• ankara’da 1979 yılında yayın hayatına başlayan, iki aylık olması planlanan, ancak mayıs-haziran sayısı ile ilk ve son kez merhaba ve güle güle diyen şiir dergisi.
  • orjinal adı; une saison en enfer dir.
  • aldanmıyorsam bir zamanlar hayatım,önüne
    bütün gönüllerin açıldığı, yoluna bütün şarapların
    döküldüğü bir şölendi.
    bir akşamdı dizimi oturttum güzelliği-terslik
    edecek oldu-iler tutar yerini bırakmadım ben de.
    bayrak açtım adalete karşı.
    aldım başımı kaçtım. ey büyücüler, size ey
    bahtsızlık, ey nefret, hazinem size emanet.
    azmettim, söndürdüm içerimde insan ümidi adına
    ne varsa. bir yırtıcı hayvan amansızlığıyla atıldım
    üzerlerine boğayım diye cümle sevinci.
    cellatlara seslendim, ısırayım diye ölürken
    mavzerlerin kabzalarını. seslendim salgınlara,
    boğsunlar istedim, kan içinde, kum içinde beni. tanrı
    bildim musibeti. gırtlağıma kadar battım çamurlara.
    cürümün ayazında kurundum. hop oturup hop
    kaldırdım çılgınlığı.
    bana baharın getirdiği iğrenç bir budala kahkahasıydı.
    derken az önce işte, bir de baktım ki kıkırdamak
    üzereyim; aklıma eski şölenin anahtarlarını aramak
    geldi, dedim belki de yeniden heveslenirim.
    hayırmış meğer o anahtarın adı-anlaşıldı ben bir
    düşteymişim.
    "sen canavar kalacaksın..." falan filan... atıp
    tutmaya başladı başıma bu şirin hasırları ören şeytan.
    "ölümüne sürsün cümle iştahın, bencilliğin, cümle
    bağışlanmaz günahın."

    ah, canıma yetti arttı-kuzum şeytan, ne olur daha
    bir öfkesiz bakıver de benden yana ufak tefek, yolda
    kalmış alçaklıklar vara dursun, sen ki yazarda tasvir,
    öğreticilik vergilerinin yokluğuna vurgunsun, senin için
    kopardım lanetli gün defterimden bu uğursuz yaprakları.

    arthur rimbaud
  • arthur rimbaud'un şiir türünde kaleme aldığı ilk eseri.

    --- spoiler ---

    kalemi tutan el saban tutan el kadar değerlidir! ellerin çağı! asla ellerimle geçinmeyeceğim. uşaklığın sonu yok. dürüstlük dilencilikse ben yokum. caniler iğdişler gibi tiksindiriyor beni; ben benim, el değmemiş, o kadar.

    --- spoiler ---

    http://ilkeser.com/…-rimbaud-cehennemde-bir-mevsim/
  • (fransızca: une saison en enfer) fransız şair arthur rimbaud'un 1873'te yayımlanan ilk şiir kitabıdır.

    ”cehennemden bir mevsim” bölümünde kısa kısa denemeler halinde yazılmış düşünceleri ile dikkat çekici cümleler barındırıyor

    --- spoiler ---

    ”tekrar geleceğim, demirden uzuvlarla kararmış tenle, hiddetli gözle: yüzüme bakanlar güçlü bir ırktan olduğumu anlayacaklar. altınım olacak: hoyratça dolaşacağım ve kaba olacağım. sıcak ülkelerden dönen bu acımasız sakatlara kadınlar iyi bakarlar. siyasal olaylara katılacağım. kurtulmuş olacağım.”

    dilindeki sertlik ve düşüncelerindeki acı haliyle kurulmuş cümlelerinde o jean d’arc gibi ”acı çekerken şarkı söyleyen bir ırktan”dır

    ”enginlerden seni çağırdım ya rab! ben ne aptalım” onun dilinde her zaman acıyla işlenmiş ve acıyla yoğrulmuş bir cümle bir kelime devamlı olmuştur.

