hesabın var mı? giriş yap

  • videodaki iki genç sahilde takılırken aniden dev bir parmak izi beliriyor üstünde de yeni çağın başlangıcı yazıyor, ne anlama geliyor olabilir altından ne çıkacak merak ederseniz takipte kalın
    bkz: esrarengiz parmak izi
    edit: altından hangi dizi, hangi olay çıkacak akıllara sorular düşürür.
    edit 2: gökyüzünde bir anda beliren parmak izi ipucu olabilir.
    edit:3 ucu açık olay, ne olduğunu anlamak için takipte kalmak gerek.

  • 20 kasim 1969 sabaha karsi saat 2 sularinda bir mohawk yerlisi olan 27 yasindaki richard oakes onderligindeki 20 degisik kabileden 100 civarinda kizilderili 3 botla, alcatraz adasi'na cikarlar. kendilerini indians of all tribes olarak tanitan grup, we hold the rock mottosuyla daha once iki kez gerceklestirdikleri alcatraz'i isgal eylemlerini tekrarlamak seslerini ve taleplerini dunyaya duyurmak amacindadirlar.
    daha once 1964'te 5 sioux yerlisinin 1868 laramie anlasmasina dayanarak gerceklestirdikleri 4 saat suren isgal eylemini 1969'un 9 kasim gunu sembolik mesajlar iceren bir baska isgal eylemi izler. bu ikinci eylemin baslamasindan once kizilderili grubun lideri richard oakes tarafindan basin onunde acikladiklari satin alma teklifi ilginctir; "beyaz adamin 300 yil once buna benzer bir adaya odedigi 24 dolar, bir boncuk kolye, biraz da kirmizi elbiseyi odemeyi oneriyoruz."

    bu ikinci isgalden 10 gun sonra 20 kasim sabahi cogunlugu ucla ogrencisi kizilderililerin yine diger iki isgalde oldugu gibi tamamen silahsiz ve barisci bir sekilde gerceklestirecekleri ve tam 19 ay surecek ucuncu ve en buyuk isgal baslayacaktir. eylemin surdugu 1.5 yildan fazla sure boyunca o donemlerde 100 civarinda kabileye mensup yaklasik 40 bin kizilderilinin yasadigi san fransisko korfezi bolgesinden binlerce kizilderili donusumlu olarak adaya gelerek cesitli surelerle adada kalip eylemcilere destek vermis. destek yerlilerle sinirli kalmamis tabii ki; aralarinda jane fonda, creedence clearwater revival, grateful dead, bir cok politikaci, sanatci ve entelektuelin, halktan amerikalilarin ve elbette ki marlon brando'nun da oldugu bir cok isbirlikci, yiyecek, icecek ve para gondermis, eylemciler icin tekneler saglamis. radio free alcatraz adinda, bazi yerel radyo istasyonlarinin da sinyallerini iletmeye yardimci olduklari bir korsan radyo bile kurmuslar. isgal suresince adada dogan ve wovoka adi verilen tek cocugun anne babasi iste bu radyoyu kurup yayini gerceklestirmeyi basaran yerli cift.
    adanin bir kizilderili universitesi ve kultur merkezi yapilmasi talebinde bulunan isgalcilere aciktan mudahale etmeyen amerikan hukumeti ise, sinsi bir yildirma politikasi uygulamis. kis ortasi elektirikleri kesilerek enerjisiz birakilmis ada. icme suyu temininde gucluk cikarilmis. lider richard oakes'in uvey kizinin duserek olmesi uzerine adadan ayrilmasindan sonra ise eylem ivme kaybetmeye baslamis. 11 haziran 1971 gunu adaya cikarma yapan federal gorevliler adada son kalan 5 kadin, 4 cocuk ve 6 erkekten olusan 15 kisilik kizilderili grubunu da cikararak, kizilderililerin 20. yuzyilda gerceklestirdikleri en onemli eylemlerden birini sona erdirmisler. ancak hukumet modern kizilderili hareketini olusturan ve kizilderili sorununu(sorun babandir) yeniden gundeme tasiyan bu onemli eylemden sonra indian reservation'larla ilgili bir takim iyilestirici duzenlemeler yapmak zorunda kalmis. butun dunya ise kizilderililerin western filmlerine ait hayali figurler olmadiklarini, soylarinin henuz tukenmediginin farkina varmis.

    eylemcilerin adanin degisik yerlerine yazdiklari duvar yazilarindan bazisi kayda degerdir;
    - "you are on indian land"
    - us departmen of interior bureau of indian affairs'e atifta bulunan duvar yazisi:
    "dept. of indian bureau of white affairs"
    - "we the indians discovered america"

    1972 yilinda bugun bile cozulmemis, tetikcisi cinayetten bir sure sonra garip bir sekilde serbest birakilan asil fail-i mechul bir cinayetle 30 yasinda katledilmis ricahrd oakes de dahil bu ilginc eylemi gerceklestirenlerin gercek goruntulerini izlemek icin su linkten yararlanabilirsiniz;
    http://www.pbs.org/…catrazisnotanisland/people.html

  • + nasıl, fiyatlar iyi mi :)
    - valla ateş pah..
    + alın bunu !

    nextttttt !!!!!

    + nasıl, fiyatlar iyi mi :)
    - avrupa'da böyle fiyat yok. :|
    + aferin. al bakim bi ciklet :)

  • korku duvarını aşmış haberci.

    bu kadar cesur söylemleri ancak artık kelle koltuğa almış birisi yapabilir. demek ki silivri falan çok takmıyor.
    takdir ediyoruz.

  • yil 2005, sahne soyle:

    gunlerdir acik bulunan winamp, azimle playlistin assagilarina ulasmis ve tarkan calmaya baslamistir. uzun zamandir tarkan dinlenmedigi farkedilir ve sevince bogulunur, bu bir sevgi olayidir, ercandir. o sirada sessiz sedasiz yemegini pisiren meksikali ev arkadasi mirildanmaya baslar. ben tam "ulan ese, ilk defa duydugun sarkiyi ne diye mirildanirsin" diye kontra-mirildanirken, binlerce kisinin saskin bakislari arasinda bagira cagira sarkiyi soylemeye baslar. bir taneyle de kalmamis namussuz, degistirdikce soyluyor. korku filmi gibi, donup "birader sen de yemek istiyon mu" demesine ramak kalmis. meger tarkan zamaninda meksikada meshur olmus, pek cok kisi bilirmis, o kadar cok calmis ki adamin yillar sonra bile aklinda kalmis.

    yil 2006, takriben iki saat once:
    los angelesin ciks mekani sunset strip'te geziniyoruz. geziniyoruz derken ortamlara akmiyoruz, hasta yatagindan kalkmisiz, gece yuruyusu yapiyoruz pijamayla terlikle filan. diger herkes bildigin britney spears modunda, rukusluk had safhada. trafik de sikisik, neredeyse hepsi luks olan arabalardan yoldakilere ve civar mekanlardakilere laf atiliyor, iki adimda bir polisler birini kelepcelemis goturuyor, boyle cilgin bir ortam var. iste bu sirada, gananin gsmhsine esit degerde oldugunu tahmin ettigim bir arabanin butun camlari ayni anda iniyor; artik hiyaragasi nasil bir ses sistemi kurmussa butun o hengameyi bastiran bir dimtistak'la sarkiya giriyor. butun kafalar bunlara cevrilmis, icerde 4-5 tane ayi gibi zenci var, bildigin hiphopcu takimi. unlu filan da olabilirler bilmiyorum, hiphopcularin hepsi birbirine benziyor zaten. ilk soku atlattiktan sonra bir baktik, yakalarsam muck muck caliyor. seni gidi findikkiraaan dedigi yerlerde de zenciler avazlari ciktigi kadar nananananaaaaa diye bagiriyorlar.

    iki dakika kadar devam etti olay, polisler filan geldi, abartmayin dediler. bildigin lapd memurunun, bildigin hiphopcuya, tarkanin sesini kis demesi ve o sirada arkadaki ayilarin hep bir agizdan tum mahalleye opucuk yollamasi paradigm shift denilen hadisenin tanimi olsa gerek.

    benzer olaylar ibrahim tatlisesle de cok yasaniyor, ama onun pazari iranlilar, ermeniler filan, tarkan kadar evrensel olamadi daha.

