20 entry daha
  • 1831 yılında doğmuş, 1907 yılında ölmüş; osmanlı ressamı, asker ve bürokrattır. asıl adı ahmet ali'dir. türk tarihinde, kendi adına resim sergisi açmış olan ilk ressamdır, natürmort ve manzara resimleri ile ünlüdür.

    harbiyede devam eden tıbbiye yıllarında sultan abdülaziz'in dikkatini çekmiş ve paris'e, resim eğitimi almaya gönderilmiştir. boulanger ve gerome atölyelerinde çalıştığı zaman diliminde, corot , coubert ve daubigny gibi ünlü ressamlardan etkilenmiş, 1869 yılında, paris'te açtığı ve yağlı boya çalışmalarının yanı sıra abdülaziz'in kara kalem bir portresini de içeren sergi ile birlikte mezun olmuştur.

    1873 yılında, resim öğretmeni olarak çalıştığı beyazıt zeyrek kaptan-ı ibrahim paşa mektebindeki öğrencileri ve çalışma arkadaşları ile birlikte osmanlıdaki ilk resim sergisini açtı.
    o döneme kadar osmanlı'da dinsel motiflerden öteye gitmemiş olan resim sanatının ilk batılılaşma örneklerinden birisi olan bu sergi ile birlikte modern resim sanatı ve akımları da osmanlı'da başlamış oldu.

    resimlerinde doğa manzaraları, hayvan portreleri gibi konuları işlemiş, insan figürlerinden ise uzakta durmuştur. asıl ustalığını gerçekleştirdiği alan olarak ise natürmort gösterilmektedir. resimlerinin önemli bir bölümü istanbul ve ankara resim heykel müzeleri ile, sakıp sabancı müzesi ve bazı özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. 1886 manzara
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap