• boğaziçi'nde hazırlık okuyan arkadaşlara bu sınava nasıl hazırlanma, daha doğrusu yadyok'ta geçirdikleri sürede bu sınava daha hazırlıklı olabilmeleri için bir kaç tavsiye vermek istiyorum.

    şimdi güzel kardeşim bu hazırlığı mühendisinden turizmcisine, öğretmeninden iktisatçısına herkes okuyor. bundan kaçış yok. merak etme zaten kayıtlı öğrencilerin çoğu da hazırlık okuyor, buept'i geçecek ingilizceye sahip çok fazla insan olmuyor başta. öyle ki istanbul'un en iyi anadolu liselerinde okuyan insanlar pre-int filan oluyor. maalesef devlet ilkokul ve liseleri ingilizce eğitim konusunda oldukça başarısız.

    sınava hazırlık için öncelikle ilk yapılması gereken şey okumak. ama öyle farklı level'lardaki ingilizce hikaye kitapları değil. en azından o kitaplarla geçireceğiniz süre en fazla ilk bir ay olsun. sonra gidin, ingilizce seviyelerinize bakılmaksızın(beg,pre-int,int,advance) kütüphaneden sosyoloji, psikoloji kitapları alın, içindeki makaleleri, yazıları okuyun. bunu yaparken sözlük kullanmayın. genel olarak yazı ne anlatmak istedi ona bakın, onu anlayın. bilmediğiniz kelimeleri context'ten çıkarmaya çalışın. çok zor da kalırsanız sözlüğe bakın. bu okumanın sonucunda hem okumanız, hem yazmanız gelişecek. ne kadar iyi ve çok okursanız, o kadar iyi yazarsınız. bir yerden sonra kitaptaki advance cümle yapılarını kendi writinglerinizde de göreceksiniz. bana göre sınavın en zor kısmı reading. bu bölümü geçmenize bu yöntem yetecek ve artacaktır.

    writing için zaten sınıfta size yazılar yazdırılacaktır. bu yazılarda öncelikle basit ve derdinizi anlatan cümleler kurun. zaten okuma yaptığınız için bir süre sonra yazmanızın geliştiğini, okuduğunuz kitaplardakine yakın cümleler kurmaya başladığınızı fark edeceksiniz.

    listening için yapılacak şey ingilizce altyazılı filmler izlemek. ingilizce şarkı dinlerken de sözlerini açıp, şarkıyı sözlerden takip etmek çok faydalı olacaktır. şarkıyı takip ederken, sözlerden de adamın/kadının ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışın. ananıza, babanıza küfür mü ediyor, n'apıyor bir bakın.

    zaten dersleri de takip ediyor olacaksınız bu bir sene içinde. bu şekilde bir sene sonunda başarısız olma ihtimaliniz bence sıfıra yakın. kolay gelsin!
  • bu sınav hakkında bana çok mesaj atıp soru soran oldu. (bu konuda girilen en son entrylerden biri bana ait olduğu için) o yüzden buraya cevap niteliğinde bir açıkma yazma gereği duyuyorum.

    sınavın zor veya kolay olması tamamen ingilizce seviyenize bağlı. eğer ingilizce eğitim veren bir liseden mezun olduysanız, yurtdışında zaman geçirdiyseniz veya da bütün ömrünüzü ingilizce film ve dizi izlemeye vererek ingilizcenizi geliştirdiyseniz bu sınav yukarıdaki entrylerde bahsedilen kadar zor bir sınav değil.

    kendimden örnek veriyim hemen. ben 7 sene kolejde ingilizce eğitim gördüm, bu 7 sene sonunda toefl'a girdim ve ala ala 490 aldım. tabi çok moralim bozuldu, oturdum dizi, film izleye izleye ingilizcemi geliştirdim. (kahrolsun eğitim sistemi) bu maceramla ilgili ayrıntılı bilgi için ---> (bkz: #15242618)

    neyse en son girdiğim toefl'dan aldığım puan 90 idi. (eski puanlamaya göre 575) buept'den aldığım sonuç ise b oldu.

    buept'e girmeden evvel elbette önce sözlükte neler yazıldığını okumuş ve acaip moralim bozulmuştu. bir de üstüne yüksek lisans için mülakata girdiğim hoca, "ingilizceden büyük ihtimal çakarsın o yüzden sen garantilemek için toefl'a da gir" diyince iyice tırstım tabi. şurda sınava kalmış 1.5 hafta.

