1 entry daha
  • hamdaniler daha türkler bu coğrafya'da yok iken kurulmuş bir arap alevi devletidir.

    hamdanoğulları hanedanı üyeleri arap ve aleviydi. hükümdarlarının en ünlüsü büyük alevi seyyidimiz el hüseyin bin hamdan el-hasibi k.a.s'ın manevi oğlu ve öğrencisi seyfüddevle'dir `(devletin kılıcı`).

    hamdaniler; ırak/musul'u, diyarbakır'ı, kuzeydoğu mezopotamya'yı, halep'i ve halep'in kuzeyından toroslara kadar olan bölgeyi içine alan kuzeydoğu akdeniz sahillerine kuzeybatıda bizans topraklarına, güneybatıda filistin ve şam'a kadar uzanan bir arap islam devleti kurdular.

    bizans akınlarını püskürttüler ve bizans topraklarına akınlar düzenlediler. bizanslıların güçlü olduğu dönemde birçok bizans şehrini fethettiler. kürtlere müdahale ederek onları kontrol altına aldılar. mezopotamya'ya ve şam'ın kırsal kesimine yayılmıs olan nüfusça zengin, kuvvetli arap kabilelerine boyun eğdirdiler ve onların üzerinde hakimiyet kurdular.

    hamdanoğulları'nın efendisi ve önderi seyfüddevle idi. seyfüddevle'nin veziri ve başkumandanı ise ebu firas'tı. ebu firas savaşlarda ve ülkeyi yönetmede seyfüddevle'nin tam güvenini kazanmıştı. seyfüddevle ve ebu firas saltanat sevdalısı ya da taht düşkünü sıradan devlet adamları değillerdi. her ikisini bizans'a karşı savunmaya iten güçlü dini duyguları ve vatanseverlik duyguları vardı.

    ebu firas, seyfüdsevle'ye kasidesinde şöyle hitap etmiştir;

    ''eğer ki kalırsam sağ islam'ın bahtınadır.
    bekçisiyim çünkü ben, ona hizmetim vardır."

    islam ve araplık bağının çözüldüğü bir dönemde ancak seyfüddevle ve amcasının oğlu ebu firas gibi iki büyük şahsiyet, içerisinde arap ve islam ilimlerinin olağanüstü geliştiği güçlü bir arap islam devleti kurabilirlerdi.

    bir yanı bizanslılarla, diğer yanları güçlü ihşidiler ve büveyhoğullarıyla kuşatılmış olan; içi karmatilerin ve haricilerin propaganda ve fitneleriyle, kürtlerin ve arap kabilelerinin akınları ve fesatlarıyla dolup taşan bir bölgede böylesine güçlü bir devlet kurmayı başaran bu iki eşsiz adam adlarını tarihin kendisi sayfalarında saygı ve iftiharla ölümsüzleştirmiştir.

    unutulmaması gereken şudur ki;
    ''türkler 1071 malazgirt savaşı ile anadolu'ya ayak basarlarken hamdaniler 890-1104 yılları arasında bu topraklarda onlardan önce hüküm sürmüşlerdir."

    edit: geç farkedilen imla hatası.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap