270 entry daha
  • çok hızlı gelişmeler yaşanıyor:

    * cumhurbaşkanı erdoğan, new york'ta düzenlenen küresel iş forumu'nda konuştu:"özel temsilcilerimi ben sayın barzani'ye gönderdim, dedim ki 'sakın böyle bir yanlışın içerisine girme, biz darda kaldığınız zamanlarda size her türlü desteği vermiş bir ülkeyiz."... "ayın 27'sinde benim milli güvenlik kurulu toplantım vardı. birleşmiş milletler gündemi sebebiyle bu toplantıyı biz 22'sine aldık. döner dönmez cuma günü, ankara'da milli güvenlik kurulumuzu topluyoruz. milli güvenlik kurulu toplantımızda ne gibi yaptırımlar uygularız, bunun kararını alacağız. temenni ederim ki ayın 25'ine kadar sayın barzani ve ekibi, hemen bu yanlış karardan vazgeçerler ve kuzey ırak yerel yönetimi sürdürdüğü çalışmasına devam eder." dedi.

    * cumhurbaşkanı erdoğan'ın suudi arabistan kralı selman ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve bölgesel konuların ele alındığı açıklandı.

    * türkiye, iran ve ırak dışişleri bakanları new york'ta bir araya gelip, referandumu konuştu. bm toplantıları olduğu için new york'talar. 3 dışişleri bakanı ortak bildiri yayınladı. referandumun iptal edilmesi ve ırak hükümeti ile diyalog yoluyla sorunların çözülmesi gerektiğini söylediler. referandumun kürtler ve bölge açısından faydalı olmayacağını belirttiler.

    * kerkük/havice operasyonu başladı. peşmerge operasyona katılmayacağını açıkladı.

    * barzani'ye bağlı peşmerge bakanı cafer: "ışid'e karşı savaşta artık ırak ordusu ile savaşmayacağız" dedi.

    * ıkby, tsk jetlerinin yaptığı bombalamayı "siviller öldü" gerekçesiyle kınadı.

    * abd dışişleri bakanı: "abd sert bir şekilde ırak kürt bölgesel yönetimi'nin 25 eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna karşı çıkmaktadır" açıklaması yaptı, bağdat ile erbil arasında müzakere yapılması çağrısında bulundu.

    * referandum yüksek konseyi bugün toplanarak, bağımsızlık referandumuyla ilgili dünyadan gelen tepkileri ele aldı. "referandum zamanında yapılacak" kararı çıktı. şu anda referandumu destekleyen sadece israil var. pek çok ülke referandumun iptal edilmesini veya ertelenmesini istedi.

    * akp sözcüsü mahir ünal, kuzey ırak'ta yapılması planlanan referanduma ilişkin yaptığı değerlendirmede "yarınki mgk toplantısında sonra kararımızı açıklayacağız" dedi.

    * ıkby başbakanı neçirvan barzani, cumhurbaşkanı erdoğan'ın oynadığı rol sayesinde türkiye'yle ilişkilerinin geliştiğini ve bu ilişkilerin bozulmasını istemediklerini söyledi. '2007'de de "şöyle yaparız, böyle yaparız' diye tehditler savruluyordu ama hem siyasi hem ekonomik açıdan türkiye ile olan ilişkilerimizde ciddi bir gelişmenin yaşandığını görüyoruz" dedi.

    * gaziantep bağımsız milletvekili ümit özdağ, türkiye'nin ırak sınırında yaptığı tatbikatı hatırlattı ve habur sınır kapısı'nı kapatmayan bir hükümetin, yaptığı bu tatbikatın ciddiye alınmadığını söyledi.

    * mhp kayseri milletvekili yusuf halaçoğlu, ıkby'de yapılacak olan bağımsızlık referandumunun suriye'de de alt yapı oluşturacağını savunarak şunları söyledi: "kuzey ırak'ta yapılacak referandumun pkk uzantısı pyd'nin suriye'de meydana getirdiği oluşumda da örnek teşkil edecektir. kürt nüfusu o bölgelerde izlenen bir politika izlendi. referandumun alt yapısı suriye'de oluşturuluyor. bağımsız kürdistan kurulması demek suriye'de de aynı referadumun yapılması ve akdeniz'e kadar uzanan bir devletin uzanması demektir."

    * barzani'nin basın danışmanı kifah sincari, iran ile türkiye'nin, sınırlarında yeni bir devlet oluşmasına saygı duymasını umduklarını söyledi.

    * tbmm, ırak tezkeresi için cumartesi günü olağanüstü toplanıyor.

    * fransa cumhurbaşkanı emannuel macron ile telefonda görüşen mesud barzani, macron’un referandumu erteleme talebini reddetti.

    * kerkük kalesine büyük bir ıkby bayrağı çekildi.

    * ıtc lideri erşat salihi, türkmen milliyetçi partisini ziyaret edip, geçmiş olsun diledi.

    * mhp grup başkanvekili erkan akçay, "mhp olarak cumartesi günkü olağanüstü toplantıya * katılıp, ırak tezkeresine destek vereceğiz" dedi.

    * pek gündeme gelmedi ama yarın suriye'deki kürtlerde seçime gidiyor. pkk/pyd eş başkanı salih müslim, şam yönetiminin ihtilafına rağmen kuzey suriye'de kürtlerin denetimindeki bölgelerde yarın yapılması planlanan yerel belediye ve bölgesel meclis seçimleri için hazırları tamamladıklarını ve seçimleri yapacaklarını söyledi.

    * chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu: "biz ırak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. ırak ve suriye parçalanmamalı. kanlı olaylara neden olabilir. barzaniyi sağduyuya davet ediyoruz. biz doğru bulmuyoruz." tezkere için de: ""tezkerenin önemi kalkmış değil. içeriğini bilmeden yorum yapamam eski tezkereye destek vermiştik. önümüzdeki sürece bakacağız." dedi.

    * kerkük’te ırak türkmen cephesi (ıtc) koruma şirketinin karargahına bir araçtan ateş açıldı. karşılık verilmesi üzerine araç kaçtı.

    * tuzhurmatu'da haşdi şabi ile peşmerge arasında çatışma varmış.

    * kerkük'te referanduma karşı çıkan bir arap aşiretinin liderinin peşmerge tarafından kaçırıldığı iddia edildi.

    * tsk, kandil'deki pkk hedeflerini bombaladı.

    16 eylül 2017 cumartesiden bugüne kadar olan gelişmeler:

    (bkz: #70895350)
    (bkz: #70877009)
    (bkz: #70859949)
    (bkz: #70842665)
    (bkz: #70825817)

    son güncelleme : 22:54
564 entry daha
hesabın var mı? giriş yap