hesabın var mı? giriş yap

  • hot wheels facebook gruplarında, youtube yorumlarında gördüğüm kadarıyla her gün hobiye onlarca insan katılıyor ve en başta sordukları sorular hep aynı. buraya bakanlar için bir kaç temel bilgi verelim;

    öncelikle şunun adını koyalım ülkemizde bir çok insan toplayıcı, koleksiyonerlik bambaşka bir boyut. koleksiyonerlik selpak gibi, sana yağ gibi markaya isim veren ürünler gibi evrilmiş bir tanım ama hadi kendimizi düşürmeyelim koleksiyoner olalım.

    regular, lisanslı, fantazi model nedir?

    aslında hotwheels'in böyle bir ayrımı yok, yolda gördüğümüz araba kutunun içindeyse ona lisanslı diyoruz (hot wheels honda, ford gibi firmalara para ödeyerek logoyu kutunun arkasına basıyor), regular ise, premium (car culture, boulevard.. falan gibi) veya sth olmayan modeller için kullanılan terim. ördek mördek olanlara fantazi diyoruz. (istisnalar var, özetle bu şekilde, sen miskette keplik dersin ben kaflik derim)

    th, sth nedir?

    th'nin açılımı treasure hunt sth'nin açılımı da super treasure hunt. "hazine avı" ve "tutankamon'un kayıp hazinesi" olarak türkçeye çevirebiliriz. oranlarını bilmemekle birlikte kutu açılımı videolarından edindiğimiz tecrübelere göre her kutudan ortalama 1 adet th çıkıyor, sth ise 700-800 de 1 gibi bir oranla çıkıyor ama biz onu "binde bir" olarak kabul edelim.

    aslına bakılırsa th'nin hiç bir olayı yok, arabanın üzerinde fazladan bir hotwheels logosu var rengi, deseni değişik. değeri aldığımız fiyat neyse o, hiçbir esprisi olmamasına rağmen denk gelirse modeli beğenmesem bile aşırı mutlu olup satın alıyorum.

    sth'de ise durum biraz daha farklı, boyası metalik ve/veya regular modelden değişik ayrıca tekerlekleri kauçuk , değeri (satış fiyatı x10 ile x40) arasında değişiyor ama burda fiyatı belirleyen talep her zaman olduğu gibi. bunu satın almak, satmak veya sahip olmak çok bir şey olmasa da bulmak hayatımda aldığım en yüksek hazlardan biriydi. ortalama geçen matematik sınavından 5/pekiyi almak gibi, şampiyon olmak gibi bir duygu yarattı bende.

    case nedir?

    case'in türkçesi yok, keys aşağı keys yukarı. bildiğin kutu işte de video çeken kardeşler case dedikleri için oturmuş bir kalıp. yine normal yani regular modeller üzerinden konuşursak bir case 72 adet ürün içeriyor. dikkat edilmesi gereken husus bir kutu aldığımızda 72 farklı arabamız olmuyor maalesef, aynı modelden 3-4-5-6 adet araç çıkabiliyor. yani burası biraz karışık ama sondan başa doğru gidelim;

    hotwheels şu an için her yıl 250 model çıkarıyor, tüm koleksiyonu tamamlamak için bütün case'lerden almak gerekiyor, yani atıyorum a case'inden mazda çıktı diyelim honda b case'inde. koli koli alayım koleksiyonu tamamlayım demek mantıklı değil o yüzden.

    mini seriler nedir?

    bunun bir adı yok ben uydurdum, belki de bir yerde duymuş olabilirim. yıllık 250 araç çıkıyor dedik ya, onlar da kendi içinde 5'li yada 10'lu gruplar halinde serilere ayrılıyor. örneğin; factory fresh, japan, flame, screen time gibi gibi minik seriler var. artık bunları biriktirmek kişinin ilgisine kalmış bir şey. zaten bu tarz serileri tamamlamak için market market, oyuncakçı oyuncakçı geziyoruz, hazine avı da ordan geliyor. mesela bazen 7-8 ördekten başka bir şey kalmamış reyonda haftalardır aradığın bir model olabiliyor. aynı şekilde sokak arasındaki bir milyoncuda kırtasiyede efsane arabalar bulunabiliyor.

    kısa kart, uzun kart, premium nedir?

