• bir cok buyuk startup'in uzerinde oynamalar yaparak kullandigi temel distribution. ubuntu tarafindan tarihin derinliklerine gomulmesini can-i gonulden diliyorum.
  • library'siyle kafayı yedirten işletim sistemi.
  • rar açma özürlü salak işletim sistemimsi aptal şey. debian siker atar bunu.
  • illa red hat tabanlı sistem kullanılacaksa yavaştan centos'dan scientific linuxa geçilmelidir. üç kuruş için birbirine düşen, evlendi diye güncelleme çıkartmayı bırakan geliştiricileri olan dağıtım mı olur ?

    ps: fanatikliğin anlamı yok, örn. scientific linux uzun destek süresi yüzünden veritabanı / kvm için ideal iken, ubuntu/debian web sunucu, mail sunucu ve nosql veritabanları için yönetim anlamında kolaylık sağlamakta. doğru araçları doğru yerde kullanmakta fayda var...
  • uzun süredir birlikte olduğum yeni ayrıldığım eski distro. nazlıdır, öyle her şeyi debian da olduğu gibi zınk diye indirip pirt diye kuramazsınız. eğer yum size yardımcı olamazsa rpm bulmanız ya da kendi derlemenizi kendiniz yapmanız gerekir. eskidir yum ile kurmadığınız ya da kurduğunuz pek çok servis için /var/log yolu tanımsızdır.

    son aylarda yaşattığı anlamsız sorunlar ( usb klavye & mause desteği bios'ta enable edilirse açılışta bazı anakartlarda apic hatası vererek reboot atmaktadır kendileri ) nedeniyle yerini freebsd'ye bırakmak zorunda kalmıştır. hemen hemen aynı yükte bulunan benzer donanımlar arasında karşılaştırma yapıldığında ubuntu server'dan %30 freebsd den %20 daha fazla sistem kaynağı tüketmektedir.

    not: karşılaştırma hp dl380 g5 makinalarda aynı ram değeri ve aynı yükle ( hosting vb ) elde edilen test sonuclarına göre belirlenmiştir.
  • paket manager'i olan yum'un ilginç bir özelliği var... "yum update" dediğinizde sisteminizde update edilecek paketler gösteriliyor, sonra emin olup olmadığınızı soruyor... burada "y" (yes) ya da "n" (no) tuşuna basmanız isteniyor... enter'a basarsanız default tuş olan "n"'ye basmışsınız gibi davranıyor, yani sistem ya da yum bile kendi kendine güvenmiyor. sıçtığımın sistemi.

    guru, kendisi ile konuşmamız sonucunda, centos'un kritik yerlerde kullanıldığından dolayı default olarak n seçeneğini aktif etmesinin daha iyi olacağına beni ikna etti. gene de debian rulaz.
  • server için windowsa göre daha fazla performans alınan linux os.
  • tmp klasörü rootkitlere karşı korunma sağlaması amacıyla nonexecutable olan işletim sistemidir.

    yüklemek istediğiniz uygulama tmp klasörü altında işlemler yapıyor ve klasörü executable yapmanız gerekiyor ise örneğin vmplayer gibi. "mount -o remount,exec /tmp" komutunu kullanmanız yeterli. tekrar nonexecutable yapmak için "mount -o remount,nonexec /tmp" yapmanız gerekiyor.

    çoğu kişinin aksine web server için en stabil ve güvenli olduğunu düşündüğüm işletim sistemidir.
  • kız linuxu . yumuluyosun gidiyor . freebsd öylemi apache derlerken anan ağlıyor
  • stabilligine, güvenilirligine afedersin esekler koysun dedigim linux dagitimi. bunun son sürümünü (6.4) yükledim ama o ne bicim desktop'tir anasini satayim? hala daha 1999-2000 model gnome var. sirf vmware tools'u kurana kadar 100 takla attim. diger sorunlarimi anlatamam bile.

    admin'iz ama biz de insaniz kardesim! tez zamanda yok olmasi dilegiyle.
hesabın var mı? giriş yap