• ilkel bir taşıyıcı elemandır. kolay ve hızlı bir biçimde yapılıp sökülmesi, çivi, bulon vb. ek elemanlarına ihtiyaç duymaması ve yapılması için işin ehli insanlara gerek duyulmadığı için; kısa süreli taşıyıcı eleman ihtiyacı için günümüzde de tercih edilmektedir.

    bir domuzdamı inşa etmek için sadece ona on veya benzeri ölçülerde, kısa -tercihen 1~1,5m uzunluğunda- kerestelere ihtiyaç vardır. domuzdamının oturacağı alan tesviye edildikten sonra, iki adet kereste, birbirlerine paralel ve arası boylarında daha az olacak biçimde yerleştirilir. ikinci takım iki kereste ise, diğerleriyle dik olacak biçimde ve yine aynı aralıkta birinci takımın üzerine yerleştirilir. istenilen kota ulaşana kadar da bu işlem tekrarlanır, gerekirse aralarına takoz çakılarak yatay hareketleri kısıtlanır. gözünüzde canlandırmak isterseniz, bir jenga kulesini, ortasındaki elemanları eksik halini düşünebilirsiniz.

    domuzdamı, kazılan yerlerin göçmesini engellemek için maden işçileri tarafından da kullanılmaktadır.
  • osmanlı askerlerinin, kuşatılan bir kalede yer alan üstü örtülü siperlere verdikleri isim.
  • madencilikte bir terim.
    travers parçaları, özel hazırlanmış domuzdamı direkleri veya bunların arasında profil demirleri de kullanılarak diktörgen veya kare prizma şeklinde tavanı tutan ve ayak* arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel tahkimat birimi. domuz damları kamalar, sıktırmalar kullanılmak suretiyle sıkıştırılır. ayak ilerledikçe geriden sökülerek ileri alındığı için buna “ seyyar domuzdamı” da denir. domuzdamının kolay sökülmesini sağlamak için ağaç domuzdamı direkleri arasında set halinde bir çift madeni domuzdamı direkleri de kullanılır.
  • yeraltı madenciliğinde bir tahkimat yöntemi. tavan göçmelerini engellemek için kullanılır.

    travers parçaları, özel hazırlanmış domuzdamı direkleri veya bunların arasında profil demirleri de kullanılarak dikdörtgen veya kare prizma şeklinde tavanı tutan ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel tahkimat birimi. domuz damları kamalar, sıktırmalar kullanılmak suretiyle sıkıştırılır. ayak ilerledikçe geriden sökülerek ileri alındığı için buna “ seyyar domuzdamı” da denir. domuzdamının kolay sökülmesini sağlamak için ağaç domuzdamı direkleri arasında set halinde bir çift madeni domuzdamı direkleri de kullanılır.
  • hatay dörtyol amanoslar da yer alan geçici yerleşme. kuş uçmaz kervan veçmez ormanlık bir mevkidedir.
  • maden ocağı veya maden kuyusunda, çökme tehlikesi olan yerlerde her yanı direklerle örülerek oluşturulan geçiş boşluğu.

    (bkz: domuz damı)
  • bir direği sağlama almak için etrâfına yapılan çatı şeklindeki geçici çerçeve, çökmemesi için mâden kuyularında direklerle yapılan takviye.
  • maraş depreminin 89. saatinde 17 yaşındaki gülsüm'ün madenciler tarafından kurtarılmasını sağlayan yöntem/tekniktir. arama kurtarma ekiplerinin “enkaz çöktüğü için biz burada sağlıklı çalışma yapamayız, burada işimiz bitti” dediği de eklendi muhabir tarafından.

    madencilerin arama kurtarmada ne kadar önemli olduğunu gösteren mucize kurtuluş. bu arada mucize olanın kurtarılmaları değil de o insanların hayatta kalışları olduğunu eklemeye bilmem gerek var mı?
  • 09.02.2023 tarihinde 6 şubat depreminin 89. saatinde adıyaman'da 17 yaşında ki gülsüm adlı kızımız bu teknik ile zonguldak'li maden işçilerimiz tarafından göçük altından çıkarıldı. güney kore'den gelen ekip, bu enkaza girilmez demiş ama bizim maden işçilerimiz biz yaparız, yaşama belirtisi var deyip domuz damı tekniğini kullanmışlar. ayağınıza taş değmesin. iyi ki varsınız.
  • bir madenci için lego ile ev yapmak kadar kolay bir iştir.
hesabın var mı? giriş yap