• yirmi yıldır kazıldığından mütevellit çok derinlerdeki bazı kadim varlıkların uyandırıldığından korktuğum tünel.. her an bekliyorum "balrog'a çarpan tır yolu kapattı" haberlerini.. "goblinler cüce şöföre yolculuğu zehir etti" haberlerini.. hızlandırılmış trende çuvallayan teknoloji yaklaşımımızı da göz önüne alarak, çok kaba olacak ama, siksen kullanmayacağım tünel.. bolu dağı daha güvenli geliyor bana.. çok gerilirsen çek sağa et mangal takıl öyle devam et..
  • ergenekon'dan dağları eriterek çıkan, don ve volga'yı birleştiren kanalla hazar'a inen, süveyş kanalını ingilizlerden üçyüz yıl önce açmayı düşünen, birbirine yakın iki su parçasının halvet olmasını engelleyen berzah gördüğü zaman suyu suya kavuşturma sevdasına düşen, küffar kalelerine girmek için lağımcılar gibi bir sınıfı tesis eden, kanal açmak tünel kazmak olmasa da malzemesi (kazma, kürekle) ile düşman kovan, evinin önünde,dağ başlarında,mezarlıkta vesair metruk yerlerde hazine bulmak için eşen, kazıyan,çukur açan, konuştuğu dilde "çukur adam" deyimi olan, "çukurambar" gibi bir semte sahip, hülasa-i kelam eşmek, eşelemek, kazmak ile arası iyi olan bir millet için vuslatın gerçekleşeceği günün, yapılan mesai, harcanan para dikkate alınarak milli bayram ilan edilmesi gerektiğini düşündürten tüneldir.
  • bittiğinde bir çok bolulunun* tercih etmeyeceği tünel; çünkü gözü kapalı araba kullanmayı, hakkındaki haberleri yakından takip ettikleri bu tünelde araba kullanmaktan daha güvenli bulurlar.

    (duruma egrisiyle dogrusuyla tam olarak vakif olabilmeniuz icin alttaki tum guncellemelere bir goz gezdirmenizi oneririm)

    güncelleme:
    ---------------
    eski tüneli olduğu gibi bırakıp, yeni bir tünel kazıyorlar şimdilerde. çalışmaları bizzat gördüm ama emin değilim. bilen varsa buyursun.

    güncelleme 2:
    -----------------
    o olduğu gibi bırakılıp yerine yenisi kazılan yer çalışmaları gördüğüm elmalık bölgesinde olup, ayrıntılar aşşağdadır:

    21.12.2003
    bolu dağı tüneli 2005'te bitecek
    karayolları genel müdürü hicabi ece, 10 yıl önce inşaatına başlanan bolu dağı tünelinde, bugüne kadar 4 bin 292 metre kazı yapıldığını söyledi. tünelin bolu ve düzce'de yaşanan depremler sonrası hasar gören kısımlarının onarıldığını belirten ece, "tüneldeki çalışmaların 2005 yılında bitirilmesi planlanıyor" dedi.

    karayoları genel müdürü hicabi ece, anadolu otoyolu'nun istanbul-ankara arasındaki kesiminde yer alan 25.3 kilometre uzunluğundaki ''bolu dağı geçişi'' projesi içerisinde yer alan bolu dağı tünelinde 10 yılda sağ ve sol tüplerde toplam 4 bin 292 metre kazı yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

    ''tünelde yer alan tüplerin toplam uzunluğu 5 bin 732 metre. bolu ve düzce'de yaşanan 2 deprem tünelde hasara neden olduğu için zaman zaman çalışmalar aksadı. yaşanan depremlerden sonra tünelin elmalık kesiminde zemin boşalması sonrasında meydana gelen göçük kısımda zemin örselenmesi tespit edildiği için bu kısım terkedilerek, bu bölümde by-pas yapılarak, tünelin bu tarafının giriş güzergahı değiştirildi. bu konudaki proje çalışmaları sürüyor.''

    ''9 yilda 496 milyon 434 bin 78 dolar harcandi''
    ece, yapımına 1993 yılında başlanan bolu dağı tüneli ve 25.3 kilometre uzunluğa sahip olan ''bolu dağı geçişi'' projesine 2002 yılı sonuna kadar 496 milyon 434 bin 78 dolar harcandığını anlatarak, ''bu harcamalarla 2.9 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 4.5 kilometre yol trafiğe açıldı. projede yüzde 66 fiziki gerçekleşme sağlandı'' dedi.

    ''tünel deprem sinavini başariyla geçti''
    bolu dağı tünelinin bölgede yaşanan 2 deprem sonrasında amerikan federal karayolları idaresi'nden (fhwa) gelen bir heyetin bolu dağı tünelini inceleyerek bir rapor hazırladığını anlatan ece, ''amerikalı uzmanlar san andreas fay hattı ile benzerlik gösteren kuzey anadolu fay hattı üzerinde bulunan bolu ve düzce'de yaşanan depremlerde, tünelde bulunan yapıların dayanıklılıklarını göstererek deprem sınavını geçtiklerini rapor ettiklerini'' söyledi.
    ece, yaşanan depremlerde bolu dağı tünelinin kaplaması yapılmamış bölümlerinde hasar oluştuğuna değinerek, ''tüneli sigortalayan sigorta şirketi tünelde meydana gelen zararı karşıladı. yaklaşık 100 milyon dolar sigorta tazminatı kapsamında sigorta ödeneğinden bugüne kadar 122 trilyon (80.5 milyon dolar) çalışmalar için harcandı'' diye konuştu.

    ''tünel 2005'te tamamlanacak''
    bolu dağı geçişi ve bu proje kapsamındaki tünellerin bitirilmesi için müteahhit tarafından temin edilen 305 milyon dolar tutarındaki ek kredi anlaşmasının da hükümet tarafından eylül ayında imzalandığını hatırlatan ece, ''tünelin asarsuyu tarafında kazı çalışmaları sürüyor. elmalık tarafında ise çalışmalara yeni güzergah doğrultusunda başlanacak. tüneldeki çalışmaların 2005 yılında bitirilmesi planlanıyor. yaşanan 2 depremde hasar gören kısımların onarımı tamamlandı'' dedi.
    (aa)

    güncelleme 3:
    -------------------
    bolu dağı tüneli'nde ışığa 6 metre kaldı...

    inşaatına 12 yıl önce başlanan bolu dağı tüneli'nde ilk ışığın görünmesine sadece 6 metre kaldı. tünelin her iki tüpünde ışık ağustos ayı sonunda görünecek. proje tamamlandığında, ankara-istanbul arasındaki ulaşım 3.5 saate inecek.
    bolu dağı tüneli kontrol teşkilatı başkanı faik tokgözoğlu, bolu dağı tüneli'nde sağ ve sol olmak üzere iki tüp olduğuna işaret ederek, ''ankara'dan istanbul istikametine giden sol tüp toplam 2 bin 954 metre. bu tüpte ışığın görünmesine sadece 6 metre kaldı. sağ tüp ise istanbul'dan ankara istikametine 2 bin 788 metre, bu tüpte ise ışığın görünmesine sadece 11 metre kaldı'' dedi.
    sol ve sağ tüplerde ışığın ağustos ayında aynı anda görünmesi için çalıştıklarına işaret eden tokgözoğlu, ''tünelin sol tüpünde ışık gözükünce, bolu'dan tünele girdiğimizde, tünelin düzce-asar suyu tarafından rahatlıkla çıkacağız'' diye konuştu.

    ilk işik törenine başbakan da katilacak

    tokgözoğlu, tünellerde ışığın görünme aşamasına geldiğinde ilk ışığa başbakan recep tayyip erdoğan'ın da katılacağı bir törenle ulaşacaklarına işaret ederek, şunları söyledi:
    ''biz normalde sol tüpte ışığa ulaşınca bir tören düzenlemeyi planlıyorduk. sayın başbakan, 2 tüpte aynı anda ışığı görünce tören yapmayı önerince çalışmaları hızlandırdık. ağustos ayı içinde her iki tüpte de ışığı göreceğiz. tahminen sayın başkan, eylül ayının ilk haftasında düzenlenen bir törenle iki tünelde de ışığı görecek.''

    günde 80 santim kaziyoruz

    tünelde yaptıkları çalışmalarda, günde her tünelde 80 santimetre kazı yapabildiklerini ifade eden tokgözoğlu, ışığa her gün yaklaşık 1 metre daha yaklaştıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
    ''işığın göründüğü tünellerde ikinci aşama çalışmalara geçeceğiz. bunlar tünellerin havalandırma, aydınlatma, sinyalizasyon ve güvenlik işlemleri. bu işlemlerin tamamlanması için 14 aylık bir süre var. bu işlemlerin yapımı ile ilgili ihale önümüzdeki günlerde tamamlanacak. tünellerde her 500 metrede 2 aracın yan yana rahatlıkla geçebileceği acil çıkış noktaları var. bu acil çıkış noktalarının kapıları tünelde çıkacak olası bir yangında aşırı ısıya 90 dakika dayanabilecek özellikte. bu özellik olası bir yangının diğer tünele sıçramasını önleyecek. tünelde yaşanan her türlü hava ve ısı değişikliği kameralar aracılığıyla 24 saat kesintisiz izlenecek.''

