hesabın var mı? giriş yap

  • esasında türkçe dili için grafik roman gibi bir ifade ayrımına gerek yoktur. biz zaten bu sanat dalını en başında resimli roman, sonra da çizgi roman şeklinde isimlendirerek sorunu -farkında olmadan da olsa- kökten çözmüşüz. çünkü çizgi roman esasında bu sanat dalının adıdır türkçede. comic, fumetti, manga, grafik roman gibi şeyler ise formatın adıdır. amerikalılar 1900'lerin başında bu sanat dalına comic (komik şeyler) deme gafletinde bulundukları için ve daha sonra da bu sanat formu ilerledikçe bunun yetişkinlere hitap eden örneklerini komik diye isimlendirmek absürt kaçacağı için yeni bir ifade arayışına gitmişler ve graphic novel, yani grafik roman ismini ortaya çıkartmışlardır.

    evet grafik roman bu yazdığım diğer türler gibi belli bir ekole bağlı kalmaz, genellikle çok sayfalı ve yetişkinlere daha çok hitap ettiği sürece her ekol grafik roman formatında yayınlanabilir. esasında anlam ayrımı çok da kesin olan bir şey değildir.

  • istanbul kadıköy'de öğretmenlik yapan bi arkadaşım var. geçen sene 1+1 daireye 1500 tl kira veriyordu bu sene ev sahibi çıkın oğlum gelecek diye çıkardı. bu da 1 arkadaş daha buldu ve 4 aylık yoğun arama sonrasında 1+1 38 yıllık bir binada daire buldu ve 8500 tl kira verecekler. adam ek ders dahil 12bin tl alıyor. şimdi öğretmen düşmanı gibi ekşicikere sesleniyorum. 40 yıllık döküntü binaya 8500 tl vereceksin ve yemeden içmeden sosyalleşmeden bi kitap alamadan tiyatroya gidemeden 12bin tl ile geçineceksin. hadi meydan senin dostum.

  • hırsızların en çok eve girmeyi tercih ettiği yer olan kapıyı en güvenli hale getirmekle başlar. evin diğer pencere, balkon vs bölümlerinin korunması kolaydır. bunun en büyük sebebi; ulaşımının zor olması, binanın dışında ve açıkta olması hırsızın iş üzerinde çalışmasının oldukça fazla engellenmesidir. eğer alt katlarda iseniz demir parmaklıkla kolaylıkla halledebilirsiniz. oysa ki kapı öyle değildir. güvenli hale getirmesi bu kadar kolay olmaz. hırsız, apartmanın içinde hiç bir komşunuzun ruhu bile duymadan çok kısa sürede kapınızı açıp girebilir. genelde de fazla ses çıkartmayacak yöntemleri tercih ederler.

    evime defalarca hırsız girmiş birisi olarak, her seferde deneme yanılma yöntemiyle "en güvenli kapı nasıl olur"a yeterince yaklaşmış olduğumdan bir kaç tavsiyede bulunacağım. unutmayın; hırsızın asla giremeyeceği kapı yoktur, sadece yöntemini henüz geliştirememiş hırsız ya da sadece girmek için çok vakit harcamaktan kaçınan hırsız vardır.

    hırsızlar kapıdan içeri nasıl girer?
    kapınız ahşap ise*;
    - tornavida ya da levye ile kilit bölümüne müdahale ederek
    - herhangi bir alet ile vurmak kaydı ile kilit bölümünü kırarak
    - menteşe bölümünü kırarak
    - tekme ya da omuz ile kapıyı kırarak

