hesabın var mı? giriş yap

  • “üniversiteli bir gencin çantasında yumurta bulunduğu için 11 yıl hapis cezası isteniyor, tt’de benim gerizekalılığım var”
    hilal cebeci

    benim gözümde kendisinin zekasıyla alay eden herkesten daha zeki insan.

  • hangi fikri var da sürecek dedirten açıklamadır.

    recep tayyip erdoğan, muhafazakar sağ tandanslı, oportünist bir politikacıdır.

    kalıcı olabilecek hiç bir yeniliğe, hiçbir düşünce ekolüne imzasını atmamıştır.

    benzerleri gibi, görevinden ayrıldığı andan itibaren, toplum üzerindeki etkisini kaybedecektir.

  • düşük bütçeyle başarılı zombi filmi çekebilme kapasitemizi gösteren izdiham.

    bir kazan domates soslu spaghetti makarnayı halka dağıtacağınızı duyurup 'etrafta boş boş bekleyen zombiler' kısmını çekiyorsunuz. vatandaşları iki saat beklettikten sonra "hadi davranın" diyerek insana saldıran zombiler kısmı için gerekli görüntüleri elde ediyorsunuz. sonra bilgisayarda biraz efekt ekleyerek krallar gibi bir zombi filmi yapmış oluyorsunuz bir kazan makarna bütçesine. o açlık, vahşet, surattaki duygusuzluk 40 yıllık oyuncudan çıkamaz zira. hayırlı olsun.

  • yabancılara böyle sorular sormak kolay daha önce yolanthe üzerinden bir sürü geyik döndü.sonrasında dusko tosic'in eşi jelana üzerinden söylenmeyen şey kalmadı.şimdi de riekerink'in kızlarına sıra geldi.ulan gidip sorsana fatih terim'e kızlarını ya da volkan demirel'in karısına falan aynı geyikleri yapsanıza façanız yeter mi ? gazateci ve televizyoncu diye ortalıkta dolaşıyorlar işte müsvedde insanlar.

  • namuslu, yönetmenliğini ertem eğilmez'in yaptığı ve başrolünde şener şen'in oynadığı 1984 yapımı türk komedi filmidir. filmde mutemet ali rıza bey türkiye cumhuriyet merkez bankası istanbul şubesinde çekleri bozdurur ve 227.960.500 tl tahsil eder. daireye dönerken iki kişi tarafından derdest edilir ve çantadaki paralar çalınır. (ilgili bölüm)

    paraların bir kısmı çantaya sığmadığı için cebine koyar. bu paradan taksi parasını öder ve cebindeki paranın kalanını genel müdür alır. (ilgili bölüm) cepte kalan paranın miktarını bilmediğimiz için (gazetede 200 milyon diye yuvarlanmış olsa da görsel) bankadan çektiği tutar olan 227.960.500 tl'nin bugünkü değerini hesaplayacağız.

    hesabı yaparken enflasyon ve dolar hesabı kullanacağız. 1984 yılına ait ortalama kur yerine bizzat gazetede yazan tarih olan 4 temmuz 1984 tarihinin dolar kuruna en yakın olan abd hazine bakanlığı kurunu kullanacağız.

    önce enflasyon hesabı: bunun için zahmete girmemize gerek yok. tcmb'nın enflasyon hesaplayıcısı bizim için bu hesabı kolayca yapıyor. paranın resmi enflasyon üzerinden mart 2022'deki değeri (6 sıfır atıldıktan sonra) 21.370.996 tl (yirmi bir milyon üç yüz yetmiş milyon dokuz yüz doksan altı türk lirası) yapıyor.

    dolar hesabı için abd hazine bakanlığının raporunda 30 haziran 1984 günü için verdiği kuru kullanacağız. bu raporda 1 amerikan dolarının 354.5 lira olduğunu görüyoruz. görsel

    227.960.500 tl bu tarihte 643.047 amerikan doları ediyor. ancak dolar enflasyonunu da göz önünde bulundurmamız lazım. enflasyon hesaplayıcı ile hesapladığımızda 1984 yılının 643.047 dolarının bugünün 1.752.571 dolarına denk geldiğini görüyoruz. türk lirası olarak karşılığı ise 14.74'lük dolar/tl kuru ile 25.832.896 tl'ye geliyor.

    not: @commander7'ın isteği üzerine hesaplanmıştır.

  • bu terörist belki gebermiştir, ama kendisine ne istediyse veren zihniyet hala bu topraklarda yaşıyor.

    türkan saylan'ın, kuddusi okkır'ın, ali tatar'ın ve daha nicelerinin ahı var.

  • bizim peder hoze takmış kafaya, evlendirecek beni, benim arkadaşları yakalamış onlarla dertleşiyor.

    -söyleyin şu arkadaşınıza da evlensin artık.
    +ya x amca bizim söylememizle evlenir mi o hiç?
    -evlenir evlenir, bizim yaşar'ın kızı var izmir'de onu alsın, yaşar çok iyi arkadaşım benim.
    +ya bakalım senin oğlan kızı beğenecek mi x amca?
    -beğenir, ne beğenmeyecekmiş.
    +ya bakalım kız senin oğlanı beğenecek mi?
    -beğenir, ne beğenmeyecekmiş.
    +bakalım babası kızı verecek mi bizimkine.
    -verir verir, adam çok iyi arkadaşım, sarhoş demez, kumarbaz demez verir kızını, kırmaz beni.

    adam malını biliyor abi.

  • anne, bunun sadece basit bir saç kapatma değil, köleliği kabul etmek olduğunu bildiği için tepki göstermiştir. açın normal bir dini sohbet dinleyin. sohbetin yarıdan fazlası kadının tahakküm altına alınmasıyla ilgilidir. kızı için doğru olanı yapmıştır. haklıdır.

  • uyuyamayacaksın
    memleketinin hali
    seni seslerle uyandıracak
    oturup yazacaksın
    çünkü sen artık o eski sen değilsin
    sen şimdi işsiz bir telgrafhane gibisin,
    durmadan sesler alacak
    sesler vereceksin
    uyuyamayacaksın
    düzelmeden memleketinin hali
    düzelmeden dünyanın hali
    gözüne uyku girmez ki
    uyumayacaksın
    bir sis çanı gibi gecenin içinde
    ta gün ışıyıncaya kadar
    vakur metin sade
    çalacaksın.

    melih cevdet anday'ın telgrafhane şiirini hatırlatan, korkunç bir iç sıkıntısının eşlik ettiği, önümüzdeki yıllarda bizi neler bekliyor diye düşündükçe daha da içinden çıkılmaz bir hal alan durumdur.

  • imamoğlu'nu suçlamak için adamı mikail yerine bile koyuyorlar, allah kimsenin başına böyle bir cahillik vermesin.

  • bu notu yazan kafeye gitmek kişinin kendine yapacağı en büyük saygısızlıktır. stres yapacaksam ne diye kafeye gidiyorum. park süresi gibi süre koymuş mk.

  • genelde haftasonları denk gelinen bi hadise.

    banyonun kapısında beklerken içerden önce tazyikli bi su sesi, sonra haşır huşur yüze su çarpma sesi ve akabinde boğulur gibi sesler yükselir.
    noluyo lan diye korkuyla kapıyı aralayınca pederin eliyle çenesindeki suyu sızması ve omzundaki havlu gözükür.

    adam sadece yüzünü yıkıyomuş amk.

  • kadın haklı, onca dönem varken, sen git chp'nin 15 senedir tek başına iktidar olduğu döneme denk gel. olacak şey değil. çıkışmasın da ne yapsın? zavallı teyzecim.