• tabiri caizse mucizevi bir doğal üründür bentonit. esasen volkanik kül veya tüf gibi, camsi volkanik gerecin kimyasal ayrisma ve bozusmasiyla ortaya çikan ve son derece küçük kristaller halindeki kil minerallerinden olusan yumusak, sekillenebilir, gözenekli ve açik renkli bir kayadir.
    ancak insanin, kullanım alanlarına bakınca şaşırmaması elinde değildir.
    sıralamak gerekirse başlıcalarını;
    1- petrol rafinasyonunda;
    2- atik sularin temizlenmesinde,
    3- boya sanayiinde ve yangin söndürücülerde,
    4- gübre yapimi ve toprak islahinda,
    5- hayvan yemi yapiminda;
    6- yemeklik sivi yaglarin agartilmasinda;
    7- sarap ve meyva sularinin berraklastirilmasinda;
    8- ilaç, kagit, lastik sanayiinde dolgu maddesi olarak

    bütün bu enteresan faydalarının yanında özellikle zemin inşaatı alanında foraj kuyularının sızdırmazlığını sağlamak ve kuyu göçmelerini engellemek amacıyla belirli miktar su ile karıştırılıp kuyuya pompa vasıtasıyla basılmak suretiyle kullanılır ki birim maliyetlerde önemli artış sağlar.
  • yağlama greslerinin termal stabilitesini arttırmak amacıyla kullanılan alüminyum silikat, montmorillonit gibi bir bünye verici.
  • en az %85 oranında montmorillonit içeren ince taneli kil mineralidir. en önemli özelliği hacminin en az 5 kat şişmesidir. ticari vasıf taşıyan bentonitler; 10-20 kat, çok enter de olsa 25-30 kat hacme ulaşan türleri vardır. ilaç sanayinde ishal giderici ilaçların içinde kullanılır...
  • sondaj çamuru (veya sondaj sıvısı) olarak da kullanılır ki en önemli kullanım alanlarından biri de budur. sondaj kuyusuna pompalanırken hem tijlerin ve matkabın sürtünme sonucu ısınarak yanmasını önler, hem de sondaj kuyusu çeperini ıslatıp sıvayarak kaçaklara ve göçmelere engel olur. süperdir.
  • oyun hamuru niyetine oynanabilen kil minerali. bir keresinde bir arkadasım diğer bir arkadaşıma doğum günü hediyesi niyetine bentonitten pipi yapıp vermişti.
    sonra efendim bu bentonitler genelde iki çeşit oluyor. bir tanesi sodyum bentonit diğeri kalsiyum bentonit. bunlar suyu manyak sever ama en çok kalsiyum bentonit sever. suyun içine attığınız zaman kendi hacminin 8-10 katı kadar suyu emer, pamuk gibi olur... ayrıca yenebiliyor, evet yenebiliyor( hepsi değil tabii ki, lityum bentonit falan var. yemeyin onları). mide de güzel etkiler bırakıyor.

    ayakkabıların içinden çıkan, kokuyu ve rutubeti alan şey bu bentonittir. sonra şu kedi kumu denilen şey de bentonittir. falandır filandır...
  • türkiyede en çok çankırı da üretilir. kalitesi stabil olmadığı için içine soda katılarak işlenir. döküm sanayiinde kalıpların mukavemetini artımak için de kullanılır.
  • iki jeotekstil tabaka arasında bulunan hali ile sıkıştırmaksızın hafriyatı yapılmış arazi üzerine muşamba gibi serilerek de düzenli katı atık depolama sahası yani düzenli çöplükler inşa edilebilir. atıklar içerisinde bulunan kirliliğin yağmursuyu, kendi suyu vb nedenler ile yeraltı sularına karışmasını önlemektir esas. bentonit olmadan önce ve hala da var ise doğal kil kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit şeklinde 2 çeşit olmak üzere ( k-betnoniti bentonitten filan saymıyorum ulan) bünyesinde içerdiği montmorillonit yüzdesiyle ekonomik vasfının belirlendiği volkanik ` tüf:kolloidal kil `. ülkemizde çokca bulunan türü kalsiyum bentonit olup, tokat çevresinde sınırlı miktarda sodyum bentonitte bulunmaktadır. kalsiyum bentonit soda ile işlenerek sodyum bentonite çevrilebilir (tersi de mümkündür efem). wyoming fort-benton dolaylarında ilk defa bulunduğu için bentonit adını ` almıştır:wyoming sodyum bentoniti `. ilk bentonit madeni yine wyoming de 1888 yılında açılmıştır.
  • volkanik kayaçların camsı yapısını kaybetmesiyle oluşan bentonit; sondaj çamuru yapımında kullanılan minerallerden olup killerin montmorillonit grubuna dahildir. (na, ca) (al, mg) 6 (si4o10)3(oh)6.nh2o formülündedir. bünyesine su aldığında 5-10 kat şişebilen sodyum bentonit en kalitelisidir. 2-3 kat şişebilen kalsiyum bentonit ağırlıklı olarak kedi kumu imalinde kullanılır. boya ve kağıt sektöründe 1. kalite beyaz bentonit aranır.

    atık barajlarında geçirimsiz tabaka oluşturmak için dibe bentonit tabakası serilebilir, kaçakları bünyesine alarak şişebildiği için bu özelliği çok işe yarar. hatta 1. kalite bentonitler şarap arıtımında dahi kullanılabilir.

    genel olarak; gıda, seramik, kağıt, ilaç, farmasotik ve kozmetik endüstrilerinde, boya ve mürekkep, sabun, temizleyici ve parlatıcı bileşikler, lastik ve kauçuk üretimleri, radyoaktif atıkların arıtımı, tarım ve hayvancılıkta, su arıtımında, su tutma özelliğinden dolayı yangın söndürücülerde ve yapıştırıcılarda kullanım alanları bulmaktadır.
  • temel kazısı öncesi iksa duvarı kazısı yapılması yada fore kazık delgisi sırasında yeraltı suyu içinde çalışılacaksa artezyen basıncını dengelemek için kullanılan basınçlı suya katkı olarak kullanılır ve delgi duvarının göçmesini önler. gavurlar bentonite slurry method diyor buna...
hesabın var mı? giriş yap