    ilk önce yadyök'ün sayfasındaki örnekleri çalıştım. (yazının sonunda linki vericem) ve fakat örnek dediğin zaten hepitopu 2 adet olunca bu beni kesmedi. internette araştırırken bir sayfada, durak copy'de bulunan proficiency teste hazırlık kitabından bahsedildiğini okudum. hemen gittim o kitabı aldım. (kitap dediğim de fotokopi ha, öyle ciltli kitap aramayın sakın) fotokopi falan diye aşağıladım evet ama gerçekten de çok faydasını gördüm. baya bildiğin cd'si falan yanında gelen tam teçhizatlı bir fotokopiydi bu. gerçi listening kısmında makaleleri okuyan abi o kadar korkunç bir hint aksanına sahipti ki, kendimi kesicektim az kaldı.

    herneyse lafı uzatmiim, bu kitaptaki testlerin hepsini çözüp sınava girdim. sınav bildiğiniz üzre 3 bölümden oluşuyor. reading, listening ve writing. reading ve listening'in tümünü doğru yaptığımı düşünüyorum. (hintli abinin berbat aksanına öyle alışmışım ki, boğaziçi'nin hocası melodik sesiyle makaleyi okuyunca kendimden geçiverdim, bu arada makaleyi okuyan hoca, yadyök'in sayfasındaki örnekleri okuyan hoca aynı zamanda, işte o sessssssssss) boğaziçi, essaylerde giriş, gelişme ve sonuca çok önem veriyor ve giriş bölümünde mutlaka bir thesis statement istiyor sizden. yani, yazacağınız essay'in bir cümlelik özeti. buna çok ama çok dikkat edin. araya da birkaç tane therefore, thus, furthermore atın tamam, writingi halledersiniz. sanırım benim puanımı alta çeken writing kısmı oldu zira writing için sadece 1 sayfa kullanmanıza izin veriyolar. kelime sınırı yok ama sayfa sınırı var. ve daha da kötüsü sınavda tükenmez kalem kullanıyorsunuz. yani biraz büyük yazıyorsanız ve yazınız çirkinse pek de iyi olmuyor açıkcası. benim hem yazım büyük hem de allah affetsin evlerden ırak bir yazı. ilk makaleyi güzel yazdm evet ama mesela 2.de "ay sığar mı sığmaz mı, aman şunu da yaziim bunu ekliim" derdine, konuyu iyice dağıttım, thesis statement'i çok iyi belirtemedim, konu dağılınca ay bu yazdığım cümle olmadı siliyim dedim, tabi tükenmezle yazıldığı için silemedim üstünü karaladım falan. saçma sapan bişi oldu. bir de yani 3.5 saatlik sınava girmişsin, kafa yorulmuş o yüzden 2. essay bence en sıkıntılı bölüm idi. ha bakarsınız şansınıza sevdiğiniz ve hakim olduğunuz bir konu çıkar, o zaman hiç sıknıtı yapmayın. yukarda yazdığım noktalara dikkat edin yeter. her şekil halledersiniz.

    gelelim reading'e. reading 2 bölüme ayrılıyor. search reading ve careful reading. search olanın adı üstünde zaten, makalenin tümünü okumanıza gerek yok, soruda ne soruyolarsa makalede o bölümü bulup ona göre cevap veriyorsunuz fakat bu bölümde şaşırtmaca yapabiliyorlar o yüzden soruları ve cümleleri çok iyi okuyun, ne soruyorlar dikkat edin. ona göre cevabınızı verin.

    örnek:

    soru: which business activity did the medieval church "especially" disapprove of?

    burda yapmanız gereken, hemen medieval church'den bahsedilen kısmı bulup okumak. buldunuz mu? tamam. (keşke gerçek hayatta ctrl-f yapabilsek)

    the doctrines of the medieval church could not stop merchants from accumulating wealth either. even some church scholars such as st. thomas aquinas began to question the dogma of market pricing and profit making. nonetheless, the lending of money for interest, the business practice that the roman church had particularly condemned, was never embraced by the church.

    aha cevap bu yukardaki paragrafta. fakat dediğim gibi bu bölümde şaşırtmacalı sorabiliyorlar. mesela bu soruda dikkat ettiyseniz "especially" diyor. şimdi siz gidip de bu paragrafı yarım yamalak okursanız cevap olarak "market pricing and profit making" deme olasılığınız çok yüksek. oysa ki cevap "the lending of money for interest" olacak. özetle, soruda ne sorulduğuna çok dikkat edin. ve cevanı bululnduğu kısmı çok dikkatli okuyun. sakın kelime atlamayın okurken.

    careful reading'te de bütün makaleyi dikkatlice okuyup soruları cevaplıyorsunuz. reading bölümünde çok fazla zorlanmazsınız merak etmeyin. dikkatinizi vererek okuyun yeter.

    listening'e gelince. listening bölümü de 2'ye ayrılıyor. selective listening ve careful listening. selective listening'te
    makalenin okunması başlamadan önce 3 dakika boyunca sorulara göz gezdiriyorsunuz. benim tavsiyem soruların yanına minik bir şekilde sorunun özetini yazın 1 veya 2 kelimeyle, soruda ne sorulduğunu hızlıca hatırlamak için iyi oluyor. herneyse 3 dakika sonunda hoca makaleyi okumaya başlıyor ve siz az evvel bakmış olduğunuz soruların cevabını makalenin içinden yakalamaya çalışıyorsunuz. burda size yapacağım tek uyarı, sakın upuzun bir cevap yazmaya kalkmayın. soruda ne soruyorsa cevabını kısa ve öz şekilde yazın geçin.

    örnek;

    soru: ın spite of current scientific knowledge, what do long-term weather forecasts still rely on?

    yanlış cevap: ın spite of current scientific knowledge, long-term weather forecasts still rely on <previous observations>

    doğru cevap: <previous observations>

    eğer yanlış cevaptaki gibi tüm cümleyi yazmaya kalkarsanız, siz o cümleyi yazana kadar hoca kafadan 1 paragraf okumuş olur siz de o paragrafın içinde geçen belki de 2 sorunun cevabını kaçırmış olursunuz. merak etmeyin kimse kısa cevap yazdığınız diye puan kırmaz zira selective listening'in olayı o.

    careful listening'te ise makale okunmasından önce soruları göremezsiniz. bu bölümde sizden istenen, makale okunurken notlar almanız ve okuma bittikten sonra aldığınız notlara göre soruları cevaplamanızdır.

    aman diyim sakın duyduğunuz herşeyi yazmaya kalkmayın, vallaha yanarsınız. 1 sayfa makalenin hepsini yazmak ne demek ayol? ömür yetmez. size tavsiyem sadece tanımları, sayılan maddeleri, tarihleri vs not alın.

    mesela;

    örnek 1:

    soru: what technologies are used to recycle energy in permaculture systems? (write two.)

    mesela makalede 4 tane madde saymıştır ama siz gidip de 4'ünü de yazmayın. adam 2'sini yazın demiş gayet açık ve net. gene kısa cümlelerle cevap verin.

    cevap: solar power / wind power

    örnek 2:

    soru: what is the most effective way to change someone’s opinion?

    cevap: to chat one-on-one

    aslında biraz içgüdünüze güvenirseniz, makale okunurken neleri soracaklarını tahmin edip ona göre not alabilirsiniz. dediğim gibi "3 tür bilmemne vardır şimdi onu açıklayacağız" vs gibi başlayan cümlelerden soru çıkar genelde. onlara dikkat edin. bir de mesela birkaç cümleyi kaçırdınız, sakın panik yapmayın. sakince kaldığınız yerden dinlemeye devam edin ve not alın, bırakın kaçan kaçsın. zira panik yaparsanız daha çok cümle kaçıracaksınız ve daha çok puan kaybedeceksiniz. akıllı olun bea!

    "amma uzattın yeter lan" diyenler için özet yapıp gidiyorum ; ingilizceniz "madam are you sex" kıvamında değilse, yukarıda saydıklarıma dikkat ederseniz rahat rahat geçersiniz merak etmeyin ama "madam are you sex" kıvamında iseniz pek şansınız yok açık söyleyeyim. he ama bu üzülecek bir durum mu_ hayır bence değil. evet belki sınavı bu seferlik geçemeyeceksiniz ama güzel bir şekilde remedial'a kayıt olup ingilizce öğreneceksiniz. bunu zaman kaybı olarak görmeyin yani. ha ama bokunu çıkarıp da 10 kere de kalmayın sınavdan. oturup çalışın, bol bol ingilizce alt yazılı film dizi izleyin. ciddi faydasını göreceksiniz inanın.

