hesabın var mı? giriş yap

  • deniz kenarında tatil yapma, deniz manzarasına bakma veya denize bakıp huzur bulma fikrinin son birkaç yüzyılda çıkmış olması.

    edit: birileri deniz-nehir farkını bilmeden kendince ayar vermeye çalışmış. bu yazıda nehirlerden değil denizden bahsediyor. nehirler tarih boyunca tarımsal sulamada kullanıldığı ve içme suyu sağladığı için için zaten kutsal bir yere sahipti. denizlerle nehirler aynı şey değil. daha en basit coğrafya bilmeden ve okuduğunuzu anlamadan başkalarına ayar vermeye çalışmayın.

    100-150 yıl öncesine kadar yazılmış neredeyse hiçbir eserde ve anlatılmış hiçbir hikayede denizden "huzur veren" bir şey olarak bahsedilmez ve deniz manzarası neredeyse hiç övülmez. genelde insanlar için deniz 2 anlam ifade etmiştir. ya ticaret ürünlerinin ve su ürünü yiyeceklerin geldiği bir kaynak ya da düşman askerlerin, işgalcilerin, korsanların, sellerin ve tsunamilerin geldiği felaketler kaynağı.

    tarih boyunca insanlar denizi iyilik veya kötülüklerin geldiği tanrısal bir kaynak olarak görmüşler ama hiçbir zaman huzur veren bir manzara veya tatil yapılacak bir şey olarak görmemişler. aynı zamanda deniz kenarındaki araziler tuzlu olduğu için fazla verim vermediğinden köylüler deniz kenarında yaşamayı tercih etmemişler. tarih boyunca krallar ve padişahlar sevmedikleri şahısları ceza olarak hep deniz kenarlarına veya adalara sürgün etmişler.

    mesela robinson crusoe ıssız adaya düştüğünde hikaye boyunca hiç deniz manzarasına hayranlıkla bakıp huzur bulmaz. 2 yıl okul tatili kitabında çocuklar hiçbir zaman deniz manzarasının güzelliğinden bahsetmez. ıssız adalarda geçen hikayelerde bile deniz ya felaket kaynağı ya da kurtuluşun geldiği yerdir ama hiçbir zaman manzarasına bakılıp da huzur duyulan bir şey değildir. eski mısır yazıtlarında nil nehrinden bir bereket kaynağı olarak bahsedilir ama akdeniz'den hiç övgüyle bahsedilmez. antik yunan yazılarında dağlar taşlar bile övülür ama denizin verdiği huzurdan hiç bahsedilmez. eski şiirlerde, ilahilerde ve kutsal metinlerde hiç denizin huzur verdiğinden bahsedilmez.

    1800'lerden sonra avrupa ve amerika'da zengin kesim deniz kenarlarında arazi satın alıp buralara yazlık villalar ve tatil köyleri kurmaya başlayınca deniz manzaraları kıymete binmeye başlamış. eğlence için plaja gitme kavramı da bundan sonra başlayan bir şey.

    kaynak soran olmus.

    https://www.smithsonianmag.com/…al-place-180959538/

    https://www.washingtonpost.com/…going-to-the-beach/

    https://dailyhistory.org/…ory_of_going_to_the_beach

    https://www.theatlantic.com/…r-of-the-beach/279175/

  • ağır metaller gibi kirleticiler organizmalar tarafından besin, su ve asılı katı madde parçacıkları gibi kaynaklardan biyolojik dokularda birikir. canlı organizmaya giren bu toksinler; organizmanın onu parçalayıp kullanabileceğinden daha hızlı bir miktarda girmesi ya da organizma tarafından parçalanamaması ve dışarı atamaması nedeniyle birikir. toksin içeren organizmaları yiyen canlılarda bu birikim artarak ilerler. görsel

    1-bazı toksinler (genellikle böcek ilaçları veya insan faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik ya da yanardağ gazları gibi doğal kirlilik ) havaya toprağa ve suya bitkiler ya da algler tarafından emilir ve bünyelerinden atılamaz. bunlar besin zincirinin altındaki organizmalar tarafından düşük seviyelerde alınabilir ve bu nedenle zarar sınırlıdır. örnek: bitkiler veya algler
    2-bu bitkileri veya algleri besin olarak yiyen birincil tüketiciler tarafından düşük konsantrasyonlarda toksin alınır.
    3-toksin atılamaz, bu nedenle birincil tüketiciler ikincil tüketiciler tarafından besin olarak alındığında, tüm toksin ikincil tüketiciler tarafından emilir. bu aşamadaki toksinler konsantre hale gelir.
    4-ikincil tüketiciler daha üst seviyedeki tüketiciler tarafından besin olarak alındığında aynı durum tekrarlanır.
    5-besin zincirinin her bir trofik seviyesinde toksinler hayvanların dokularında kalır. bu nedenle toksin konsantrasyonu en çok besin zincirinin tepesindeki hayvanların (apeks yırtıcıların) vücut dokularında yoğunlaşır. işte, atılamayan bu toksin birikimi biyobirikimdir.

    bu nedenle yırtıcı ve etçil hayvanların etini yemeyiz. çünkü besin zincirinin üst kısımlarında yer alan etçil hayvanlarda bu birikim daha yüksek dozda olur. (bkz: kedi köpek sevdikten sonra yemekte et yiyen insan)

    biyolojik olarak biriken yaygın bir kirletici, özellikle balıklarda biriken cıvadır. (bkz: cıva zehirlenmesi) bu nedenle örneğin diğer balıkları yiyen balıkları yiyen köpekbalığı'nın etini yemeyiz. (bkz: #138074911) (bkz: #138074549) görselgörselgörsel

    türkiye denizlerindeki çevre kirliliğini hesaba kattığımızdaysa güvenilir diye kabul edilen balıklarda bile yüksek miktarlarda ağır metal çıkabileceği de hesaba katılırsa sıkça balık tüketmeden önce biyoakümülasyon riskini de dikkate almak ve buna uygun şekilde hamsi, palamut, sardalya, istavrit ve mezgit gibi balıkları tüketmek gerekiyor. görsel görsel

    kaynaklar: 1 2 3 45

  • bulunduğum şehirde şu an başlamış olandır.
    15 temmuzu lanetliyorum ama mevzu o değil.

    gecenin köründe sela vermek nedir allah aşkına.
    savaş mı ilan ediyorsun ne yapıyorsun ?
    anma töreni yapacaksın madem akşam ile yatsı arasında oku selayı.
    oğlanı zaten zar zor uyutmuşum.

    bebekleri, hastaları düşünmeden yapılan eylemdir.

  • nakaratı da bu:
    "three, two, one, zero
    başladı countdown sana kalan hero
    köpürürsün blub, blub, blub
    burası merkez fight gulub" evet klab yada kulüp değil, bildiğin gulub.

    gerçekten bu mu? 4 kişi bir araya geldiniz o kadar reklamını yaptınız ve bu mu?? dinlerken başkası adına utandım, bunlar bi de gururla paylaştı helal olsun.

    norm enderin taşak geçmek için yaptığı trap daha güzeldi lan.

  • dün başıma gelen olay.

    ilk haberini aldığımda normal karşıladım " e abim evlendi tabi çocuğu olacak normal yani" dedim, ama gün geçtikçe bi düşünce sardı dört bi yanımı. sonra o gün geldi çattı, doğdu.

    hastaneye gittim sabahtan, lan bildiğin el kadar, korkuyla karışık tebessüm eden bi hale geldim. bi yandan da "darısı başına, hadi amca oldun hadi" diyenlere "ehe ehe evet dimi amca oldum ben" diye cevap verme faslını çektim. bi türlü idrak edemedim başta, e yaani noluyo ki şimdi diye. taa ki amcam bizi ziyaret edene kadar, şöyle bi baktım, 60 küsür yaşındaki adam benim amcam, haa ben de bunun yeğeni oluyorum dimi lan dedim. ha o zaman düşündüğümden daha yakınım dedim. dedim ki kendime; "lan ne öküz adamsın, şu girdiğin pozlara bak hele, boynunda fular oluşacak bu gidişle, o kadar insan her gün amca teyze oluyo, ne diye mal mal düşüncelere giriyosun, sev işte çocuğu, neyin peşindesin?" ve böylece biraz netleşti kafamda git gide daha çok ısındım ona.

    sonra sevmeye agucuk magucuk demeye başladım ki, bi anda uyarıldım! neden? çocuğa "ne güzelsin sen" diyerek sevmişim. ne diyecek mişim?

    - ne çiykin şeysin şeeen, çiykin mişin şen yaaa

    diyecekmişim. çünkü nazar değermiş, ayrıca çok da öküzmüşüm. e oğlum ben eskiden hep öyle seviyodum ne ara değişti bu olay ya. nazar ne lan ayrıca!?

    1 saat kadar bizim kızı izledikten sonra, karşı odalarda yeni doğan gökalp bebek ve ceylin bebekleri sevdim, evet soyadları bebek'ti, çünkü kapıdaki süste öyle yazıyodu. karşılaştırdım bizimkiyle, bence bizimki daha güzeldi, paydon daha çiykindi. ama gökalp'in teyzesinin de maşallahı vardı şimdi, neyse. sonra ben daha çok ortalığı karıştırmadan, şerbet servis etme elemanı görevime başladım ama annem önce davranıp gökalp'in teyzesine benden önce ikram etti şerbeti, yaktı beni. gerçi şerbetle de olmazdı o iş sanki, merhaba siz de mi partiden sıkıldınız diyemezdim böyle bi durumda. ayıp olurdu. olsun hayırlısı olmuş.

    sonra işsizlik geldi aklıma, lan bi flüt bile alamıyorum ben buna, kaç para lan bi flüt, düşüncelerine daldım. çok şükür çalamıyor da anlamaz fakirliğimi o büyüyene kadar alırım en kralından, süper baba çalarız. olmazsa yutuptan açarız. sevdim seni, umarım ileride, "amca ne garip bi adamsın" demezsin. tamam kız dersen yine severim, ama demezsen daha çok severim ona göre.

    edit: imla.

