hesabın var mı? giriş yap

  • bir yörük ailesi olarak 200 yıldır hiçbir yere yürümediğimizi öğrendiğim uygulama. 1822'den bu yana en fazla yan mahalleye göçmüşüz. buradan başta oğuz kağan olmak üzere tüm atalarımdan özür dilerim.

  • hani diyor ya sabahattin ali,

    "gözlerimden öptü,
    ellerimden öptü, ellerimden.
    avuç içlerimden öptü.
    unutabilir misin şimdi?
    ben, ölsem unutamam."

    anlarsınız. ölseniz de unutamayacağınızı anladığınız zaman, anlarsınız.

  • zihin olarak kendisini buna odaklamıştır. ergen iken "nasıl bir sevgilim olsun?" listesi çok nettir. şöyle olsun, böyle olsun diye doldurulmuştur o liste. ha çoğu zaman o listeye uymaz sevgililer ama bir şekilde liste de sevgiliye göre şekillenir.

    fakat kişisel olarak fark ettim ki yaş ilerledikçe o liste "nasıl bir sevgilim olmasın" oluyor. listenin altındakiler de alıp başını gidiyor. bir süre sonra sadece göz ile beğenilen kadınların sayısı bile azalıyor. tabii siz ne kadar beyninizle hareket etmek isteseniz de içgüdüleriniz ya da alt benliğiniz ya da adına her ne diyorsanız, sizden bağımsız sizin adınıza hareket eden parçanız kendince birilerini beğeniyor. ama! baskın çıkamadığı için o beğenilen kişinin üstünü de çizip geçiyorsunuz.

    zaman geçtikçe, yalnızlığınıza çözüm için aradığını sevgiliyi aramamaya başlıyorsunuz. olursa olur, olmazsa olmaz diyip çıkıyorsunuz işin içinden. tabii bu kronikleşiyor. bu sefer ne içgüdü, ne beyin mevcut sevgiyi yönlendirecek kimseyi bulmaktan vazgeçiyor. öyle apışıp kalıyorsunuz.

    misal bu sene içinde bir hatun kişiyi ilk olarak fiziksel olarak beğendim. sonra takip edip nasıl birisi olduğunu çözemeye çalıştım. olur gibi geldi. sonra hatun kişinin eski erkek arkadaşının kim olduğunu öğrendim. eski sevgilisi olacak herif, bir erkekte nefret ettiğim ne kadar özellik varsa hepsine sahip bir tipti. direkt şöyle düşündüm; ulan bu kız bu herifle sevgili olmuşsa, benim bu kızla hiç işim olmaz.

    ooo daha bu işin güven kısmı var. o güven duygusu yok mu... o kadar acayip bir şey ki.

    neyse, kısacası tercih olarak başlayan bu hal, daha sonra kalıplaşıyor. eğer yalnızlığa katlanacak birisi değilseniz "ben kimseyi aramıyorum" triplerine girmeyin. zira kimse de gelip "ben seni seviyorum galiba, bir sevgili mi olsak acaba?" demez.

  • tabi yapacak ulan. siz burayı özgür ve adil bir platform mu sandınız? lan ülkenin insanı ne ki internet sitesi ne olsun?

    edit : @four994 nickli arkadaşımız olayı haberleştirmiş. burada bulunsun. kendisine teşekkür ediyoruz.

    edit : link yenilendi.

  • (bkz: airplane from fart, say hi to sweetheart)

    edit: bu entry gelen istekler üzerine lover yerine sweetheart yazılma bağlamında editlenmiştir. sweetheart yazan arkadaşlardan çalınmamıştır. @sureyalizm adlı arkadaşa da selam çakalım ilk sweethearth'ı o yazmış . bana düzeltmem için mesaj atan arkadaşlar ondan görmüş sanırım.

  • bir insanın beyninin, nesnelerin sol tarafını reddetmesi olarak tanımlanabilecek sendrom. daha ileri vakkalarda hasta vücudunun sol kısmını da reddedebilir. genellikle sağ beynin zarar görmesinden meydana gelir.

