51 entry daha
  • amerika'da garsonlar asıl bahşiş ile hayatlarını kazanır. normal koşullarda new york'ta bahşiş oranı %15 ila %20'dir. bu yüzden bu paraya göz dikmek, tr'de işçinin hesabına yüksek maaş yatırıp, bunu elden geri isteyen patronun yaptığı şerefsizlik ile aynıdır.

    bahşiş deyince ben bırakmam abi, umrumda olmaz abi diyenler amerikada bunun zorunluluğunu "seve seve" öğrenir. her ülkeyi patso yediğiniz, iki lahmacun çaktığınız mekanlarla aynı tutarsanız, bahşiş bırakmadığınızda da garson sizinle gayet yüzleşir ve sorguya çeker "neden bırakmadın diye". eğer hizmette kusur yoksa, %15 bırakmanız resmen zorunluluktur.

    bunu yapmayan türklerin restorandan gidişine izin verilmediği, olay çıkarttıları için polis bile çağırıldığı görülmüştür. fiş altında %15 bahşiş zorunludur (mandatory) yazdığı için seve seve ödemişlerdir.

    bu yüzden abd'de bu olayın maaştan para kesme seviyesinde bir hırsızlık olduğunu aklınıza sokarsanız daha rahat edersiniz. taksiden inerklen bırakılır ya da barda tek bir bira aldığınızda bile bahşiş bırakılır, barda 5 dolarlık biraya 1 dolar bahşiş bırakmazsanız, o birayı aldığınızla kalırsınız ve barmen çoğunlukla daha da size servis yapmaz.

    çok kişili etkinliklerde (6 ve üstü) bu oran %25-%30'lara kadar çıkar hatta sabit bir 50-100 dolar ve üstüne standart bahşiş oranı ile devam edebilir.

    ha hiç mi bahşiş bırakılmaz, elbette bırakmadığınız durumlar olabilir. ama onda bile olağanüstü berbat bir durum yaşamadığınız takdirde ancak %10 bırakabilirsiniz. hiç bırakmamak için üstünüze döküp, yemeğin içine tükürmeleri falan gerek.

    bunları ben demiyorum, abd bu şekilde bakıyor bahşişe

    new york bahşiş rehberi

    ama nasıl abd'de bahşiş bırakmayınca bir tarafınızdan kan alıyorlarsa, japonya'da da tam tersi 1 kuruş bile bırakırsanız alırlar çünkü çoğunuzun genelinin düşündüğü gibi zaten maaşı ile parasını alıyor, ne bahşişi durumu vardır.

    süpermarket alışverişiniz sonrası nasıl kasiyere "üstü kalsın kardeş" demiyorsanız, bir çoğu aynı şekilde bahşiş bıraktığınızda size mal mal bakacaktır bu ne lan diye.

    japonya bahşiş rehberi

    o yüzden önce ülkenin kültürünü öğrenin, sonra ona göre yorum yazın sevgili yarı cahiller.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap