• bir criminologist olan edward sutherland tarafindan 1945 lerde ortaya atilmis bir terim mi ne oyle bir sey iste

    bu terim is adamlari ve veya sirketler tarafindan kendilerince gore belki pazarlama stratejisi veya normal is aktiviteleri gibisinden gorulerek islenmis suclari tanimliyor

    mesela yanlis reklamlamcilik, copyright haklari ihlalleri, haksiz rekabet durumlari, rusvet, aldatmaca, vergi kacirmak, ihaleye fitne fesatlik sokamak *, kotu is ortamlarinda adam calistirmak dan tehdit, santaj, adam oldurtmeye kadar olan sirket politikalari diye biliriz
  • suç biliminde, şiddet içermeyen, konusu daha çok maddi değerler olan, dolandırıcılık, banka hortumlama, kara para aklama, kalpazanlık gibi bireysel ya da organize olarak işlenebilen suçların ifade biçimidir.
  • edward sutherland'ın suçun tanımında sınıf önyargısının öne çıktığını farketmesiyle birlikte ortaya attığı kavramdır..

    gerek suçun tanımında, gerek kanunların uygulanmasında, gerekse suç istatistiklerinde patent haklarıyla ilgili suçların, işçi hakları ihlaline ilişkin suçların, haksız ve yanıltıcı reklam vb. konulara ilişkin suçların dikkate alınmadığını farkeder.. yaptığı araştırmalar neticesinde bu tür suçların ya yanlış tanımlanmaktan (kanunların taraflılığından ve/veya yorumlanmasının taraflılığından) dolayı aklanmakta olduğunu, ya suç istatistiklerine fazlaca yansıtılmadığını, ya da suçluların anında (ya da hiç) tutuklanmadığını görür.. böylece suçun tanımı ve suça ilişkin uygulamalarda sınıf önyargısının öne çıktığını farkederek sözkonusu tanımı ortaya atar..

    (bkz: yoksulun zengine nispeten suça eğilimli olması) önyargısı da sutherland'ın sözünü ettiği bu sınıf önyargısından kaynaklanmaktadır..

    herhangi bir yerde gündem maddesi suç olduğunda kapkaççı, tinerci, sıradan hırsız, sıradan katiller mi konuşuluyor yoksa hortumcular, kara para aklayanlar, işçi kıyımı yapanlar, işini kiralık katil tutarak halledenler mi?
    bu soruya yanıt vermek bile kavramı açıklamaya yetecektir..

    (bkz: white collar crime)
  • suçun kendisinden çok suç zemininin tartışılması gerekmektedir. toplumun belli bir kesiminin adi suçlara yönelmesinin altında yatan temel neden, gelir dağılımındaki derin uçurumdur. sosyal etkileri ile değerlendirilmesi uzun sürecek olan bu durumun oluşmasında "beyaz yakalı" tabir edilen sınıfın etkileri tartışmaya açılmalıdır.

    kapitalizmin vahşi olmasından söz ederken kasıt bu olmalı. kapitalizmin işleyişi vahşi ve acımasız; bunun çok doğal sonucu olarak ortaya çıkan tabloda, işlenen suçlar da bir o kadar vahşi ve acımasız olabiliyor.

    birbirlerinin tetikleyen unsurlardan söz ediyoruz. beyaz yakalı sınıf kendince haklı nedenlere dayandırdığı çok para, daha fazla sermaye artışı, global ölçekli şirket olma hırsı ile alt sınıfları ezen varlığını besleyen en temel yapının (halk) değerlerini yitirmesine belki farkında olmayarak(!) belki de istemeden (bu konuda hiç emin değilim) neden oluyor.

    alt sınıf için temel özellik olarak uygun görülen rol, kolay güdülenebilir olması hedeflenmektedir; özellikle sanayi devrimi ile birlikte oratay çıkan toplum yapısında.

    daha eskilere gidecek olursak din eksenli örgütlenmelerin bu gücü ellerinde bulundurduklarını biliyoruz. fakat çok büyük kitlesel yönetimler yerine, yerel otoriteler ile o günün feodal yapısı içinde kendi yolunu buluyordu.

    günümüzde tv den başlayarak tüm medya araçlarının neden böylesi zeka ortalamasını düşürmeye yönelik yayın yaptıklarının cevabı da bunun altında sinsice yatmaktadır.

    derin uyku diye bir durum söz konusu değil artık çünkü buna pek gerek kalmamış gibi görünmektedir.