  • ya size ne elon musk’tan amk
    o hamile twitter dan çıkar instagram a girer hiç mi iş bulamadı devlet bakar
    niye bu elon musk veya abd merakı
    türkiye’de 250 dolara günde 12 saat çalışanlar için başlık açsanıza
    sigortasız çalıştırılan çocuk işçiler için başlık açsanıza

  • ders kitaplarina, case study olarak girecek muhtesem bir pazarlama hareketi. olusturdugu gundem ve yarattigi ticari basari acisindan bile ayri bir degerlendirmeyi hakediyor. saat meraki olmayan milyonlarin bile aklina girmis , binlerce insani onlarca ulkede kuyruga sokmus , belki de son 10 yilin en buyuk horolojik histerisi. tum bunlarin yaninda muhtemelen kisa soluklu olup zaman icinde unutulacak bir urun.

    oncelikle sunu belirtelim haters gonna hate . maalesef herkesi memnun edecek bir saat dunyada mevcut degil. rolex submariner'den tissot prx'e kadar her segmette populer saatin hem hayrani hem de nefret edeni var. ozellikle sosyal medya uzerinden bu kamplasma hayatta her konuda oldugu gibi daha da netlesiyor ve insanlarin yeni seyler denemek icin onunu kesiyor.

    genel olarak baktigimda kimsenin swatch'dan yana bir garezi yok. muhtemelen agir saat abileri swatch'u ciddiye almadiklarindan , onun hakkinda atip tutmanin yeterince prim yapmayacagindan da hareketle kendilerini swatch'un ustunde degerlendiriyorlar ve aslinda saatin asil markasi olan swatch'u konu disinda birakiyorlar. oysa bu ortak calismanin birinci derece kazanini swatch'tur. tipki yaklasik 40 sene once isvicre saat sektorunu quartz krizinden cikarttigi gibi bence bu hareketi ile sektoru bambaska bir seviyeye gecirmis oldu.

    swatch kimsenin derdi degil demistik ya esas herkesin takildigi / dertettigi oyuncu good old omega'ya gelelim. acikcasi bundan sonrasini maddeler halinde yazacagim (ahmet hakan stayla) , okumasi da yazmasi da daha kolay oluyor, bu kadar da dusunceli bir insanim.

    1) omega 'nin bu isbirliginden nasil etkilenecegini anlamak icin oncelikle firmanin mevcut durumuna bakmak gerek. gercekten de omega yillardir neler yapiyor? ısvicre saatcilik sektorunde uretilen yaklasik her 3 euro cirodan 1'ini rolex kazaniyor. yani o kadar yuksek bir pazar payi ve marka degeri var ki, ardindan gelen 5 markayi toplasaniz gene de rolex etmiyor. tek basina koskoca swatch groupun tamamindan daha fazla deger uretiyor. boyle bakildiginda birinci belli , ikinciler kendi arasinda kapissin diye adlandirilabilecek bir saat piyasasi mevcut.

    2) omega'nin ikincilik yarisindaki en guclu aday olmadigi acik. ozellikle 2021 yilinda satislarini arttirmis olmasina karsin , cartier tarafindan gecilerek, uzun suredir ikinci oldugu siralamada bir sira asagi indi. acikca kasabada yeni serif yardimcisi adaylari var ve cartier orneginden gidersek bu aday gerek tarihi gerekse horolojik acidan omegadan hic de eksik degil.

    3) omega bundan kisa sure once tarihinin en kotu lansmanlarindan birine imza atti. yeni cikan urunler kotu birer rolex kopyasi olarak nitelendirildi ve acikcasi pek cok yerde itin gotune sokuldu. ustelik magaza ziyaret sayilarinda da ciddi bir dusus yasanmakta. bunlar acikcasi hic de iyi sinyaller degil.

    4) omega markasi uzerinden orta ust segment saat kullanicilarinin profiline baktigimizda ve bu profillerin demografilerini inceledigimizde ozellikle son 10 yilda degisen farkli bir trend goruyoruz. dilerseniz biraz da buna bakalim, sonra zaten toparlayacagiz. buradan bir 4.a aciyorum musadenizle ve ahmet hakan tarzini daha akademik bir seviyeye tasiyorum.

    4.a) yuksek saatcilik yillardir 35-45 yas arasi beyaz erkek kitlenin lokomotifi oldugu bir luks tuketim alt dali idi. son donemde bunun farkli istisnalarla ciddi bicimde degistigini goruyoruz. uzak asya ve ozellikle cin tuketimin neredeyse 2/3'unu tek basina sagliyor. yani ısvicre saat sektorunu su anda ayakta tutan bir yandan da en cok korsan/replika urun ureten asya kitasi. bunun yaninda arap yarimadasinda da petro dolar'larin saat sektorune ciddi bir katkisi mevcut. populer kulturde de artik marlon brando'nun bezelsiz gmt'si ya da paul newman'in daytona'si yerine rapperlarin kollarinda pirlantali bling bling manda gozu kol saatleri arzi endam ediyor. bu acidan bakildiginda avrupali beyaz tenli beyaz yakalarin pazardaki yeri oldukca kisitli. ama hala isvicre saati deyince bu banker figuru gozumuzun onune geliyor.
    4.b) saati gercekten bir hobi edinmis, ozellikleri, tarihcesi ve kendi icinde yarattigi nerd komunitesiyle en cok sesi cikaran ama ticari acidan da firmalara en az katki saglayan bir noktada kendimi de icine katabilecegim kitle ise gun gectikce daha da izole oluyor. ozellikle celik spor saatlerle birlikte baslayan kirilma ile birlikte bizlerin konumu giderek daha da sallantili bir hale geldi. paran olsa bile bir urunu magazadan alamamak sag olsun rolex ile basladigimiz tuhaf bir surec.
    4. c) omega ozelinde baktigimizda aslinda markanin bugunlerde hala daha %7'lik isvicre saat sektoru pazar payina sahip olmasini borclu oldugu iki seri var. bunlardan biri seamaster, digeri de speedmaster. yani biri bond saati digeri de ay saati. aya giden ilk saatin tarihi degeri oldukca yuksek. bir de horolojik acidan atmosferin disinda kusursuz zaman tutan mekanik cihazi uretmek gercekten de takdire sayan hele bir de o saat apollo 13 gorevinde astronotlarin hayatini kurtarmissa , ayrica bir degerli. ama ayni sey bond saati icin soylenebilir mi? pierce brossnan ve daniel craig bu saati seride sponsor saati olarak kullandilar diye omega bir deger hak ediyor mu? pazarlama basarisi acisindan kuskusuz hak ediyor, ama horolojik acindan elbette etmiyor. casino royale tren sahnesine bakalim: "o kolunuzdaki rolex mi?" "hayir , omega"... gecmis olsun, konu kilit.
    4.d) ınsanlar neden ve ne zaman luks isvicre saati alirlar? oncelikle butceleri elverdiginde ya da babalari/aileleri zengin oldugunda. burada butceleri elverdiginde yanitina geri donersek o zaman gene orta yasli bir profile denk geliyoruz. aileleri zengin yanitina baktigimizda ise daha genc ve savurgan bir kitle soz konusu, bu kitlenin de butcesi ilk gruptan cok daha rahat hareket etmeye el vediginden , lifestyle harcama trendiyle birlikte omega modelleri ilk tercihleri olmuyor. birinci gruptaki tuketiciler icin ise daha cok gecmisten gelen hayaller, anilar , gerceklestirilmek istenen ilkler daha belirleyici. bu grupta omega sanirim zengin bebesi grubuna gore daha cok musteri yakaliyor. ama bu kitleyi yakalamak ve satin alma karari noktasinda hazir tutmak icin ciddi bir yatirima ihtiyac var. uzay temasi bu noktada cok kuvvetli bir tema. ama aya inen astronotlari hicbirimiz siyah beyaz televizyondan izlemedik, boyle olunca bu tema uzerinden saat satmakta giderek zorlasiyor, insanlara / tuketicilere bir urunle ilgili hedef koymak onu bir sekilde akillarina kazimak aya giden saat uzerinden yaklasik 50 sene calisti ama spacex astranotlarinin kolundaki saat su an ki uzay maceracilarinin umurunda mi sizce? bu noktada omega yol yakinken aksiyon aldi gibime geliyor.

    5) yillardir ilk defa kimsenin torpille kayrilmadigi, ilk gidenin ilk urunu aldigi bir kampanya gorduk. rolex'in bizde bir tarihceniz yok , kuyruga bile giremezsiniz yaklasiminin aksine, patek'de taksan, fitbit'de tek tek ve ayrimcilik yapmadan saatlerimi alabilirsin bunun icin tek yapman gereken magazama gelmen gerek demek bile bence alkislanacak bir hareket. aslinda hepimiz bunu istiyoruz. adam kayrilmadan , esit bir servis ve urunlere erisim hakki. bu urun , sektorun en demokratik hype'i idi ve bunu swatch'tan baskasi da basaramazdi zaten. kendini kurulusundan beri "second watch" olarak konumlandiran eglenceli ve mazbut bir markadan , bir baska yasar usta dersi.

    6) gene buradan hareketle bugun swatch omega speedmaster moonwatch alanlarin icinden eminim ki hatri sayilir bir kitle , butcesi elverdiginde omega speedmaster moon watch alacak. hatta bazilari icin ilk kol saati olan swatch omega speedmaster moonwatch zaman icinde ikinci saat olacak.

    7) proffesional moon watch'lar zaman icinde fiyat olarak arttikca artti, ozellikle limitli seriler ve kiymetli metallarle giderek daha da ulasilmaz bir hal aldi. belki bu seri insanlarin gundelik hayatindan kopan speedmasterlar icin (benzeri bir hareket aslinda automatic reduced serisi ile de yasanmisti ve speedmasterlarin yeniden hype olmasini saglamisti) bir mission to earth baslangici olabilir.

    8) bence en onemlisi su, urun her iki markaya da muthis bir finansal basari kazandirdi ve bu ticari basari biz son kullanicilarin sirtindan kazanilmamis oldu. bizler 260 chf karsiliginda oldukca eglenceli, dot over 90 bir speedmaster varyantina sahip olurken dolandirildigimizi dusunmedik, bu fiyata daha iyi bir saat beklemiyorduk ve herkesle esit sartlarda bu saate sahip olduk. bu basli basina, alisverisin hem son kullanici, hem swatch hem de omega icin nasil da basarili bir ticari akit oldugunu gostermiyor mu? win-win-win dedikleri bu olsa gerek.

    son olarak bu hype hazir devam ediyorken , bir de nacizane tavsiyede bulunayim. herkesin taktigi ay saatini istemiyorum diyenler icin (bkz: bulova lunar pilot).

  • dinin bug'ını buldum, artık çok rahatım;

    geçen gün tüm işlerimi bitirmiş evde boş boş otururken, yine acayip kötülük yapıp, delicesine günah işleyesim geldi. içimden bir ses "git tapu dairesine, görevli memura rüşvet ver" derken, başka bir ses de "konu komşunun kızına iftira at" diyordu. bu sorunlu içgüdüme sebep olan unsuru sorgulamak için mahalleden oldukça feyizli bir abimizin yanına gittim ve sohbete başladık.

    + feyizli abi, ben niye böyleyim, niye devamlı kötülük yapmak istiyorum?
    - bak canım kardeşim, şeytanla allah arasında asırlardır süregelen bir tatsızlık olduğunu biliyorsun di mi?
    + evet abi, biliyorum.
    - bu tatsızlık sebebiyle şeytan kendi gücünü gösterebilmek amacıyla insanları dinden, imandan çıkarmak için devamlı mücadele eder, imanlarını zayıflatmak için uğraşır. unutma ki şeytan devamlı seni kötülük yapman için kışkırtacaktır. bundan dolayı iradeni her daim güçlü tutmalısın.
    + peki şeytan neden benim kötülük yapmamı istiyor?
    - dinden çıkaramadıklarına en azından günah işleterek, cehennemin nüfusunu arttırmak istiyor.
    + peki ya dinden çıkanlar?
    - onlar sonsuza kadar cehennemde yanacaklar zaten.
    + bu durumda ateistler sonsuza kadar cehennemde yanacaklarsa, şeytanın ateistleri kötülük yapmaları için kışkırtmasına gerek kalmıyor.
    - evet lan!
    + bu durumda ben de ateist olursam şeytan yanıma bir daha uğramaz ve ben de asla kötülük yapmam.

    evrenin sırrını bulmuşçasına sevinçten birbirimiz sarıldık ve dakikalarca halay çektik. akabinde ikimiz de derhal ateist olduk. ne bir rüşvet verme isteği, ne de kafa kesme arzusu kaldı içimizde. planımızın son aşamasında, ölmeye yakın kelime-i şahadet getirerek, günah işlememiş müslümanlar olarak direkt cennete girmeyi garantilemiş olacağız. allah ne kadar süper bir şey lan.

  • nisan ve guney (3,5) özgüven patlamasından yıkılıyorlar.
    her şeyi bildiklerini iddia edip, insanı münazara ortamından tiksindirtiyorlar.

    daha bu sabah nisan bana broş' un yakada değil de kalça üzerinde çok daha hoş duracağına ilişkin bir brifing verdi.(broş nisan'ın bu arada)

    güney ise beline ip olan pantalonun iğrenç ve bebeksi bir şey olduğu konusunda aşırı ısrarcıydı. kemer takmak zorunda olmadığımız, ipsiz ve lastiksiz pantalonlar neden hep hep hep hep satılmıyordu?
    bunun birşey yemediği için cılız kalması ile ilgili olduğu konusunu ben açamadım bile...

    sabah, baba rrr yarım saatlik ayakkabı seçimi sırasında sinire kesti.
    ve dedi ki;

    "sen daha 3,5 yaşında bir çocuksun nisan, bizim anne-baba olduğumuzu unutma. biz sana faydalı olacak şeyleri biliyoruz, moda ne demek, hangi mevsim ne giyilir biliyoruz. çünkü biz gazete okuyoruz, dergi okuyoruz, internette gezip öğreniyoruz."

    nisan" hayıy, ben biliyoyum. siz hic de güsel giydirmiyosunuz" şeklinde söylene söylene evden çıktı, ikna olmuşa benziyordu. arabada güney ile konuşuyor;

    n-güney, sen öneme yurdu' nu biliyor musun?
    g-hayıy nisan bilmiyorum. sen biliyo musun?
    n-evet çüknü gazetede!!! okudum, ben hep okuyoyum gazete, dergiii
    (aldık biz mesajı)
    g-peki öneme yurdu mu ödeme yurdu mu nisan? öneme yurdu olduğuna emin misin? ödeme yurdu olmasın? (yani ödeme yurdu da çok anlamlı değil ama kredi yurtlar ödemesi olabilir belki?)
    rrr- hah şöyle babacım, sorgula sorgula, atıyor çünkü bazen
    n-hayıy atmıyoyum. haber-turk' te izledim bi kere!
    (ohannes, evde hiç haberturk açılmadı, nisan ve güney yatmadan jojo-jetix-nickledon dışı birşey de açılmadı hatta)
    g-nerde izledin sen habey turk'u?
    (genel yayın yönetmeni ya, rating merak ediyor)
    n-feribotta izledik ya? (allaaam neler oluyor?)

    öneme yurdu' nu merak edenler için aradan geçen 10 dakika sonra nisan' dan bestesini duyunca anladım;
    önemeeee yurduuuu
    (sönmedeeen yurduuuumun...)

  • kate moss'un rezil ettiği fırsatçılardır. bizim sonradan görme zenginlerin pek umrunda olmayabilir ama yabancı insanlar paranın ne kadar zor kazanıldığının farkındalar. o yüzden kişi kate moss bile olsa böyle uçuk bir rakam görünce itiraz eder tabi. çok iyi yapmış tebrik ediyorum.