• boşalan şişesinin içinden bir kadın çıksaydı mesela, (lambanın cini misali ama tabii çok daha güzeli)... esmer, kara, kalın ve çatık kaşlı, kalçalı, memeli, baktığında çocuk yapmak istediğin, kodumu oturtan bir kadın olurdu. severdim onu da, şarabı sevdiğim gibi.
  • chardonay beyaz saraplar icin neyse, cabernet sauvignon da kirmizilar icin odur. oldukca guclu, yillandirilmaya musait zarif saraplar yapilir bu uzumden. dunya uzerinde uzum yetistirilebilen neredeyse butun ulkelerde yetistirilebilmesine ragmen, sanki iliman bolgeleri daha cok sever. cikis olarak yine bordeaux'ludur. fransa disinda iyi ornekleri, italya, ispanya, sili, avustralya ve california'dan cikmaktadir. tadina ilk bakildiginda damakta sanki ortasi bos yuvarlak birsey tutuluyormus etkisi yapabilir. bu yuzden genelde merlot gibi saraplarla karistirilir ve sarabin bu etkisi giderilebilir. uzum, kiraz, kirmizi erik, nane, deri ve okalipitus tadlari birakir. kalin kabuklu ve yuksek asidite yuzunden en iyi yillandirilabilen kirmizi saraplardandir. kirmizi et, sarabin bu dominant tadini kaldirabilecek niteliktedir.
  • dünyanın en tanınmış üzüm çeşididir, her iklimde kolayca yetiştiği için şarap üreticilerinin gözdesidir bu isim telafuz edildiğinde aklıma hemen malum bütçemle alabildiğim kırmızı bordeaux gelir.
    maddi durum ilerledikçe yaşamın bana bunların birlikte harmanlanarak yapıldığı şarap çeşitlerinide tatmasına izin vereceğimi sanıyorum efenim.
  • fransızca kökenli olup kaberne sovinyon olarak okunur.
  • ilk cabernet sauvignon bağları 1870'lerde istanbul'da erenköy semtinde kurulmuş. şemsettin sami bey de bağbozumlarında uğramadan geçemezmiş bu bağdan.
  • bir decanter kullanilarak havalandirilmasi tavsiye edilir. eger bu yoksa en az yarim saat bekletmeniz gecenize cok sey katacaktir. ozellikle genc bir cabernet acacaksaniz bu cok onemli. sarap yasayan bir organizma gibi oldugundan actiktan sonra isiga, havaya ve ortam sicakligina cabucak tepki verir. havalandirma sureci genc saraptaki yuksek karbondioksit oranini azaltacagindan, bardaga koymadan once uzun sure dinlendirmeniz gercek tada ulasmanizi saglar. cabernet'nin yaninda koyun eti dahil bircok kirmizi et, baharatli makarna turleri, kokulu ve guclu peynirler ve sasirtici bir sekilde siyah cikolatalar cok iyi gider. asiri derecede bombeli ve genis bardaklarda icilmemesi gerekir.
  • okunuşu hakkında tereddütlerim olan üzüm çeşidi. "kaberne soviyon" mu "kaberne şöviyon" mu bilemiyorum. ikisi de olmayabilir tabii...

    edit: gelen çok sayıda mesaja bakılırsa, "kaberne sovinyon" doğru telaffuz gibi görünüyor. garsonlara rezil olmaktan kurtuldum sayenizde. sağolun, varolun...
  • koyu mavi-puslu siyah renkte, yuvarlak şekilli, küçük taneli, kalın kabuklu ve dolgun salkımlı üzüm çeşididir. kökeni fransa'nın bordeaux bölgesi haliyle. nereye dikilirse dikilsin, değişik iklim ve yer şartlarına uyum gösterir. hatta çok fakir topraklara bile uyum sağlayabilir. kokusu dikildiği yere göre farklılık göstermez. monosepaj olarak pek kullanılmaz bu doğrudur. diğer üzüm çeşitleriyle karışım oranları; yetiştirilen yerin üzüm çeşidine uygunluğu, belirli bir üzüme olan talep ya da risk almamak adına bilinçli olarak bir üzümü yetiştirme gibi bir çok faktöre bağlıdır. yoğun soslu kırmızı etlere çok yakışır.

    hatta biz vedat milor tavsiyesi üzerine pide ile denedik cabernet sauvignon'u. hoşumuza da gitti. milor pide, turşu ve ayran üçlüsünün tuzlu olmalarından kaynaklı bileşim olmadığını, taneli ve asiditesi güçlü bir kırmızı şarabın pidenin tuzunu ve yağını kesmek için biçilmiş kaftan olduğunu söylüyor. buyrun kaynak.
  • koyu renkli ve kabukludur. yıllandırılmaya cok musaittir. tek başına kullanıldığında oldukça agresif ve çok tanenli oldugu icin genellikle başka sepajlarla harmanlanır. bordeaux'da genellikle merlot'yla kupaj oluştururken , shiraz ile de cok uyumludur. şarap yetiştiricisi ülkeler arasında cabernet sauvignon yetiştirmeyen yok gibidir.
  • şarap tadım kursundan hatırladığım kadarıyla bağ bozumu biraz erken olduğu için tadı acı ve ekşidir. küflü peynirle iyi gittiği söylenir. ağır yemeklerde, yağlı et grubuyla (biftek, mangal, kırmızı et) içilmesi tavsiye edilir.
hesabın var mı? giriş yap