    ülkemize gelen en yaygın model kısa kart olarak tanımladığımız model, 2021 itibariyle ortalama satış fiyayı 10,90. 3 harfli marketlerde 7,90'dan 8,50'den 9,90'dan satıldığı da oluyor, kırtasiyede 14 liraya satan da oluyor. normal oyuncakçıda sepet içinde duranlar bu.

    uzun kartlar biraz daha farklı 20 birim fiyat ortalamasında gidiyor, genelde özel seriler örneğin hızlı ve öfkeli gibi, komple nikelaj arabalar gibi popüler kültüre hizmet eden araçlar yer alıyor. özetle, bu işin müşterisi zaten bizim için kümeste, kaçtan satarsak alırlar diyerek yapılan bir şey bana göre.

    premium ise 30-35 yaş üstü kardeşlerimin sürekli anlatıkları "ulan bana almanya'dan gelen bir küçük araba vardı, dehşet bir şeydi, kayboldu gitti, şimdi bulsam 1000 lira verip alırım" dediği o demir arabalar. tamamı metal ve lastikleri kauçuk kısıtlı sayıda ve talep görecek şekilde yapıldıkları için 35-40 lira gibi bir fiyata satılmasına rağmen bulmak için çaba göstermek gerekiyor. maalesef 5'li seti 200 lira gibi bir bütçeye maloluyor ama ele alıp şöyle bir tartınca değdi hissi veriyor.

    kapalı kutu vs açık kutu?

    hobi veya koleksiyoner olarak toplayan arkadaşların yaşadığı en büyük ikilemlerden biri. doğrusu; kutusunu hiç açmadan mümkünse hiç yıpratmadan saklamak ve/veya sergilemek ama bu şart değil, sen kutuyu açarsın kutusunu ayrı modeli ayrı sergilersin, kutusunu anında parçalar atarsın sadece modeli sergilersin bu tamamen kişiye kalmış bir şey. unutulmaması gereken kısım 25 yıl sonra kutulu ürün x100 yapabilecekken kutusuz ürün x50 yapabilir. (rakamları afaki veriyorum, değeri alıcı belirler) benim gözlemlediğim kadarıyla arkadaşların çoğu sadece araca odaklanıyor, dokunmak, sürmek sonra sergilemek istiyor. kişisel olarak belli başlı serileri kapalı kutu olarak saklıyorum.

    id nedir?

    bu işin biraz ticari ve app kısmı, bizi çok ilgilendirmiyor, işte parkur yaptın diyelim bir noktadan geçen id arabasını cep telefonundan görebiliyorsun. ilerde tüm araçlar id olur o başka mesele ama 40 sene önce tüm araçların premium kalitesinden şimdiki regular kalitesine düştüğünü gözlemleyince pek de umutlanmamak gerek.

    matchbox, majorette, greenlight, mini gt kıyaslaması

    bu markalar için rakip veya muadil kelimesini kullanmak bana göre çok doğru değil, matchbox ve hotwheels'in fabrikası mattel, kardeş firma diyebiliriz. majorette, greenlight ve mini gt'nin olayı da kalite ve detay diyerek giriş yapıp bırakalım.

    hot wheels yarış setleri

    bir şekilde alıyoruz ama bizi ilgilendiren kısım yollar ve virajlar, onu da yapan çok az kişi gerçi. marka'nın bilinirliği ve devamı için olumlu bakıyorum. çocukların oyuncaklarını hobiye ve koleksiyona döndürmesi için güzel bir başlangıç.

    arkadaşlar değerli mi? alınır mı? kaç para eder?

    sık sorulan sorulardan bir tanesi. istediğin her şey alınabilir, istediğin her şey toplanabilir. güncel modellerden mercedes 500 ü hobici olmayanlar bile alıyor, herkeste var, herkes özenle saklıyor ama mesela ördek araba öyle değil, sadece çocuklar alıyor, ölesiye oynuyorlar, ya kaybolur ya kırılır, şimdi 20 sene sonra gelip "arkadaşlar kapalı kutu ördek arıyorum" diyen biri çıkarsa hiç şaşırmamak gerek. tavsiyem şu; elinize alıp kararsız kaldığınız bir model olursa onu mutlaka alın. 5 kere elinizini tersiyle ittiğiniz aracı market market ararken bulursunuz kendinizi. üzülerek bir not düşelim; ülkemizde bir çok şeyi bir çok kişi satmak için alıyor, 10 liralık araba için 25-50 lira isteyen insanları görmek heves kırıyor. hobi'de esas satmak/almak değil takas olmalı, hediyeleşmek olmalı.

    saklama, sergileme nasıl yapılır?

    çok sorulan ve aslında hobinin en zor kısımlarından biri bu. instagramda ve web'de bir çok stand bulmak mümkün, sözüm ona ekonomik olanları kontraplaktan yapılıyor, şık duranları pleksi denilen şeffaf malzemeden yapılan standlar ama bence çok pahalı. ayrıca maalesef deprem ülkesinde olduğumuz için ve toz koruması için kapaklı olarak tercih edilmesi gerekiyor. bu konuda tamamen koleksiyonerin zevki ve bütçesiyle doğru orantılı. hot wheels stand veya diecast stand olarak arama yapılarak modellere bakılabilir.

    türkiye'de fiyatlar ucuz mu?

    hem ucuz hem pahalı, amerikada ürünler black friday'de 0,65 dolara kadar düşüyormuş ama bir kaç kez güncel modellerin 1,39 dolara satıldığını gördüm, avrupa fiyatları da benzerlik gösterir, türk lirası karşılığı ucuz olduğu için zaten üzülmemize rağmen birim karşılaştırması yapıldığında kahrolmamak elde değil. bu her şey için geçerli ama bizde de keşke 1 birim olsa ve case case alıp koleksiyonumuzu tamamlasak, fazla olanları çocuk esirgeme kurumuna bağışlasak ne güzel olurdu. bu arada küçük bir not : kullanılmış oyuncaklar çocuk esirgeme kurumuna bağışlanmaz.

    hobiden soğumak

    ülkemiz şartları düşünüldüğünde çok rahat olabilecek bir şey ama kısa bir dönem yapılsa dahi mutluluk veren bir hobi ki halen soğumuz değilim. en büyük etken yine her zaman olduğu gibi satmak için alanlar ve ülkemize gelen kısıtlı sayıda ürün.

    araçları gruplandırma

    bizde gelen büyük gruplandırma japonculuk, reel hayattaki japoncu kardeşler hobide de japonculuk yapıyor, sadece orijinal tasarım biriktirenler de çoğunlukta, minibüsçüler var, fast and furiuos biriktirenler çok, beğendiği her şeyi alan toplayıcılar çok, ralli arabaları vs. vs. bu da oldukça kişiye özel.

    genel itibariyle aklıma gelen, yeni başlayanların merak ettiği konular bunlar, bir faydam olduysa bir ördek alır gönderirsiniz artık. bu arada ördek ördek deyip dalga geçtiğimize bakmayın, aerodinamiğinden nedir bilmiyorum pistte en iyi gidenlerden biri ördek.

    koleksiyonla kalın, hobiye başlatın...

