konuşmasında bir nefret göremedim ayrıca. eleştiri ne zaman nefret oldu? ha doğru siz eleştirilemezdiniz.

    türkiye cumhuriyeti kıbrıs türklerini kurtardı diye kıbrıs'a kendi oyuncağı muamelesi çekemez. demokrasi demokrasi diye yırtınırken iyi, kıbrıs türk halkı ne istiyor diye kulak vermeye gelince kötü. bu arada türkiye olmazsa kktc'yi ham yaparlar, onlar da bunu akıllarından çıkarmamalı.