    ” öyleyse bana güvenin, iman insanın acılarını dindirir insana doğru yolu gösterir, insanı iyileştirir, mutlu eder. hepiniz geliniz; -hatta küçük çocuklar bile gelsin! -sizi teselli edeyim. imanın kalbi sizin için dağılsın, -harika kalp! - zavallı insanlar işçiler! sizden dua istemiyorum; bana güveninizle ancak mutlu olacağım”
    --- spoiler ---

    aşkın acı halini büyük kelimelerle ustaca işlemiştir yazılarında. hatta bu işlenişin dâhice olduğu söylenilebilir. kendinsen sonra gelen birçok şair ve yazarı düşünceleriyle etkilemiştir.
  • okumak isteyenlerin yayınevine dikkat etmesi gereken kitap. özellikle iz yayıncılık baskısından uzak durulmasını tavsiye ederim.

    https://www.pandora.com.tr/…sim-aydinlanislar/38978

    yayınevi ve çevirmen faktörünün önemini bir kez daha hatırlattı. kitaba biraz dikkat edildiğinde, çevirmen biraz araştırıldığında ön yargı oluşmaması mümkün değil. hele din bezirganlarının hüküm sürdüğü canım ülkemizde yaşıyorsak.

    kitabın arka kapak yazısı şöyle: rimbaud ölümüne yakın birçok manev'i haller yaşamıştır. ölürken, son nefesinde arapça "allah kerim" demiştir. rimbaud'nun bu son sözü, onun islam'a bakışı hakkında bize bir fikir vermektedir, çünkü kimilerinin ileri sürdüğü gibi, dinsiz birinin ya da hıristiyan birinin durup bir cümleyi söylemesi kuşkusuz bir rastlantı olamaz. rimbaud'nun hayatının son dönemi islam'la kaynaşmış bir şekilde geçmiştir. bu bilinen bir gerçektir. bu husus hem batı'da hem de ülkemizde açıkça yazılmıştır.

    ölürken allah, isa, uçan spagetti canavarı demesi umrumda değil, amaç dincilik değilse. dedi veya demedi. kitabın arkasında rimbaud’ nun kronolojik özgeçmişi var. allah dediğini yazdınız, hoş güzel, neden verlaine ile eşcinsel ilişki yaşadığını, uyuşturucu kullandığını yazmıyorsunuz?

    aşağıdaki linkte çevirmenin ensar vakfı’ ndaki bir semineri var. ensar vakfını duymayan bir sağır sultan kalmıştır sanırım.

    https://www.youtube.com/watch?v=awjlkdp0__e

    çevirmen mahmut kanık. kitapta şu şekilde yazılmış: kayseri imam hatip lisesi mezunu. üniversite tahsilini erzurum’ da (atatürk üniversitesi yazılmıyor ki bilinçli olarak yapıldığını düşünüyorum) edebiyat fakültesi’ nde fransız filolojisi’ nde yapmış. atatürk yazılıp yazılmaması yine çok önemli gözükmeyebilir, bunlar küçük detaylar ama rejim karşıtlığı olarak bilinçli yapıldığı şüphesi uyandırıyor. rejimi yıpratmak kolay değildir. her alana yayılan bir çalışma gerektirir. çevirmenin, yayınevinin, dinciliği/ misyonerliği rimbaoud veya başka edebi kişilikler üzerinden yapmasını etik bulmuyorum.

    sf 31- 32
    ‘’ lügat kitabımda tek isim allah…’’
    necip fazıl kısakürek’ in (çile şiir kitabı, (s.158) yüzkarası adlı şiirin son dizesindeki kelime, rimbaud’ nun düşlediği kelime/ söz değil mi?

    tamam. necip fazıl kısakürek’ in şiirinde geçen allah’ ı da rimbaud'nun ömrü boyunca arayıp bulamadığı aşkı olarak koyduk mu al sana geç de olsa doğru yolu bulan müslüman rimbaud. gerçek yazar müslüman rahman abu bekir 1874 yılında öldü. yerine arthur rimboud adıyla geçen mosseu yohen sebatayist bir … hikayenin geri kalanını biliyorsun.
hesabın var mı? giriş yap