1 entry daha
  • greenpeace'in yogun destegini alan orman urunleri sertifikasi. bunun bir benzeri de pefc'dir ancak sadece kuzey ulkelerde benimsendiginden ve oradaki guven mekanizmasinin diger ulkelerde olmamasi yuzunden greenpeace'in destegini alamamistir bu diger sertifika. aralarinda ise temelde birkac farklilik vardir sadece. emas ise gayet zayif kaliyor yanlarinda.

    konu oncelikle eldeki urunun elde edildigi agac veya agaclarin tamamen yetistirme ormanlardan uygun kosullarda elde edildigi ve yerine de yenilerinin dikildigiyle alakalidir. accreditation and sustainability olarak ele aliniyor bu iki konu. diger konu da soz konusu urunun gelistirildigi fabrikayla alakalidir.

    fsc hala yeni bir olusum oldugundan surekli gelismektedir kurallar. ilk basta calisanlarla alakali bir konu olmadigi halde son donemlerde bu da eklenmistir.

    fsc avrupa'da yukselen bir trend. ozellikle ingiltere ve almanya'da fsc cok onemli bir hale geldi. turkiye'de ise insanlar bihaber. finlandiya ve isvec'teki ormanlarin dusuk bir kismi fsc sertifikali oldugundan buradan gelen urunlerin az bir kisminda bu sertifika var. ancak bunun temel sebebi de buradaki orman sahiplerinin hep kucuk isletmeciler olmasi ve sertifikayi almanin umarsiz bir meblag olmasi bu isletmeler icin. yoksa finlandiya'da ormanlar azalacagina artiyor zaten inanilmaz yuksek seviyelerde olmasina ragmen. fsc sertifikasinin ihtiyacindan da siki yontemlerle korunuyor ormanlar ama boyle gariplikler var. bu yuzden de pefc'yi cikardilar.

    isin ozu, ozellikle guney amerika'dan, rusya'dan ve asya'dan alinan urunler acisindan fsc onemli bir dunyayi koruma programi olabilir. avrupa'da ve kuzey amerika'da zaten bu islemin kultur ormanlari ile yapildigi dusunulurse cok da kafayi takmamak gerekiyor.

    daha fazla bilgi icin:

    http://www.fsc.org/
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap