• aslen 6 tanedirler
    (bkz: uc silahsorler)
  • "beş hececiler" adının da beş heceden oluşması başarılı olduklarının kanıtı.
  • aslında 6 hececiydiler, ölçüyü bozduğu için arkadaşlarını kesip yediler.
  • (bkz: be$ hedeciler)
  • ilkokulda okuma yazma ögrenmeye calisan bes cocugun kume calismasiyaptiklarinda aldiklari isim.
  • aslında 6 hececiler ismini aldıklarında da espriyi tutturuyolar idi.. fakat altıncı hececi "hay size de hecenize de" diyerek grubu terk ettiklerinde geride kalanlar ekibe son katılan y.z. ye dönerek "iyi ki varsın y.z... 6tan 5e düşünce sorun yok ama 5ten 4e düşsek bu akımı zksen başlatamazdık.. sana yeezee diyebilir miyiz y.z." demişlerdir.. yedi mesaleciler, dokuz yüzüktayfçılar, 11 altın futbolcular gibi edebiyat akımlarına da ilham vermişlerdir.. akımların hep tek sayıda gitmesinin sebebi alternatif akım talebi durumunda oylamanın berabere bitmemesini sağlamaktır..
  • şiire 1. dünya savaşı ve millî mücadele yıllarında başlayan, mütareke yıllarında şöhret kazanan hececiler, anadolu'yu ve vasat insan tipini şiire soktular. memleket sevgisi, yurt güzellikleri, kahramanlık ve yiğitlik, işledikleri başlıca konulardır. hecenin bu beş şairi millî edebiyat akımından etkilenmiş ve aruzu bırakarak şiirlerinde heceyi kullanmaya başlamışlardır. bunda da oldukça başarılı olmuşlardır.
    şiirde sade ve özentisiz olmayı tercih etmişlerdir.

    orhan seyfi orhon (1890-1972)
    şiirlerinde konuşma dilini kullanmıştır. bazı şiirlerinde halk şiiri şekillerini kullanmıştır. daha çok şahsî temaları işleyen şair vatanî konuları da işlemiştir.
    eserleri: fırtına ve kar, peri kızı ile çoban, gönülden sesler, o beyaz bir kuştu.

    yusuf ziya ortaç (1896-1967)
    şiire aruzla başlamış, da ha sonra heceyi kullanmıştır. günlük hayatın çeşitli görünümlerini sade bir dille işlemiştir.
    akbaba adlı mizah dergisini çıkarmıştır.
    eserleri: akından akına, aşıklar yolu, yanardağ, bir rüzgâr esti.

    faruk nafiz çamlıbel (1898-1973)
    beş hececilerin en genci ve en başarılısıdır. buna rağmen aruzu da tamamen terk etmemiştir. şiirlerinde anadolu’yu, memleket sevgisini anlatmıştır. ferî konuları da işlemiştir.başlıca konu ve temaları, aşk, hasret, tabiat, ölüm, kahramanlık, ihtiras. lirik şiirleri vardır.
    şiirleri: han duvarları, çoban çeşmesi, dinle neyden, gönülden gönüle.
    tiyatro eserleri: canavar, akın, özyurt, kahraman.

    enis behiç koryürek (1892-1949)
    şiire aruzla başlamıştır. heceyle yazdığı ilk şiirlerinde aşkı işlemekle beraber, daha sonra kurtuluş savaşı yıllarında millî duyguları ve tarihî kahramanlıkları işlemiştir.
    şiirleri: miras, güneşin ölümü.

    halit fahri ozansoy (1891-1971)
    “aruza veda” adlı şiiriyle aruzu bırakıp heceyi kullanmaya başlamıştır. şiirlerinde konuşulan türkçeyi başarıyla kullanmıştır. derin bir melânkoli ev karamsarlık taşıyan şiirlerinde ferdî konuları işlemiştir. şiir, roman ve tiyatro türünde eserleri vardır: cenk duyguları, efsaneler, baykuş, hayalet.
  • diğer akımlar için;

    (bkz: yedi meşaleciler)
    (bkz: ikinci yeniciler)
  • merak etmekteyim;

    eger bunlardan biri, "eeh yeter be" diyip olayi biraksaydi da dort kisi kalsalardi bu sefer, "dort hececi" yaparlar miydi adlarini? veya "uc hece", "ki he" (olmadi bu), ve hatta "bir" filan...
  • aruz ölcüsünden ilk kurtulan ekip...biraz geç kalınmıstır ama yine de en önemli ve en gerekli türk şiir akımlarından biridir...
hesabın var mı? giriş yap