  • piyasada neredeyse tekel olduğu için istediği gibi at koşturan ismi türk aslı arap olan bu firmaya karşı (bkz: türk telekom yeni kotasız internet tarifeleri) yüzünden başlaması gereken protestolardır.

    tüketici olarak onların istediği fiyati ödemediğimizde davalık oluyorsak onlar da parasını ödediğimiz hizmeti bize sunmadıklarında buna karşı bir yaptırımla karşılaşmalı normalde ama şimdiye kadar hiçbirimiz sesimizi çıkarmadık.

    türkiye şartları demekten hizmet alamamaya göz yumduk ama şimdiye kadar hiç kimse düzgün hizmet alamamışken hükümetin çıkardığı yasa sonrası böyle fahiş fiyatlar çekebilme lüksüne sahip olan bu firmaya tüketici olarak tepkimizi en güzel şekilde dile getirmeliyiz.

    öncelikle türk telekom telefon hattı kullanan bütün arkadaşların bunu iptal edip turkcell veya vodafone alternatiflerine yönelmesi (ki hizmet kalitesi olarak en kötü operatör türk telekom)

    ardından çağrı merkezleri ve sosyal medya hesaplarını yağmura tutmak ve tepkimizi en ağır şekilde dile getirmeliyiz.

    başka fikri olan yazarlar da belirtmeli ki bu haklı protestomuzda artık hakkımızın yenmesinden ne kadar bıktığımızı bilsinler!

    bu bardağı taşıran son damlaydı!

    edit:

    (@pasolog) da özel mesajdan her eyleme destek olacağını belirtti ve bu yüzden ona da teşekkür editi yapmak istedim

    (#84274661) toplu olarak rekabet kuruluna şikayet etme fikri geldi ancak bu tepkimiz sadece fiyatlara değil, fiyatlardan önce altyapıya herhangi bir yatırım yapılmamış olması ve istanbul'da dahi hala 8 mbps internet satıp 4 mbps hizmet verilen yerlerin çoğunlukta olmasınadır. ancak yine de bu fikrin de değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum

    edit2: banka araplar sualtı kabloları tartışmalarına kaymayalım diye o arkadaşların yazdıklarını kaldırdım.

  • trip atmayacak, ama tripi kaldiracak.
    kiskanmayacak, ama kiskancligi kaldiracak.
    gozu disarda olmayacak, ama gozumuzun ozgurlugune karsi cikmayacak,
    bir rus, bir iskandinav fiziginde olacak, ama ortadogu erkegine fit olacak.
    fazla harcamasi olmayacak, ama harcamalarimiza laf etmeyecek.
    7 24 bakimli, makyajli, fonlu sacli olacak, ama kulagimizdan fiskiran killara aldiris etmeyecek
    sarisin mavi gozlu olacak, ama esmer kahverengi gozlu erkek takintili olacak.
    on numara yemek yapacak, ama bizden bir yumurta kirmamizi istemeyecek.
    dekolteden uzak duracak, ama dekoltelere dikilmis gozlerimize ket vurmayacak.
    sporunu eksik etmeyecek, ama erkek gobeginin turk kasi oldugununu kabul edecek.
    yanisi anlayisli bir kizdir efendim.

  • (bkz: almanya bizi kıskanıyor)

    şaka gibi durum, 60-70 sene önce versay anlaşmasını, tazminatları, bilim insanlarının dünyaya göçünü yaşamış almanya mı burası?

    adamlar köpek gibi çalışarak dünya sanayisinin, avrupa ticaretinin tepesine çıktı.
    araştırılması, üzerine tezler yazılması gereken konu.

    dünyayı ne abd, ne ingiltere, ne çin ne de rusya yönetsin, verin almanlara çiçek gibi yaşayalım.

  • siparişimi verdim ama teslim adresi giremedim.