    tünele 234 milyon dolar harcandi

    tokgözoğlu, tünelin 1987 yılında belirlenen bir sözleşme fiyatı olduğunu anımsatarak, bugüne kadar yapılan harcamalarla ilgili şöyle konuştu:
    ''gümüşova-gerede otoyolu projesi kapsamında mayıs 2005 sonu itibariyle yaklaşık 649 milyon dolar (fiyat farkı dahil) harcandı. bolu dağı geçişi komple bittiğinde 25.5 kilometrenin tamamına 890 milyon dolar (fiyat farkı dahil) harcanması planlanıyor. bugüne kadar sadece bolu dağı tüneli için 234 milyon dolar (fiyat farkı dahil) harcama yapıldı. bolu dağı geçişinin tamamen bitirilebilmesi için toplam 230 milyon dolar gerekli. tünel tamamlandığında sadece tünel için toplam 300 milyon dolar harcanmış olacak. tünelde 3 vardiya şeklinde devam eden çalışmalar kapsamında 1200 kişi 24 saat çalışıyor. tünelde 24 saat aralıksız çalışma yapılıyor.''

    100 trilyon lira ek ödenek gerekli

    tünelde teknik olarak hiçbir problemleri olmadığını vurgulayan tokgözoğlu, tünelin bitirilme tarihi olarak belirledikleri 15 aralık 2006 tarihinin tutturulmasını aksatabilecek 3 etken olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
    ''bu sorunlardan ilki enerji sönümleyicilerinin ve çelik köprü tabliyelerin şantiyeye zamanında ulaşmasıydı. bu sorunu çözdük. ikinci sorun ise ilave dış kredi meselesiydi. bu mesele de idarenin verdiği talimatla çözüldü ve müteahhit ilave dış kredi için düğmeye bastı. şu anda üçüncü ve tek sorunumuz ise ek ödenek sorunu. 2005 yılı için bu projeye ayrılan 155 trilyon lira ödenek haziran ayı ortası itibariyle bitti. işin zamanında tamamlanabilmesi için acilen 100 trilyon lira ek ödeneğe daha ihtiyaç var. bu konuda sayın bakanımızın ve başbakanımızın üzerlerine düşeni yaptığına inanıyorum. son 2 yılda verdikleri olağanüstü destek de bunun güzel bir göstergesi. bizim tek isteğimiz bu ödeneğin fazla vakit geçmeden bir an önce verilmesi. çünkü gerek işin sahibi karayolları genel müdürlüğü, gerek müşavir firma yüksel proje uluslararası a.ş, gerekse en büyük fedakarlığı yapan müetaahitimiz astaldi spa, işin belirlenen tarihte tamamen bitirilebilmesi için büyük bir özveri ile çalışıyor.''

    bolu daği'nin patates deposu olmasi önerisi

    tokgözoğlu, tünelin depremde hasar gören bölümlerinin patates deposu yapılmasını önerilerini hatırlatan a.a muhabirine, şu yanıtı verdi:
    ''bu bahsedilen 2 tünel 700'er metreden oluşuyor. devlet depremde zarar gören bu 2 tünelin parasını sigorta şirketinden tahsil etti. şimdi bu tünelleri müteahhit firma depo olarak kullanıyor. tünellerin nasıl kullanılacağına işin sahibi olan karayolları genel müdürlüğü kendisi karar verir. isterse bu tünelleri patates, elma deposu olarak kullandırır, isterse kendisi bakım amaçlı kullanır. veya başka amaçlar için tahsis eder. bir kez daha söylüyorum. biz bu 2 tünelin parasını sigortadan aldık. devletin bahsedilen bu tünellerle ilgili maddi ve manevi bir kaybı söz konusu değil.''