    başarılar dilerim :))

    not: verdiğim örneklerin hepsi yadyök'ün sayfasındaki sınav örneklerinden. daha ayrıntılı incelemek için ----> http://www.yadyok.boun.edu.tr/buept/

    not2: latter, ikincisi ya da sonra gelen anlamında kullanılan bir kelime. reading bölümünde nedense çok çıkıyor. aklınızda olsun :)
  • boğaziçi üniversitesi ingilizce yeterlilik sinavi anlamına gelir. giriş kısmında copy-paste yapılıp gerekirse sınavla ilgili yorumlar ilerleyen kısımda anlatılacaktır.
    içerik

    boğaziçi üniversitesi ingilizce yeterlilik sınavı 3 bölümden oluşur: duyduğunu anlama, okuduğunu anlama ve yazılı ifade.

    duyduğunu anlama bölümü, seçici dinleme ve ayrıntılı dinleme olarak ikiye ayrılır. dinleme metinleri bir öğretim görevlisi tarafından bir kez okunur. seçici dinleme bölümünde öğrenciler konuşma başlamadan önce soruları 3 dakika süreyle incelerler ve sorulara konuşma esnasında cevap verirler. konuşma sona erdiğinde öğrencilere cevaplarını kontrol etmeleri için 3 dakika daha süre tanınır. ayrıntılı dinleme bölümünde öğrenciler soruları daha önceden görmezler. konuşmacıyı dinlerken boş bir sayfaya not alırlar. öğrencilere konuşmadaki ana fikirleri not almaları tavsiye edilir. konuşmayı takiben notlarını kullanarak soruları cevaplamaları için 15 dakika süre tanınır.

    okuduğunu anlama bölümü ikiye ayrılır. ilk bölüm arayarak okuma'dır. bu bölümde öğrenciler önce soruları okurlar ve daha sonra gerekli bilgiyi metin içinde bulurlar. soruları cevaplamak için o bölümü ayrıntılı bir şekilde okurlar. arayarak okuma bölümü 8-10 sorudan oluşur. bu bölüm toplam 20 dakika sürer. ikinci bölüm olan ayrıntılı okuma bölümünde öğrencilerin metni dikkatle okuyup sorulara cevap vermeleri beklenir. ayrıntılı okuma bölümü 8-9 sorudan oluşur. bu bölümün süresi 30 dakikadır. her iki okuduğunu anlama bölümünde de sorular metindeki bilgi sırasındadır.

    yazılı ifade bölümünde öğrencilerin iki farklı konu üzerine iki kompozisyon (her biri yaklaşık 250 kelime) yazmaları gerekir. kompozisyonlardan birinde öğrencilere verilen yardımcı fikirlerin yanı sıra, konu ile ilgili bir şema / grafik / tablo da verilmektedir. ancak öğrenci bu ek bilgiyi kompozisyonunda kullanmak zorunda değildir. ikinci kompozisyonda öğrencilerin verilen yardımcı fikirleri isterlerse kullanarak belli bir konu üzerine yazmaları beklenir. her bir kompozisyon için ayrılan süre 40 dakika olup öğrenciler diledikleri konudan başlayabilirler. değerlendirme aşamasında yetkin bir akademik ingilizce ve düşüncelerin uyumlu bir biçimde ifadesi esas alınır.

    geçme notu

    sınavı geçmek için öğrencinin toplam 60 ("c"'ye eşdeğer) ya da üzeri bir not alması gerekir. sınavın yazılı ifade bölümünden geçer not alamayan öğrenci sınavın tümünde başarısız sayılır. sınav sonuçları harflerle ifade edilir. a, b ve c geçer notlardır. f1, f2, f3 ve f4 başarısız notlardır.

    sinav değerlendirme işlemi

    ingilizce yeterlilik sınavının değerlendirmeleri tüm öğretim elemanları tarafından okulda yapılır. duyduğunu anlama ve okuduğunu anlama bölümleri aynı yöntemle düzeltilir: sınav kağıdını ilk değerlendiren öğretim elemanı notları bir not çizelgesine yazar. ikinci değerlendirmeci ayrı bir not çizelgesi doldurur. üçüncü değerlendirmeci her iki sınav not çizelgesini karşılaştırarak notu kesinleştirir. yazma bölümünde her öğrencinin birinci kompozisyonu iki ayrı öğretim elemanı tarafından okunur ve notları ayrı not çizelgelerine yazılır. ikinci kompozisyon da aynı şekilde değerlendirilir. iki okuyucunun verdikleri notlar arasında çok büyük farklılık varsa bu durum anında saptanıp düzeltilir. diğer bir deyişle bir öğrencinin sınav kağıdı:

    seçici dinleme bölümü 3 öğretim elemanı
    ayrıntılı dinleme bölümü 3 öğretim elemanı
    arayarak okuma bölümü 3 öğretim elemanı
    ayrıntılı okuma bölümü 3 öğretim elemanı
    yazılı ifade bölümü 4 öğretim elemanı

    olmak üzere toplam 16 öğretim elemanı tarafından değerlendirilmiş olur.

