• birde doğu da halk arasında türkçe konuşurken kullanılır.kişi aptalca,yersiz veya haddine düşmeyen şeyleri yapınca da "gundi" sıfatı yakıştırılır.kullanılış şekline göre yer yer aşağılama yer yer dalga geçme manası vardır.misal olarak
    -abe saan yemağ ısmarlayam gel hele
    -de get ordan "gundi" sen kim olisan.
    veya:
    -abe bağ yeni telefon almışam
    -ula "gundi" iki kuruş paran var oni da götürisen telefona verisen.
    veya
    -abesi vecede film almışam gidağ izliyağ bizde
    -hele "gundiye" bağ!oğlım bi kere bunun adi visidi'dir bilmisen.
  • kürtçe'de "köylü" anlamına gelir ama daha çok küçük hesaplar peşinde koşan, köylü kurnazlığı yapan kişler için "sıfat" olarak kullanılır...
  • gundi kurtce koylu demektir. etimolojik olarak ise sogdça'daki kent ifadesinden türemiştir.

    https://www.nisanyansozluk.com/?k=kent

    kent kelimesi gund olarak kürtçeye yerleşmiş gibi görünmektedir, lakin burda garip olan bugün şehre tekabül eden kent kelimesinin nasıl olup da kürtçede köye tekabül ettiği mevzusudur.

    zaten farsça şehir kelimesinin anlamına bakıldığında da büyük kent gibi bir anlamının da mevcut olduğunu da görüyoruz. bu durumda şunu söylemek mümkündür; bugün köy dediğimiz yerleşim birimleri modern şehirlerin ortaya çıkmadığı dönemlerde şehir vazifesi görüyordu, zamanla modern şehirler ortaya çıktı ve eski şehirler köy olarak kaldılar bir de kürtçenin bu süre zarfında yeterli gelişimi gösteremediğini varsayarsak gund ifadesi şehre tekabül edememiş ve yeni ihtiyaçlar karşısında şehir yerine bir de bajar ifadesi eklenir olmuştur.

    yani bana kalırsa gundi esasında kentli demektir. ama pratikte köylü demektir, samimi, sevilen arkadaşlara denir sempatik ortamlar oluşturulur..

    16 yil sonra gelen edit: wuthering jane isimli yazarin uyarisiyla entrynin orijinalinde eklenen linklerin calismadigi anlasildindan ölü linkler kaldirilip yerine yeni sevan nisanyan sozluk linki eklendi.
  • gundi kelimesi düz okunduğunda "köylü" manasına gelse de, aslında toplumsallık yüklü bir kullanışı vardır.

    misal, köyde normal hayatını süren bir adama/kadına kimse gundi demez. halbuki, bu kişi mekan değiştirip kent olgusuna karıştığında "gundi" sözünü yüzüne bir şaplak gibi yiyebilir. o yüzden şöyle tanımlayalım biz:

    "köyden kente geçiş sürecini sancılı bir şekilde yaşayanlar için kullanılan bir tabirdir". aynı zamanda, oldukça modernist konotasyonlar taşımakla birlikte, günlük yaşamında, hesapçılıktan adab-ı muhaşeretten bihaber olmaya, kadın-erkek ilişkilerinin bürokrasisinden anlamamaktan siyasi olarak fikri zayıflığa kadar geniş bir yelpazede "köylü gibi düşünen" manasında kullanımı mevcuttur.

    kulağıma en güzel gelen gundi söyşenişi, küçük çocukların ağzından büyükleri hedef alarak sarf edilenleridir. ciğerinize basasınız gelir bu veletleri.
  • bunlar aslında üç kardeştir; (bkz: çullo),(bkz: buşko),(bkz: gundi) çullo en küçüğüdür,genelde ışıklarda elinde bezle durur,
    -abi bi sigara versene. en sevdiği cümledir.sevimli ufaklıktır ama çok yüzgöz olursanız hergün musallat olur.
    buşko genelde çiçek satar kardeşi çullo'yu kollar,en sevdiği cümle
    -güzel ablaya bi gül alsana be abi olup biraz muhabbete girerseniz, aslında çiçekçiliği ek meslek olarak yaptığını anlayabilirsiniz genelde beyaz çakma nike ayakkabı,çakma levis 501 giyer.
    gundi ailenin büyüğüdür, cebinde her zaman kelebek çakı taşır, kardeşlerini arabayla işlerine getirip götürür. işlerin koordinasyon kısmına bakar, genelde ortalıkta gözükmez,ya kahvede okeyde dir yada hapiste ufak suçlardan yatmaktadır.
  • sol cenahta genellikle maocu örgütlerin taraftarlarına verilen ad.
  • muro'nun çetin arkadaşa sıklıkla söylediği müthiş eğlenceli kelime..
  • ilginç bir diyalogda geçtiğine şahit olduğum kelime. şöyle ki:

    - evrenin en gundisi evren'dir değil mi mehmet abim?
    - he canım he...
  • sözcük anlamı köylüdür. bununla birlikte doğuda, şehirli kürtler tarafından karşıdakini aşağılamak amacıyla "medeni olmayan" anlamında da kullanılır. bu anlamla ilişkili olarak, türkçe bilmeyen, doğru dürüst türkçe konuşamayan kürtler için de "gundi" kelimesinin kullanımı yaygındır.
  • kürtçede "köylü" anlamına gelen ve benim "hewal" ve "biji"den başka bildiğim tek kelime.
    evet, eniştem sağ olsun ona buna gundi diyorum.
hesabın var mı? giriş yap