  • kendisiyle ilgili bugün ilginç bir şey öğrendim. 1928 senesinde coca cola'yı ilk defa portekiz'de satışa sunacak kişi patronudur ve onun şiir yazdığını bildiği için satışta kullanılacak bir slogan bulmasını ister. pek istekli olmasa ve tadını beğenmese de slogan için teklif edilen satıştan pay cazip gelir ve işi kabul eder. bulduğu slogan "primeiro estranha-se. depois entranha-se". "önce garipseyeceksiniz sonra müptelası olacaksınız" gibi bir anlamı varmış. epey popüler olmuş içecek ama daha sonra ülkenin sağlık ve din adamlarının girişimleriyle bu içecek bağımlılık yaptığı gerekçesiyle yasaklanmış. aynı zamanda bu sloganın böyle popülerleşmesinde büyük etkisi olduğu düşünülerek ona da ceza vermeyi düşünmüşler ama pessoa en başta müdürüne sloganı arkadaşı alvaro de campos'un - ki böyle biri yok, pessoa'nın kullandığı takma isimlerden biri - bulduğunu ve kendisinin iskoçya'da yaşadığını söylemiş ve bu şekilde bu olaydan yırtmış. olan müdüre olmuş bütün kolaları toplatmışlar tazminat filan da ödememişler.

    bu bilgileri como fernando pessoa salvou portugal* isimli kısa filmden öğrendim. 18 gün daha mubi'de izlenebilir durumda.

    https://mubi.com/…ow-fernando-pessoa-saved-portugal

  • 8 saat mesai fazla, o yüzden mesai saatini 10 saate indiriyoruz. hayırlı olsun.

    şeklinde devam etse şaşırmaz kimse artık.

  • güzel bir hönkürüş olmuş zira daha önce dikkatimi çekmesine rağmen g*tümü kaldırıp araştırmaya tenezzül etmediydim.
    harry potter ve felsefe taşında okuduğumuz üzere hagrid harry ile potter kasasını açtığında bronz coinler, gümüş sikkeler ve altın galeonların sınırsız ve kasanın dolu olduğu betimlenir. ayrıca serinin son kitabında griphookun harry ve arkadaşlarını gringottsa sokmak için istediği bedele harry çok zengin olduğunu söyleyerek altınla teklifte bulunur, burada gerçekten ciddi bir zenginliğe sahip olduğunu biliyoruz.
    eylül 2015'te bu konuda ilk kez yazar j.k rowling bir açıklama yapar ve potter hanesiyle ilgili ilk detaylara ulaşmış oluruz. detaylar için buyrunuz. pottermorea koyulan bu yazıdan anladığımız üzere hanenin ilk ferdi stinchcombelu linfred'tir. 12. yyda yaşamış bu arkadaşın nicki "potterer"dır ve zamanla yontularak "potter" kalır ve aile ismi olur. nickin kim tarafından nasıl verildiğiyle ilgili bir bilgi yok fakat potterer ve putterer isimleri eşanlamlıdır ve kısaca rastgele, plansız işler yapıp zamanını boş geçiren anlamına gelir. konumuza dönecek olursak:
    bu arkadaş muggle komşularının ondan sürekli yardım istemesi üzerine medikal alanda çalışarak, biraz da işgüzarlıktan herhalde, bir çeşit buluşlar yapar ve büyü dünyasında da oldukça tutulan pepper potion ve "skele-gro" kemik yapıcı iksir gibi katkıları ona bir servet kazandırır, öldüğündeyse bu servet yedi çocuğuna paylaştırılmış olur. daha sonra 20. yyda yaşamış olan fleamont potter harry'e kadar ulaşacak olan asıl mirası katlandıran kişidir, aynı zamanda james potterın babası yani harry'nin öz dedesidir. mirası katlamasının önünü açan buluşuysa sleekeazy's hair potionisimli saç ve kafatası derisini besleyen sihirli bir öz, bir iksirdir. (bkz: saç ektirecek araplar rez) j.k rowlingin kurgusundan çıkarılan kadarıyla fleamont bu şirketi uçuk bir paraya satmıştır daha sonra, wiki ve pottermoredaki yazılardan da anlaşılacağı gibi bir takım yatırımlar da potter hanesi tarafından yapılmış ve sürekli olarak zenginlikleri artmıştır.
    detaylar : harry potter family lineage kısmında bulunmaktadır.
    (bkz: novice inspectorate) #2

  • o güzel atlar o guzel gökyüzünün yeşil cayirlarında kosturuyor şimdi.

    atın eşşeğine jokeyin picine kaldik