    19 osmangazi köprüsü
    5 otoyol
    4 havalimanı
    34 gemicik

    aldım, yine 10,000,000usd kaldı anasını satayım.

    onunla da çay alıp seçmenin kafasına atayım dedim ama kalmamış sanırım

  • --- 6x09 battle of the bastards spoiler ---

    9. bölüm için ne hissetsem bilemedim açıkçası. televizyonculuk açısından başarılı da olsa, game of thrones'u diğer dizilerden ve kitaplardan farklı yapan herşey tamamen yok olmuş durumda. öngörülemezlik, gerçekçilik, karakter gelişimi.. dizi bunların hepsini artık terk etmiş durumda.

    meereen
    geçen hafta meereen kuşatmasının kısa süreceğinden bahsetmiştim ama yapımcıların ironborn'u da bu olaya dahil etmesini umuyordum açıkçası. hazır deniz savaşı varken ve ironborn da meereen'e doğru gelirken, şöyle bir deniz savaşı görmek güzel olurdu. hatta, yunkai donanması ejderhalardan kaçarken, ironborn'un kollarına düşseydi filan, en azından theon-yara ikilisine dany'e kendinlerini kanıtlama şansı verirdi. ama sanıyorum burda hep bütçe engeline takılıyoruz. ejderhalı deniz savaşı çekmek için lotr bütçesi filan gerekir sanırım. o yüzden ejderhaları da sadece tek bir gemiyi yakarken gördük zaten.

    bana garip gelen ilk şey, yunkai - astapor - volantis heyetinin, dany'nin ejderhaları olduğunu tamamen unutmuş gibi artislik yapmasıydı. bunu daenerys'in drogon'un kontrolünü sağladığını bilmemelerine veriyorum. ama bu adamların, harpy örgütünün arkasında olduğunu söylendiydi bize. yani şehirde ne olup ne bittiğini bilmeleri gerek. hadi hiç bir şey bilmiyordunuz, koskoca ejderhayı şehre geri dönerken de mi görmediniz be adam. hocam ejderha geri döndü ama vururuz onu katapultla diye mi düşündünüz ne yaptınız bilemedim.

    ejderhaların nihayet tam kapasite çalışmalarını ve rhaegal ve viserion'un zincirlerini kırıp ortama akmalarını görmek güzel oldu. ancak, burada da diğer iki ejderhayı kimin kontrol ettiği sorununun görmezden gelindiğini gördük. dizi, bütün 2 sezondur bize dany'nin drogon ile olan mücadelesini anlattı durdu ve bu ejderhanın kontrolünü sağlamak da daenerys'in aylarını aldı. peki rhaegar ve viserion'un da benzer iradeleri yok mu? onlar drogon ne derse yapan yancı elemanlar mı? kitapta, ejderhaların kontrolü en kritik meselelerden birisini oluşturuyor ama dizi bu konuyu da es geçerse şaşırmam tabi.

    meereen kuşatmasının 3 ejderha tarafından dağıtılmasını izlerken, bu hayvanların westeros'ta yaşatması muhtemel dehşet de gözümün önünde canlandı. winterfell'deki savaşa drogon'un indiğini de düşünsenize, sanırım tek başına bolton, stark, karstark, umber bırakmadan hepsini yakardı eleman. dany'de bir de bunlardan 3 tane var. bu konuyla ilgili uzun bir entry yazmayı düşündüğüm için şimdilik olası senaryolardan uzak duruyorum.

    meereen ile ilgili en zayıf nokta, dothraki'nin kullanımı oldu sanırım. burda yine bütçe problemleri seziyorum. yunkai tarafında hiç bir kara ordusu olmamasının bütçe limitasyonundan başka açıklaması olamaz. düşmanın kara ordusu olmayınca da, 50bin dothraki atlısını, 5 tane harpy'i öldürürken gördük. o harpyler şehrin dışında ne yapıyordu, dothraki neden 5 tane adama tam kadro saldırmayı tercih etti bilmiyorum ama savaşın bu bölümü oldukça saçmaydı.

    savaşın sonundaki ironborn ittifakı, dany'e istediği gemileri vermiş oldu ama dizinin euron greyjoy için ne planladığını tam olarak bilmiyorum. dizinin ana kötü adamı ilk 3 sezon tywin lannister idi; sonra onun yerini ramsey bolton aldı ve son 2 sezonda da euron greyjoy bu görevi üstlenebilir. en azından kitapta öyle gözüküyor. dizi, "white walkerlar yeter kötü adam rolü için" diye düşünebilir.