    kapınız çelik ise;
    - maymuncuk türü aletlerle kilidi açıyorlar (artık pek becerebileni yok)
    - kilit göbeğinin dışarda kalan kısmını bir aletle sıkıştırıp çevirerek kırıyorlar. kırılan kısmı dışarı çekerek çıkarttıktan sonra parmak kadar bir aleti boşluğa yerleştirerek çeviriyorlar ve kapı şıkır şıkır sanki anahtarla açıyor gibi açılıyor (en çok bu yöntemi seviyorlar)
    - levyeyle kilit bölümünün olduğu aralığı zorlayarak açıyorlar
    - kriko gibi bir aletle kapıyı karşılıklı iki çerçeveden esneterek kilidin boşa çıkmasını sağlayarak açıyorlar (baya sık kullanılan bir yöntem)
    - içerden zinciri ya da emniyet kelepçesini kapatmışsanız; kapıyı araladıktan sonra ince sac gibi bir demir ile açıyorlar
    - kapıyı komple duvardan çerçevesiyle birlikte sökerek açıyorlar (baya zor bir yöntem)

    şeklinde en bilindik yöntemler sayılabilir. peki tehlikeleri farkettikten sonra şu soruya cevap gerekecektir mutlaka;

    güvenli kapı nasıl olmalıdır?
    - kapınız kesinlikle ve kesinlikle çelik kapı olmalı. (çok önemli)
    - kapınızın markası kaliteli olmalı. ucuza kaçıp nerdeyse sac gibi çelik kapı almayın. (önemli)
    - kapınızda en az 2 tane kilit olmalı. (önemli)
    - kapınızın sadece yandan değil, alttan ve üstten de içeri giren kilit sistemi olmalı. (tercihen)
    - kilit sistemi içeriye düz olarak giren değil, kanca şeklinde kıvrılarak girenden olmalı. görsel (tercihen)
    - kilit bilyalı tipte olmalı. görsel (önemli)
    - kilit üç kere kilitliyor olmalı. (önemli)
    - kapınızın ana kilidi kesinlikle (son dönemlerde çıkan bir teknoloji) kırılan barelli olmalı. yani kilide dışarıdan müdahale edilince kırılıyor ve ikinci müdahale imkansız hale geliyor. tabi ev sahibi anahtarıyla hala açabiliyor. tuzaklı barel* yada kırılsa da güvenli barel* isimleriyle farklı markaların ürünleri mevcut. görsel1, görsel2, görsel3 (çok çok önemli)
    - kilidi dışarıdan müdahaleye karşı koruyan rozet taktırılmalı. bu rozet iç taraftan monteli olduğu için dışarıdan sökülemiyor. kırması da oldukça zor ve ses çıkartan bir yöntem. kale ve pegasus üretiyor. pegasus rozette daha iyi bir marka. eğer ki kırılan barelli kilit taktırmamışsanız kesinlikle rozet taktırmalısınız. kırılan barelli kilidiniz zaten varsa rozete fazla ihtiyaç yok, fakat hırsızı baştan caydırmak maksadıyla ekstradan rozeti de taktırabilirsiniz. görsel1, görsel2 (önemli)
    - çok tercih edilen esnetme yöntemine karşı korumak için de; evin içinde kalan, dıştan monteli emniyet kilidi çözüm olmaktadır. bu kilitler birbirine geçmeli olarak kilitlendiği için kapının yatay ve dikey eksende esnetilmesini önleyecektir. ayrıca içeriden monte edildiği için dışarıdan müdahale şansı da bulunmamaktadır. dışarıdan anahtarla, içeriden de mandalla kilitlenebiliyor. kale kilit'in 167 modelini tavsiye ederim. görsel1, görsel2 (çok önemli)
    - kapınızın çerçevesiyle duvar arasında boşluk olmamalı. mutlaka beton dökülmeli. tabi kapı yapıldıktan sonra artık bu pek mümkün değil. o yüzden çelik kapınızı evinize kendiniz yaptırıyorsanız mutlaka çerçevede hava boşluğu kalmamasına çok dikkat edin. esnetmeler bu boşluklar sayesinde yapılabiliyor. (önemli)
    - alarm taktırılabilir. ancak ucuzuna kaçılması durumunda alarmlar pek etkili olmamaktadır. alarmın kendi yedek güç ünitesi olmalıdır ki; hırsız elektriği kesince çalışmaya devam edebilsin. darbelere karşı sağlam ve açılmaz bir kasası olmalıdır. sesi çok yüksek olmalıdır. dışarıya evde alarm olduğunu belirtecek şekilde yanıp sönen led takılmalıdır. (tercihen)
    - kamera sistemi koymak genelde çok pahalı bir çözüm olacağından, sahte kamera ile hırsızları bir miktar caydırabilirsiniz. bunun için kapının üstüne kablosu içeri giren bir webcam koymanız yeterlidir. (tercihen)