    depremde hasar gören viyadükler

    düzce'de 1999 yılından yaşanan depremde viyadüklerin sadece üst bölümlerinde hasar oluştuğunu ve bu hasarların da yapılan onarım çalışmaları doğrultusunda giderildiğine dikkat çeken faik tokgözoğlu, güzergahta bulunan 4 viyadüğün tamamının depreme dayanıklı hale getirildiğini bildirerek, şunları ifade etti:
    ''viyadüklerde depreme karşı enerji sönümleyicileri kullanıyoruz. kullandığımız bu sönümleyiciler sayesinde viyadükler en şiddetli depreme dayanıklı hale getirildi. abd'de üretilen sarkaç tipli sönümleyicileri kullanmaya başladık. bu sönümleyicilerin bilyelerinin dış kısmında uzaya gönderilen araçlarda kullanılan ısıya dayanıklı malzemeler kullanılmış. bir depremde sönümleyicilerin bulunduğu noktada 1000 dereceye yakın ısı oluşuyor. bunlar deprem anında her yöne 70 santim esniyor. deprem sona erince normale dönüyor. bunlar sayesinde bu yörede olabilecek en şiddetli depremde bile bu viyadükler yıkılmaz, servis dışı kalmaz. sadece öngörüldüğü gibi tamir edilebilir küçük hasarlar görebilir.''

    ulaşim 3.5 saate inecek

    gümüşova-gerede otoyolu projesi ve proje kapsamında yer alan ''bolu dağı'' tüneli tamamlandığında ankara-istanbul arasındaki ulaşım 3.5 saate inecek.
    bolu dağı tüneli 2006 yılı sonunda tamamlanarak tamamen ulaşıma açılacak. tünel ulaşıma açıldığında bolu dağı'nı yarım saatte geçen bir sürücü tünelden 5 dakika içinde geçiş yapabilecek.

    güncelleme 4
    -----------------
    "bolu tüneli'nin açılması cinayet"

    7.9.2005

    ulaşım ulusal çalışma grubu başkanı prof. dr. yılmazer'den, geçen hafta son kazma vurulan tünelle ilgili ürkütücü iddia: 20 yıl içinde, olası bir depremin etkisiyle burası yerle bir olur!

    van yüzüncü yıl üniversitesi, ulaşım ulusal çalışma grubu başkanı prof. ilyas yılmazer, inşaatı 14 yıl süren ve geçen hafta son kazma vurulan bolu dağı tüneli'nin 20 yıl içinde olacak ilk depremde yıkılacağını iddia etti.

    'fay hattı üzerinde'
    yüzüncü yıl üniversitesi ulaşım ulusal çalışma grubu, mayısta tüneldeki çalışmaları inceleyerek rapor hazırladı. karayolları genel müdürlüğü'ne de gönderilen raporda, tünelin zamanla birikecek enerji nedeniyle herhangi bir yer hareketinde kapanacağı ve düzce - kocaeli arasındaki ovaların çalışmalardan zarar gördüğü iddia edildi.
    grup başkanı prof. yılmazer, şunları söyledi: "bolu dağı'nın üzerinde kuzey anadolu fay hattı'nın oluşturduğu 500 metre çapında bir çukur var. çukurun yükü tünele biniyor. deprem olursa, bu yük 30 kat artacak. 20 yıl içinde olacak bir depremde tünel yıkılır. bu tünelin açılması bir cinayettir."

    'kime şikâyet edelim?'
    prof. yılmazer, şöyle devam etti: "incelemelerimiz ortaya ürkütücü bir tablo çıkarıyor ama kimi kime şikâyet edeceğiz. projeyi hazırlayan, inşaatı yapan, denetleyen ve sigorta eden şirketlerin hepsi italyan. tünel göçtükçe onlar kazanıyor. ihalesiz yeni iş alıyorlar. 1999 depreminden önce 'tünel depreme dayanıklı' deniyordu ama viyadükler yıkıldı."
    yılmazer, karayolları'na fay hattı üzerinden geçmeyen 80 km daha kısa alternatif bir proje de sunduklarını ama önerilerine olumlu yanıt alamadıklarını sözlerine ekledi.