    tyrion'un karakter olarak tamamen yedek kulübesinde olması ve dany'nin şamaroğlanına dönmesi benim gerçekten canımı sıkan bir konu. kitaptaki özenle yazılmış tyrion diyalogları bittiğinden beri bu karakterin can çekiştiğini söylemem gerek. eskiden, peter dinklage'in göründüğü sahneleri iple çeken bendeniz, artık aynı adamı bitse de gitsek diye izliyorum.

    sonuç olarak, bir çok kişinin pek de sevmedeği meereen hikayesinin sonuna geldik. bir sonraki bölüm, dany, westeros'a doğru yola çıkıyor olacak ve onun başına gelecek potansiyel olayları yakında daha uzun bir enrty ile inceleyeceğim.

    winterfell
    kuzeydeki stark destekçileri kim? umberlar, ramsey'e ihanet eder mi? o gerçek rickon mu? o gerçek shaggy mi? o mektubu kim yolladı? sansa mektubu kime yolladı? howland reed ortaya çıkar mı? blackfish kuzeye gelir mi? haftalardır insanlar bu konularla ilgili teori üretiyor, dikkat ederseniz ben 3 ya da 4. bölümden sonra tamamen bıraktım bu işleri. dizi entrikayı, politikayı, gizemi, süprizi bir kenara koydu ve senaryoyu öldüresiye basit yazıyor. bilmemkaç bin yıllık stark ailesi, kuzeyde sadece 1 (bir) ailenin desteğini aldı. (savaşta whent bayrağı da gördüm galiba. hadi 2 olsun.) ailelerinin kaderini belirleyen savaşta da rohirrim tarafından kurtarıldılar. süper senaryo gençler. böyle devam edin ki, kitabın spoilerı olmamış olsun.

    bu sansa-jon hikayesindeki en rahatsız edici nokta, sansa'nın inatla littlefinger ihtimalini gizli tutması. hadi ilk baştaki görüşmeyi gizli tuttun onu bir şekilde anladık. ama jon 2000 adamla 5000 kişiye saldıracağını açıkladığında neden bu planı ona da açmazsın? belki eleman beklerdi baelish'ten cevap gelene kadar. binlerce stark destekçisi, vale gelene kadar telef oldu savaş alanında. sansa, vale ordusu ile gandalf girişi yaptığında pek bir gururlu gözüküyordu ama az önce kaç kişinin ölümüne neden olduğundan haberi var mıydı acaba? dizinin senaristleri, sırf littefinger'a deux ex machina yaptırabilmek için böylesine bir saçmalığa imza attılar ve benim kitabın çok büyük bir hayranı olarak bunu affetmem mümkün değil. kuzeyde o kadar çok potansiyel vardı ki, bunların hiç birinin kullanılmayıp, günü baelish'e kurtartmak bana kabul edilebilir gelmiyor. aynı, 30-40 tane kuzey ailesinden sadece 2 tanesinin starkların yardımına gelmesinin kabul edilebilir olmaması gibi.

    herkes savaşın ne kadar etkileyici olduğundan bahsediyor ama ben yapılan saçma sapan seçimleri bir türlü görmezden gelemiyorum. yalnızca sansa'nın yaptığı sürpriz de değil beni rahatsız eden. rickon'un ramsey'nin oklarından dümdüz koşarak kaçması nasıl bir saçmalıktır mesela? ulan geri geri koşsan zaten atılan okları görürsün. onu yapmadın bari zigzag çiz, seni 100 küsür metreden havaya doğru attığı oklarla vurmasına imkan yok. şov açısından etkileyici bir sahne olabilir bu ama mantık açısından açıklanabilmesi mümkün değil. ramsey, rickon'u çarmığa gerip derisini yüzseydi belki vahşi bir ölüm görürdük ama en azından bolton geleneğiyle tutarlı olurdu. jon'un atlılara tek başına saldırmaya kalkması da aynı şekilde. gökten yüzlerce ok yağdı, cenabı r'hllor jon'u korudu hepsinden. evet, güzel gözüktü televizyonda ama o kadar işte. sonra savaş sırasında oluşan ceset tepeleri nedir abi? o tepeler nasıl oluştu öyle? ölülerin üzerinde savaşan adam mı vardı ki tepe oluştu? gereksiz kalkan sahnesini yapabilmek için gökten tepe indirdiler ortama. kalkan-mızrak kuşatması bana return of the king'in sonunda gondor ordusunun kuşatıldığı sahneyi hatırlattı. zaten vale'in gelişi de direk gandalf ve penceresi camcama rohirrim. bu arada wun-wun iyi güzel de o elemanın eline niye bir mızrak vermediniz? neden eli boş gelmiş savaşa? bir tane budaklı odun bile yok muydu vereydiniz eline?

    "hiç bir siki de beğenmiyon bilader sen" dediğinizi duyar gibi oluyorum ama bunun sebebi bu bölümün veya dizinin kötü olması filan değil. benim bu hikayeden beklentilerim kaf dağının da üzerine çıkmış durumda. dolayısıyla, dizi herşeyi bu kadar basite indirgeyince bir türlü benim tatmin edemiyor. winterfell'e stark bayrağı asılması hepinizi tatmin etmiş olabilir ama ben hala petyr'in bu işten çıkarı nedir diye düşünüyorum. sanırım sansa'yı kendine isteyecek eleman ödül olarak. dizide bu taraf işlenmedi ama kitapta littlefinger, sansa'ya catelyn'in gençliğine benzeterek hafiften abayı yakıyor.

    bu noktada, ramsey'nin son sahnesinin iyi kotarıldığını söylemem gerek. bence o ziyafete ghost da dahil olsaydı, daha güzel olurdu ama cgi bütçesi bitti sanırım bu bölümde. jon'un savaşa girip ghost'u getirmemesini başka türlü açıklamak zor. onun dışında davos'un, mel'i kendi elleriyle öldürmesini bekliyordum ama son bölümün trailerı, bu kararı jon'a bırakacağını işaret ediyor.

    bu arada aynı boltonlar gibi starkların da soyadının yok olma tehlikesi olduğunu söylemem gerek. rickon stark soyadını taşıyan son oğlandı. jon'un bir targaryen, bran'ın felçli ve benjen'in de yarı undead olduğunu düşünürseniz, stark isminin devamı için sansa'nın çocuklarına kendi ismini vermesi filan gerekiyor. böyle bir şey daha duymadık ama aksi takdire binlerce yıllık stark isminin sonuna geliyoruz.

    bu arada bölüm sırasında ismi geçen iki detay beni savaşın kendisinden daha fazla heyecanlandırdı diyebilirim. bunların birincisi, jon'un rickon'u winterfell'i altındaki mezara gömelim demesi. o mezarda, lyanna'nın da yattığını ve jon'un gerçek kimliğiyle ilgili bir ipucunun da orada olma ihtimali olduğunu belirteyim. böyle bir ihtimal beni haddiden fazla heyecanlandırıyor.

    ikinci detay da, tyrion'un yine king's landing'in altındaki wildfire depolarından bahsetmesiydi. son bölümde bu depoların cersei tarafından havaya uçurulma ihtimali de ağzımı sulandırıyor.

    ha bir de trailerda, jaime'nin walder frey ile yemek yediğini gördük. o ortamı arya basarsa tadından yenmez.
    --- spoiler ---

  • adam "70 milyonun cumhurbaşkanı olacağım" dediğinde "yaw he he" tepkisi verip şarap ikram edince de "aa gördün mü nasıl tutarsız" diye eleştirmekte de bir gariplik var. ne istiyorsun karar ver. sen de halk olarak pek tutarlı sayılmazsın açıkçası.