  • yasli kadin ile toplumda dislanan adam özdeslesmesinin, yakin zaman almanya'sinda gecmisten süre gelen irkcilik ve "kapi kirislerine sıkısmıslık" icerisinde islendigi film. geleneksel-toplumsal ahlak yargilarimizin üzerine konmus bir televizyonun, en yakinlarimiz tarafindan bile dislandigimiz an, tekmelenerek parcalanmasi, en sevdigim sahnesidir.

  • düşünsene; atanmış iç işleri bakanı, seçilmiş ibb başkanı'na milyonlar önünde durduk yere ahmak diyor.

    gazetecinin sorusu üzerine; ibb başkanı “dünyanın en salakça nedenleriyle” iptal edilen ibb seçimlerinde kararı alan zihniyete, otoriteye söylemiştir, kendisine söylenen hakareti iade ederek.

    üstteki yazar gelmiş burada; yok ysk üyelerine söyledi, yok yüksek merciyi küçülttü falan ağlıyor. oğlum siz gerçekleri bile bile nasıl böyle kaşarlıklar yapıyorsunuz?!

    ysk üyelerinden bir adet dava başvurusu yok. kendiniz çalıp, kendiniz oynuyorsunuz.

    aklınızı ya yemişsiniz ya da satmışsınız birilerine.

  • kesin küçük esnafı koruyan yasadır, he kanka aynen...

    adamlar pandemi ayağına ne kadar esnaf var alenen dalga geçip batmalarına sebep olmuş. gelmişler burada esnafı koruyan hareket diyorlar.

    ayrıca esnaf böyle korunmaz. zincir marketler fütursuzca ülkeyi ele geçirirken bir müdahalede bulunmayıp şimdi mi koruyorsun diye sorarlar adama.

  • ligin son haftası şampiyonluk gitmiş...
    .
    ikisi de beşiktaşlı olan oğullarımla izlediğim maç.yaşları 10-17

    aralarında şöyle bir diyalog geçti...

    -küçük oğlum:...- abi.. ben hala beşiktaşlıyım .seviyorum yaa. nedense içim kıpır kıpır...
    -büyük oğlum:...-dur oolum daha ne yaşadın ki..? hemen karar verme 11 yaşına kadar takım değiştirebilirsin.
    -küçük oğlum:...- yok yok ben eminim. hiç kazanmasa da beşiktaşlıyım. son kararım...hem böyle saçma bi konuşmayı niye yaptık ki..?

    ben.. (içimden).-tanrım çaresiz hastalık vereceksen böylesini nasip et...(belli belirsiz gözyaşı..)

    özel not: büyük umutsuz... küçük kendini kurtarabilirdi...fakat o da olmayacak gibi görünüyor.

    zorlu bir hayat var önlerinde...

  • doktorların sizin 3 kuruşunuza el sürmeyip bu ülkeyi bırakıp hak ettiği değeri gördüğü yerlere gitmesiyle sonuçlanacaktır.

    bu memleketin güzide insanları şiddetten ve emeğinin karşılığını alamamaktan bıktı.

  • liseliler bilmez. biz ergenliğe yeni adım attığımız yıllarda saç düzleştirici denen gavur icadı yoktu. belki de vardı ama sadece zenginlerde.
    ilk kez benden birkaç yaş büyük bir kızın dümdüz saçlarına bakıp "aa naaptın saçlarına??" demiştim. "ütüledim" dedi. "ütü sıcakken mi soğukken mi?" dedim. annemin "bu kızı iyi de besledik niye böyle mal oldu" bakışını hala görür gibiyim. öyle de salak bir ergendim işte.

    sonra bu moda hızla yayıldı ve zavallı kızcağızların boyunları omuzları eşek kadar ütü yanıklarıyla doldu. saçlar çatır çatır kırılıyordu ama ütüden vazgeçmiyorduk. o düz saçlar ne pahasına olursa olsun bizim olmalıydı.

    sonra saç düzleştirici çıktı ve kirlendi dünya...