    '150-200 yıl deprem olmaz'

    odtü deprem mühendisliği araştırma merkezi ve inşaat mühendisliği bölümü öğretim üyesi prof. dr. çetin yılmaz, prof. ilyas yılmaz'er'in görüşlerine karşı çıktı. tünel bölgesindeki yer hareketlerinin incelendiğini, inşaatın son teknolojiye göre yapıldığını ifade eden yılmaz, yaşanan depremlerden sonra önlemlerin artırıldığını belirterek şunları söyledi: "depremde beton kaplaması yapılmamış yerler yıkıldı. tünel, güçlü yer hareketlerine dayanacak hale getirildi. otoyol güzergâhı fay hattından geçirilmeyebilirdi ama artık bunun için çok geç. ayrıca incelemelere göre, bölgede 150-200 sene deprem olmayacak."

    güncelleme 5
    -----------------
    inşaat mühendisleri bolu tüneli'nin eksikliklerini değerlendirdi...
    05 şubat 2007 / pazartesi - milliyet

    inşaat mühendisleri bolu tünelinin eksikliklerini değerlendirdi... inşaat mühendisleri odası (imo), ankara-istanbul otoyolu bolu geçişi, otoyol ve tüneli işinde, ''emanette tutulmak zorunluluğu varken, kayda değer bir miktar paranın müteahhit firma italyan astaldi'ye ödenip ödenmediği ve ödemeye karşın astaldi'nin sorumluluktan kurtulmak için noter vasıtasıyla karayolları genel müdürlüğü'ne uyarıda bulunmasının ne anlama geldiği?'' sorularını gündeme taşıdı.
    imo'dan yapılan yazılı açıklamada, bolu dağı otoyol geçişi'nin istanbul-ankara güzergahının, birçok eksiğine karşın siyasi bir tercihle açıldığı öne sürüldü.
    açıklamada, bolu tüneli ve otoyol geçişinin eksiklikleri şöyle sıralandı:
    ''1- tünelin üst yapı asfalt işleri kış şartlarında yapılmıştır. dayanımından ve kalitesinden endişe duymaktayız. vadi kesimindeki aydınlatma ve sis lambaları, jeneratörle yapılmaktadır. zira asıl enerji bağlantısı, trafoların olmaması nedeni ile yapılamamıştır.
    3- tünelin her iki tarafındaki trafo binalarına ana trafolar yerleştirilememiştir. tünelin içerisindeki enerji trafo merkezi kurulmamıştır.
    4- tüneldeki aydınlatma, havalandırma, yangın işleri manüel olarak yapılmaktadır. yangın sistemi henüz çalışmamaktadır. bolu belediyesi'nin bir aracı ile olası bir yangına müdahale edebilmesi söz konusudur.
    5- tünelde kamera sistemi yetersizdir.
    6- tünele yakın olan viyadüğün tabliye betonu kış şartlarında dökülmüştür. trafiğe açılan kesimlerde asfalt ve betonarme, tuz dökülmesi sonucu şimdiden bozulmaya başlamıştır.
    tünel çalışmasına hizmet edecek tünel bakım merkezi inşaatı, henüz yüzde 50 seviyelerindedir.
    8- tünelin çalışma sistemine hizmet edecek yaklaşık 30 kişilik kadro ve ekipman henüz kurulmamıştır. diğer bölgelerden ehil olmayan takviye personelle idare edilmektedir.
    bakım merkezindeki kontrol binası bitmeden hizmete açılmıştır. iç donanımı henüz yapılmamıştır.
    10- tünel kontrol odası henüz hizmete açılmamıştır.
    tüneldeki herhangi bir kazaya karşı kurtarma ekibi henüz yoktur.
    12- otoyoldaki sis lambaları eğreti olarak yol kenarına dikilmiştir. şimdiden birçok sis lambası direği devrilmiştir.
    13- otoyolun her iki tarafında canlıların yola çıkmasını önleyen telçit sistemi henüz tamamıyla bitirilmemiştir. yol açılımından beri birçok hayvan ölmüş ve araçlar zarar görmüştür.
    14- tünelin diğer tarafı açık olmadığı için acil geçişler de kullanılamamaktadır.
    15- 1998 yılında meydana gelen yağışlar nedeniyle asur suyu deresi'nde önemli taşkınlar meydana gelmiştir. bu taşkın tehlikesinin her zaman olasılık dahilinde olduğu unutulmamalıdır. tünelin taşkın tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bilindiği halde dere ıslah çalışmaları yapılmamıştır.
    16- tünele giriş ve çıkıştaki düşey güvenlik levhaları yerine konmadan otoyol trafiğe açılmıştır. bütün bu eksiklikler ve yanlışlar gerekli birimler tarafından ifade edilmesine karşın göz ardı edilmiştir.''
  • bolu dağından dolanan yollar caradhras ise burası moria madenleridir. balrog çıkabülü, gandalf düşebülü.
  • bu tüneli istanbul-ankara istikametinde kullanıp da viyadük tırmanışlarında tüm uyarılara rağmen sol şeride kadar çıkan ağır vasıta sürücülerinin tamamı zina mahsülüdür, eğitilmez birer davardır.