    şeklinde maddeleyebiliriz. bunlardan hepsini aynı anda uygulamak şart değil ama birkaç tanesini aynı anda mutlaka uygulamalısınız. benim tavsiyem en azından; "kırılan barelli kilit" + "rozet" + "167 emniyet kilidi" kesinlikle taktırılmalıdır.

    bir çoğumuz evden her çıkışımızda ya da uyumadan önce üşendiğimizden tüm kilitleri kilitlemiyoruz. unutmayın ki hırsızı ne kadar zorlayıcı ya da oyalayıcı şey olursa, vazgeçme ihtimali de o kadar yüksek olur. o yüzden güvenlik önlemlerimizi alıp, aynı zamanda da kullanmaktan imtina etmemeliyiz.

    tüm bu yöntemleri uygulamamıza rağmen hırsız yinede kapıdan girmeyi başarabilmişse, ben o hırsızın alnından öperim, elini sıkarım, salona davet edip bir çay veririm arkadaş. böyle de emeğe saygılıyım.

  • geçenlerde düşündüm de insanlık kendine elon musk gibi haftada 80 saat çalışmayı öğütleyen biri yerine ata demirer'i örnek alsaydı keşke. kapitalizme alternatif bir sistem öneriyorum; demirerizm. ata demirer yunan halk şarkısı söylüyor. türk sanat müziği söylüyor. piyano çalışıyor. ud çalıyor. stand-up yapıyor. belki bunların hiç birinde dünyada bir numara değil fakat tüm bu yeteneklerin birleşiminde ortaya çıkan şey dünyada bir numara; kendi deyimiyle de tek kişilik dev kadro. insanlık olarak bu gibi dev kadroları kendimize örnek almalıyız. kapitalizme kalsa bir kişi yunan halk müziğini en iyi şekilde icra etmeli. başka bir kişi türk sanat müziğini en iyi şekilde icra etmeli. belki daha verimlidir ama hayatı ıskalar. kapitalizm tüm verimine rağmen, gözün içindeki o gülümsemeyi ölçemez. hayır, demirerizm tam tersini söyler. her şeyden gönlünüzden geçtiği kadar alın ve paylaşın. kimseye de hesap vermeyin. teşekkürler ata demirer.

  • taksim meydanı,
    yoğun alkollü bir gecenin eve dönüşü, kalabalığız. en azından bir taksiye sığmak için kalabalığız. ama buna rağmen pazarlık yapacak kadar da ayığız!

    arsiz padawan: abijim, gündüz acar mızın?
    taksici:çiçek miyim lan ben gündüz açıyım?!?!!!

    o günden beri 24 ayarım sözlük.

  • geçen hafta: "beşiktaş 100 gol barajına yaklaşır." (evet daha ilk haftadan)

    bu hafta: "beşiktaş erken havaya giriyor. yüksek egolu oyuncuları var. quaresma, mario gomez"

    ulan geçen hafta 100 gol atar bu takım demişsin, şimdi çıkıp erken havaya giriyorlar diyorsun. geçen sene de mi vardı quaresma ile gomez? aynı şeyleri geçen yıl da dedin, aynı şeyler geçen yıl da oldu.

    sonra da çıkıp "gomez'le başlayacaksın arkadaş, geçen hafta 3 gol attı diye olmaz cenk" dedi. %100 eminim ki, mario gomez başlasaydı ve beşiktaş yine kaybetseydi bu kez de "geçen hafta 3 gol atan cenk var. sırf yabancı diye gomez ile başlamak nedir!" diyecekti.

    rastgele konuşan cahil adam.

  • 1. ana karakterlerinizi şablona göre önceden belirleyin:

    erkek kahramanda aranılan özellikler:
    30 yaşından gün almış,
    tercihen iki yabancı dile hakim,
    prezantabl,
    seyahate engeli olmayan,
    akademik çevreye aşina.
    yoğun çalışma saatlerini değerlendirebilecek.

    hatun kahramanda aranılan özellikler:
    40 yaşından gün almamış,
    4 yıllık fen bilimleri (tercihen matematik, fizik) mezunu,
    tercihen master, mba,
    en az iki yıllık iş tecrübesi,
    referans gösterebilecek,
    fiziği düzgün.

    araya giren üçüncü kişi:
    50 yaşının üzerinde,
    yöneticilik deneyimi olan,
    gizli işler çevirebilecek, güvenilir,
    ordu personeli, bilim adamı, apartman yöneticisi, indiana jones rollerine yatkın,
    tercihen özürlü,
    not: adayların hatun kişi tarafından baba yarısı olarak görülmesi tercih sebebidir.

    2. hikayeyi adım adım oluşturun:
    a) hikayemiz "lan burda biri öldü ama kim acaba" konseptiyle başlar.
    b) "aa .. hassiktir! bakın lan hilmi abiyi vurmuşlar"
    c) konu açıklığa kavuştukça cinayet gizemini arttırmaktadır.
    d) bu işi olsa olsa robert langdon çözer.. ramboyu çağırın.
    e) robert langdon: -ah keşke hilmi abi burda olsaydı da ona danışsaydım bu bulmacayı..
    f) aşağıdaki diyalogları zenginleştirerek 200 sayfaya yayın
    robert langdon: -aa .. hassiktir! bakın lan hilmi abiyi vurmuşlar.
    baba yarısı: -günaydın. ben vurdum. dünyanın iyiliği için.
    taş hatun: bilgisayara virüs girmiş!
    robert langdon: -ne alakası var salak karı.. bak burda yazıyo işte isa, meryem, bişey bişey..

    3. hikayeye birden fazla kötü adam eklemeyi unutmayın:
    kel behzat: başından beri gaddarlığı ile herkesin nefretini kazanmıştır. arada ölür bu kesin.
    peder ozonyo: aslında çok iyi bir insan gibi görünür ama kitabın ortalarına doğru sapıtmaya başlar, en sonunda masum olduğu anlaşılacaktır.

    4. çarpıcı bir tarihsel mucize bulun. teknoloji ve bilim karıştırın:
    örn: leonardo da vinci bir eserine 1024 bit rsa keyi ile şifre koyar ve romaya gömer, gelecekte müteahhitler buraya vatikan yada cam piramit yapacaklardır. malesef şifrenin çok önemli bazı şeyleri ölen abinin yüzüğüyle ortadan kaybolur...

    5. son olarak kitabınızın tamamlandığında a4 şeklindeki taslakları balkondan atın, sonra asansörle aşağı inip kağıtları bulduğunuz sıra ile istifleyerek toparlayın. kitap yayına hazır. afiyet olsun.

  • şeriatınıza ayrı ahiretinize ayrı sokayım.
    sizin yolunuzdan gitmektense 1000 defa kafir olmayı tercih ederim.

  • altına imzamı atacağım sözlerdir. çok büyük bir kısmı bomboş vasıfsız insan topluluğu. tek yaptıkları link paylaşmak ve parayı kırmaya çalışmak.

    edit: boş beleş işlerle uğraşan influencer'lar kızgın. mesaj kutumu dolduruyorlar *. kabul edin sizin yaptığınız bir meslek değil. tamamen her şeyiniz link paylaşmak üzerine kurulu. yok üstümdeki çantayı çok sormuşsunuz linklerini paylaşıyorum canlarım falan geçin bu ayakları.