    şunu önemle belirtmek gerekir ki, tarafsız bir değerlendirme sağlamak için sınav kağıtlarının üzerine sadece öğrencinin numarası ile isim ve soyadının baş harfleri yazılmaktadır. aynı amaçla, sınav okuma işlemi sırasında hiçbir öğretim elemanı diğerinin not çizelgesini göremez.

    buept notlama sisteminde, aynı soru içindeki bölümlerin birbirleriyle ilişkili olduğu durumlar dışında kısmi not verilir.

    sinavin yeniden değerlendirilmesi

    tüm notlar hesaplandıktan sonra, geçemeyip sınırda kalan öğrencilerin kağıtları tekrar okunur ve not çizelgesindeki notları kontrol edilerek kesin sonuç yazılır. böylece, söz konusu durumdaki öğrencilerin sınav kağıtları

    seçici dinleme bölümü 1 öğretim elemanı
    ayrıntılı dinleme bölümü 1 öğretim elemanı
    arayarak okuma bölümü 1 öğretim elemanı
    ayrıntılı okuma bölümü 1 öğretim elemanı
    yazılı ifade bölümü 2 öğretim elemanı

    olmak üzere toplam 6 öğretim elemanı tarafından tekrar değerlendirilir. özetle, tüm değerlendirmelerin sonunda başarısız olup sınırda kalan bir öğrencinin sınav kağıdı 22 öğretim elemanı tarafından okunmuş olur.
  • vakti zamanında bu sınavdan çıkınca facebook iletime şöyle bir şey yazmıştım:

    "today, something is widespread all over the world - it can be said that something is bla bla - people who argue that something bla bla bla claim that something is bla bla bla - opponents of this view assent that something is very something because of the fact that something is bla bla bla... - we can easily observe that falan filan - on the other hand, something that result from falan filan is crucial for humanity -"

    evet gençler, eğlence diye bakmayın bu cümlelerin içini doldurursanız writing'ten yırttınız demektir.
  • ocak 2015 dönemi sınavında essay konularından bir tanesi "lgbt bireylerin, fiziksel ve psikolojik şiddet görmesi" idi. takdir ettim boğaziçi üniversitesini.
  • bende, kişinin ingilizce seviyesinden ziyade anadili ingilizce mi değil mi onu tespit etmeye çalışıyormuş izlenimi bırakan sınav
  • zor bela bogaziçi universitesini kazanmış bireylere uzun süreler sadece yadyoke gidip gelme ile cezalandıran kalleş test.

    boğaziçi efsanelerinde "13 kez giren varmış bu sınava bilader" ile yerini almıştır.

    (bkz: oha yani)
  • pek saglikli bir sinav degildir. katilacaklara daha onceden neyle karsilasacaklarinin detayi verilmedigi icin insan sinavda kisitli surelerde panik yapabilir. ornegin ilk girdigimde en dusuk notu alan ben 3-4 ay sonra bir semester sonunda en yuksek notu aldiysam bu yadyok'tan super bir dil egitimi verildigi anlamina gelmez. sadece aradaki deneme sinavlari ile sinavin icerigine alistigim anlamina gelir. sinavin sagliksizligina diger bir kanit olarak da bu'den mezun olduklari halde ingilizce okudugunu iyi anlayamayan, yazamayan, konusamayan ogrencilerdir.
  • hemingway, poe, golding gibi yazarlarin eserlerinin okutuldugu, sinavlarda yorumlandigi derslerin butun sinavlarindan en az ba alacak derecede dile hakim olan insanlari bile (ki ingilizce edebiyat eserlerini okuyup uzerinde gene ayni dilde tartisabilen insan ingilizceyi iyi biliyordur) f ile çakozlatabilen sinav. diger yandan gun isimlerini bile birbirine karistiran insanlarin da basariyla verebilecekleri bir sinavdir, nasil oluyorsa artik.
  • bu test, konuşma bilgisini ölçmez. 4 yıl boğaziçi'nde okuyup ingilizce konuşamadan mezun olabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap