hesabın var mı? giriş yap

  • gece 3: irkilerek uyanıyorum. oda arkadaşım yatağında doğrulmuş karanlıkta beni seyrediyor.
    - hayırdır abi, n'apıyosun?
    - başardım, başardım!
    - ???
    - zihin gücümle seni uyandırdım abi.

  • 1942 yılından itibaren amerikalılar ikinci dünya savaşında üstünlük sağlamak amacıyla birçok acayip saçma deneyler yaptılar. işte onlardan birisidir philadelphia deneyi. einstein'ın magnetik alan teorisine göre bir cisme yüksek miktarda manyetik rezonans uygulandığı takdirde o cisim mekanda sıfır zaman ile yolculuk edebilir. aslında ışınlamanın deneyidir bu ve bu deneyin uygulandığı atlas okyanusunda bir gemi çoooooook uzak bir yerde kısa zaman sonra görülmüştür, yani aslında ışınlanmıştır. fakat gemi incelendikten sonra görülmüş ki mürettabat falan dümen ile karışmış, geminin demirleri, zincirleri kaptanın falan içine girmiş kısacası acayip bişi olmuş, gemi ile insan birbirine kaynaşmış. yani cisimler moleküllerine ayrılmış başarılı bi şekilde ama tekrar birleşiminde ciddi sorunlar yaşanmış. işte bu deney de ona benzeyebilir. yüksek miktarda yobazlığa maruz kalınınca saç küpe şort sakal kol bacak ayrışabilir. bunu yalnız yozgat ile kısıtlamamak gerekir tabi. yozgat sadece deneyin yapıldığı yerin adı.

  • ülkemizde uygulanan 70'lerden kalma mtv sistemidir.

    gelişmiş ülkelerde vergilendirme aracın doğaya bıraktığı ize göre yapılıyor. motoru 5000 cc v8 de olabilir 3 silindir 0.9 da. belli standartlara göre yapılan testler sonucu ortaya çıkan emisyon değerleri aracın vergi miktarını belirliyor. bizde ise motor hacmi belirleyici unsur. haliyle downsizing politikası izleyen markalar (sanırım mazda hariç hepsi) avantajlıyken, benzer performans ve tüketimi daha sorunsuz bir sistemle 2.0 sky-x motordan elde eden mazda çok yüksek ötv oranlarıyla fiyatlanıyor. mazda da kendini modernize etmeyen sistem için neden uğraşayım deyip 1000 tane satsam yeter diyor. yeni mazda 3'ü de 1.5 sky-g ile vitrinde bi şeyler olsun olsun diye getirecekler. olur da bir gün sistem değişirse görürsünüz satıyor mu satmıyor mu...

    yıl olmuş 2020 150nm torq nedir mk diyecekler lütfen mazda'ya bok atmayı bıraksın artık.

  • belki de başkası yazmıştır aramaya üşendim. biraz aradım bulamadım. ama böyle bir hadise var. tüm reklam görsellerinde saatleri aşağı yukarı 10'u 10 geçeye ayarlıyorlar. bilemedin 10'u 8 geçe olsun. fakat hiç saat 18:00'i gösteren reklam görmedim. çünkü 10'u 10 geçe olunca simetrik oluyormuş. üstelik gülen surata benziyormuş, bilinçaltında daha pozitif etki yaratıyormuş bakan insanda. ben ilk duyduğumda ha sittirin lan olur mu öyle geyik demiştim. fakat sonra baktım ki durum böyle.

    bak şimdi mesela

    bu

    veya bu

    ya da şu şekil

    eski reklam

    yeni reklam

    bu da kanıtı

    cartier

    niye böyle

    niye her reklam böyle?

    sizin yapacağınız ayarı skim.

    citizen de böyleymiş.

    şopar

    eskiden 8:20'ye ayarlıyorlarmış o da aslında 10'u 10 geçenin yatay eksene göre ters simetriği gibi. fakat orada akrep ve yelkovan aşağıya baktığı için sanki insanı da böyle daha çok demotive eden bir yönü var gibi diye bu standarda geçmişler. saatlerin çoğunun markası tepede olunca, saati 10'u 10 geçeye ayarladığımız zaman markayı çerçeveye almış gibi oluyor o açıdan bu durum zamanla endüstri standardına dönüşmüş. saatler için reklam sektörünün yazılmamış bir kuralı haline gelmiş bir durum.

    1920'li 1930'lu yıllarda saat 8:19 veya 8:20 de kullanılıyor dediler ama üşenmedim baktım, orada da durum pek farklı değil.

  • birisi sizi evlendiğiniz, çocuğunuz olduğu ya da iyi bir mevkiye geldiğiniz gibi sebeplerle tebrik ediyorsa, ona cevaben "teşekkür ederim." demek.

    "darısı başına" oldukça kısıtlayıcı, kaba ve karşı tarafı küçük düşürmeye yönelik bir cevaptır.

  • benim telefonum her zaman sessizde, we genelde whatsapp üzerinden haberleşiyorum. ayda 1-2 kere telefonla konuşurum. çok nadir telefonla aranırım. geçenlerde bir telefon çalma sesi geliyor ulen nerden geliyor kimin telefonu bu diye bakınırken farkettim kendi telefonummuş. kendi telefonumun zil sesini bile bilmiyorum. haliyle de değiştirmeye ihtiyacım yok.