• biliyorum, "önce ekmekler bozuldu, sonra her şey... çünkü yeryüzünde savaş vardı."

    üzücü bir hadise. ben aslında sıkı bir suvivor ve flash tv izleyicisiyim ama reklam aralarında belgesellere de bakıyorum. eskiden şahane belgeseller çekilirken şimdi yerinde yeller esiyor. kanalların yarısı yok timsah avı, yok nehirde canavar avı gibi 2 bölümünü izledikten sonra geri kalanını izlemenize gerek kalmayan çer-çöp belgesellerle dolu. discovery ise gündüz kuşağının yarısını "en kalıcı belgesel izleyicisi olmayan ama şöyle bir bakayımcı" tayfanın çok sevdiği nasıl yapılmış ve yiyecek fabrikasına ayırıyor. bunların da çalışan dozeri izlemekten farkı yok pek. bir süre sonra bayıyor. natgeo'nun asıl kanalı nispeten hala iyi ama yan kanalları tam bir felaket. son 1-2 yıldır belgesel anlamında tek gerçek içerik üreticisi bbc earth kaldı ama onun da magazine sarması yakındır.

    velhasıl;
    belki de sebebi ratingdir bilemiyorum. mainstream tv kanallarından izleyici çalmak için bu haltı yiyorlarsa diyecek bir şey bulamıyorum ama çok ciddi bir kalite kaybı var belgesel kanallarında. bizim yaban tv'miz "niş" bir kanal olduğundan sözüm yok, ben nefret ederim av/avcılık kanallarından ama onun da izleyeni var en nihayetinde. ama herkesin "yea son zamanlarda çok iyi" dediği trt belgesel giderek daha boka batmış durumda. izlenebilir yayınlarının tamamı çeviri yayınlar. kendi yaptıklarının paçalarından kalitesizlik, ajitasyon, arabesk akıyor. şu ağlak fon üstüne kaybolan bok püsür el sanatları geyiği bi bitmedi anadoluda.

    bbc earth'e nazar değmesin, tü tü tü.
  • koca history channel yayın akışının yarısını "koca ayak yeti" marvasına ayırmış durumda, ordan pay biç işte.
  • bu timsah kafasına oturup bakın ağzını nasıl tutuyom ehuhehuhe olayı harbiden çok kalitesiz
  • her şeyle birlikte bu da gerçekleştir.

    insanlar artık bilim değil, reality şov izlemek istiyor, buna daha çok prim veriyor. belgesel kanalları da bundan nasibini aldı, olan o.
  • belgesel kanallarının reality kanallarına dönüşümüdür. sahip olduğum pakette 7-8 tane bu neviden kanal var. yaklaşık 1 senedir gerçek anlamda rastladığım belgesel sayısı iki veya üçü geçmedi.

    bahsettiğim kanalların içeriği genel itibariyle şunlardan oluşuyor.
    -uzaylı komplo teorileri içeren programlar.
    -dünya üzerinde anlam verilememiş şeyleri komplolarla veya fenomenlerle açıklamaya çalışıp herhangi bir sonuca varmayan programlar.
    -garaj müzayedeleri.
    -kamyoncular, denizciler içeren reality showlar.

    burada soru şu: istediğimiz anlamda belgesel programlarına nasıl ulaşacağız ?
  • dizi tanıtımlarını yayınlamaya başlamasıyla, vites arttırmıştır. belgesel keyfimizzn tam ortasında, zengin .... ile fakir ....'nın aşkını izlemek zorundamıyız.
  • reklamların ve tekrarların fazlalaşması yüzündendir.

    hadi reklamlara bir şey demeyeyim ama 2 yıldır tekrar tekrar yayınlanan programlar var.
    arada 10 yıllık demode olmaya başlayan bilgileri veren belgesel programları da var. tekrar tekrar tekrar....

    yazlık cıstak müzik yayınları, kim kiminle yatmış programları, -90 iq ya hitap eden yarışmalar vs. den iyidir diyorum da, yeter be, bitirin şu tekrarları.
  • bu kıyağımı unutmayın.
    uydudan dijital yayın yapan alman-fransız ortak kanalı arte şu aralar formunun zirvesinde.
    hotbird platformunda dijital hd yayın ve şifresiz-bedava. tek gereken uydu ve almanca-fransızca dillerinden biri.
    belgesel kanalı değil, ama yayın akışının yüzde ellisi zdf-örf -nrf gibi kanallarla ortak yapım belgesellere ayrılmış durumda. yarım saat boyunca aslanların zebra sürüsünü izlemelerini gösteren bayıcı belgeseller yok. örneğin bir programda alplerde yalnızca teleferikle ulaşılan primitif bir konaklama tesisinde ailenin yaşamını ve bir yıl boyunca doğadaki değişimi anlatıyordu. bir yıl sürmüş hazırlanması ve yarım saatlikti program.
    bir başkasında kongo nehri çevresinde evrimin izlerini sürüyordu.
    söylemeyi unuttum; reklam ve program tanıtımı minimumda. saat başı yarım dakikadır en fazla.

    bu kanaldan fazlasını arayanlar için rtd (rus-hotbird) ve nhk (japon-turksat) öneririm.
  • reklam reklam reklam... ürün reklamı falan da değil kendi programlarının reklamı. kendi programlarının 3/4ü reality show zaten.
  • kaliteli yapımlar hem pahalıya malolup hem düşük rating yaptığından, kanal yapımcılarının kolay anlaşılır, sıradan insanların izleyeceği, ucuz belgeseller yapmasıdır.
    ''halk böyle istiyor'' kolaycılığıdır.
hesabın var mı? giriş yap