    bahsi geçen bu dangalaklar yüzünden kilometrelerce süren rampayı 40 km/s hızla tırmanır sinir krizi geçirirsiniz.

    bir de bu sığırlar en soldan birbirini aheste aheste sollarken hararet falan yapar, yolda kalır trafiğin içine daha çok ederler.

    allah belanızı versin ne diyeyim.
  • ferhatin kemiklerini sizlatan tünel.
  • cillop gibi tüneldir, bolu dağı geçişinin de yolculuğu her daim en fazla 15 dakikada uzattığı iddiasıyla tünelin katkısının 15 dakikadan fazla olmadığını iddia edenlere saygılarımı sunarım. kendileri sanırsam iki şeritli yolun tırmanışında her iki şeridi de sıra sıra kamyonların kapattığı, yokuş yukarı 22km/s ile giden kamyonu, 30km/s hızda gittiği için sollamaya hakkı olduğu düşünen tır şoförlerinin içinizi kuruttuğu bir ortama denk gelmemişler. daha komiği koskoca ülkede istanbul'dan ankara'ya gidişiniz 1 yol ve 2 şerit, kapandı mı bittiniz idi, şimdi 2 yol ve 5 şerit.

    bu nedenle toplamda yolculuğu 30 dakika ve belki daha fazla kısalttığı zamanlar bolca olacağı gibi, kış şartlarında daha da ciddi kazançlar olabilecektir açık kaldığı müddetçe. nihai toplamda ise benim yolculuğumu 2 saat kadar kısaltmaktadır, dağda durup yemek yemediğimden mütevellit sanırsam.

    ayrıca, ülkeninkine değilse bile, benim ekonomime faydalıdır. ismail'in yeri'ne gidip de kilo kilo et yemektense, bir an önce ankara'ya varır, eşe dosta yüklenir mis gibi yemek yersiniz bedavadan.
  • bir turlu anlamadigim karanlik bircok noktaya sahip proje.
    sen gidip yarim milyar dolardan fazla para harcayacaksin ve 3 er kilometreden 6 kilometrelik bir tunel acacaksin ve bunu toplamda 20 senede yapacaksin. bunu yaparken yanina bir de tren hatti gececek bir sey yapmayip gidip eskisehir uzerinden dolandiracaksin tum trenleri, hizli trende dahil...

    tren neyse canim vatanimda normal bu tur seyler. peki ya adam gibi sozlesme yapma olayina ne demeli? yapilan sozlesmelerde bir bitirilis tarihi olur, su tarihe bitmesi gerek yazilir sayet bitmezse karsi tarafa yukumlulukler bindirilir. ikincil, ucuncul tarihler istege bagli olarak belirlenir. kisaca bu projenin bedavaya mal olmasi gerekirken ulkeye giren cikanin (cikan yok gerci her sey giriyor) hesabi yok. neredeyse benimle yasit lan o tunel!

    ben gocup gidince, o milyar dolarlik tunelde gocer mi acaba?
  • karayollarının prestij projesi. ve yıllardır maksatlı olarak bitirilmediği kanaatindeyim.

    oysa üniversite okurken, ilk bir kaç sene nomal yoldan gidip geliriz, tünel açılmış olur o vakte diye saf hayaller kurmuştum. şimdi trenlerde gidiyorum, hiç bir hayal kurmadan.
  • yapimi hizla devam eden ve de bitimini bilemem ama projede aksaklik meydana gelmemesi halinde ** 2006 yilinda trafige acilabilecek hale gelecegi belirtilmistir. ancak unutulmamalı ki tuneli bitince is bitmiyor. tunelin devaminda ki viyaduk ise ap ayri bir projedir. 12 kasim depreminden kalma viyaduklerdeki kaymalar ve de deformasyonlar nerdeyse tamamen onarilmis, onarilma islemi suresince para devletten degil sigorta sirketinden tahsil edilmistir. yeni ziyaret ettim pek bi guzel bolu havasindan teneffus ettim, keske calismalardan herkes haberdar edilse de boyle guvensiz bakilmasa. proje deprem sonrasi iyilestirme ve de yeni acilan etaplarda deprem dayanıklılık sınırı olarak 10 siddetine dayanacak sekilde yapilmaktadir.
hesabın var mı? giriş yap