    beyaz yakalı abilerim ablalarım (evet ablalar da var) kendi sistemlerini yargılamayı artık düşünecek durumda da değiller. çünkü ve malesef, yaratılan bu dünyada kendilerine düşen zeka ortalamasından onlar da paylarını aldılar.
  • 1939 yılında edwin sutherland tarafından tanımlanmıstır.beyaz yaka sucu meslegınının devamı suresınde yuksek sosyal statuyu ısgal eden saygın ınsanlar tarafından yapılan ceza yasasının ıhlallerını ıcerır.burdan yola cıkarak ta gary green tarafından mesleki suc sınıflandırılması yapılmıstır..buna gore;
    (bkz: organızasyonel mesleki suc)
    (bkz: devlet otoritesinin mesleki sucu)
    (bkz: profesyonel mesleki suc)
    (bkz: bireysel mesleki suc)

    beyaz yaka suluları dıger suclularla aynı gucler tarafından motive olurlar ki bunlar kisisel ilgi, zevk arayısı ve acıdan kacma seklinde ifade edilebilir.beyaz yaka sucları genıs ödüler saglar, buna karsılık suclarla ılgılı yaptırımlar ya nadıren uygulanır ya da belirsizlerdir.
    (bkz: travis hirschi)
    (bkz: michael gottredson)

    beyaz yaka sucluluguna verilebilecek bazı örneklerise;
    (bkz: prestij sömürücüleri)
    (bkz: din sömürücüleri)
    (bkz: basit dolandiricilik)
    (bkz: profesyonel dolandiricilik)
    (bkz: hisse dolandırıcılıgı)(bkz: mesleki suc)
    (bkz: zimmete para gecirme)
    (bkz: dolandırıcılık)
    (bkz: sahte imza atmak)
  • yüz kızartıcı suçların çoğunluğu bu kategoriye girer.
    (bkz: kötu espri yapmak)
  • (bkz: watergate)
  • toplumun daha varlıklı kesimlerindekiler tarafından işlenen suçlar, "orta sınıf konumu"nun ya da "profesyonel konum"un yasadışı etkinliklere girmek için kullanılması. bu suçların istatistiği yeterli ölçüde tutulamıyor dahası resmi istatistiklerde genelde yer almıyor. mülkiyete yönelik adi suçlardaki miktara oranla beyaz yakalı suçlarında 40 kat fazla bir miktar ortaya çıktığı hesaplanmış abdde. tekrar edelim adi suç işleyen adam senin çantandaki ipodu çalıyor, öteki lcd tvni, laptopını, pcni ne varsa götürüyor.
    vergi kaçırma, menkul sahtekarlığı, ilaç ve tıbbi hizmetlere, ev ve araba tamirine ilişkin sahtekarlıklar olarak tanımlanmışlardır. ayrıca aşağı sınıf suçlarında olduğundan çok daha fazla kişiye etki etmektedir.
    şiddet yok hacım onca yıl çalışmış çabalamış, yesin yesin büyüsün büyüsün de yesin, evime girmiyer ya diyenlerse şiddet yönünü göremediklerinden bıkbıklar; yeni ilaçların hazırlanması, işyeri güvenliği, çevre kirlenmesi ile ilgili kuralların yerine getirilmemesi, çok sayıda insana fiziksel olarak zarar verebilir.

    --- spoiler ---

    beyaz yakalı bıyız yıkılı diye diye nice laflar eyleriken beyaz yakalı bebesi değil miyiz, beyaz yakalı olmayacak mıyız, veyahut olmak üzere değil miyiz, beyaz yakalıyız mıyız, beyaz yaka meyaz yaka. öyleyiz vesselam yakamız beyaz çok şükür. inşallah daha yükseklere de ulaşır, çılgınca çemkiririz, bebelerimizi de ona göre eyleriz. abd şartlarında yıllık en azından 60bin dolar gelirimiz var mı, var çok şükür, allaha bin şükür. yaşasın sırbıst piyisi, tiyyip irdiğin, ili bibicin. beyaz ezye.

    --- spoiler ---

    sanırım beyaz yakalı suçlarına örnek konusunda türkiye bir tür cennet, depremden, su baskınlarına, işyeri güvenliğinden, ilaçlara, ulaşımdan gıdaya kadar uzanan yelpazede tekrar tekrar vermenin gereksiz olduğu örnekler zihinlere kazındı, güzelce kodlandı.
    elbette işverenlerin bilerek, yasaya aykırı ya da yasaya uygun ama sağlık koşullarına aykırı uygulamalarını şirket cinayetleri olarak adlandırmak daha anlamlı olabilir ama tartışmalı, beyaz yakalı suçlarına da girebilir. ayrıca güçlülerin suçlarından ayırmak gerek, resmi görevlilerin ahanda o görevleri kullanarak yaptığı suçlardır o da ayrı artık, karıştırmadan. bu önemli.
hesabın var mı? giriş yap