• bu konuda derin bilgi ve insanı rahatsız edecek kadar gerçekçi saptamalar okumak isteyenlere sayın bay ortega y gasset’in sevgi üzerine isimli incelemesini hararetle tavsiye edebilirim. yky’den beşinci baskısı çıkmıştır kitabın.
  • aşk konusunda doğru kabul edilebilecek nadir genellemelerden biri.

    kimi hakediyorsan onu bulursun..
  • bu daha cok romantik insanlar grubu icin gecerlidir.zira aski bir kenara birakirsak geriye sadece para kalir ozaman neden guzel hatunlarin zenginlerin etrafinda olduklari kolayca anlasilir (bkz: armudun iyisini ayilar yer)
  • doğrusu herkes ihtiyacı olan aşkı yaşar olması gereken önerme...

    aslında onun da doğrusu

    "her ruh ihtiyacı olan hayatı yaşar"

    aşk zaten hayatın parçalarından sadece biri
  • herhangi bir yerde super bir bayanin yaninda gordugum maganda herifleri hatirladigim muddetce yanlis oldugunu savunacagim onerme.
  • tamamlanma çabasıdır aşk. eksiğimizin peşinde koşarız da, ne yazık ki zaafiyetimiz neredeyse onu asla gidermeyecek insanı buluruz nedense ( bunu hala bulamadım). tersine gediği büyütecek, yarayı daha da kanatacak en ideal insana yapışırız; şefkattir ihtiyaç, gidip dünyada o şefkati verebilecek en son insanı buluruz örneğin. bu işte bir terslik vardır, haketmeyi bilmem ama bir terslik olsa da, raslantısal olmadığı kesin!
  • kismen dogru olabilecek onerme.
    diyelim ki: ezik a ve super b diye iki kisiligimiz var. biz ezik a'ya degil de, super b'ye asik oluruz (tabii burada superlik ve ezikligin cok gorece oldugunu unutmayalim). neden? cunku asik oldugumuz kisi icin gizliden gizliye bir "vay be" cekmek isteriz. yani tam olarak hak edip, hak etmemek degil de, kendini nasil gordugun ve nasil gormek istediginle alakalidir bu. kisacasi, sen kendini super kisilik b'ye layik goruyorsan, bir yerde super gordugun b degil, kendinsindir aslinda. dolayisiyla, hak ettigimize degilse bile, hak ettigimize inandigimiza asik oluruz. (bkz: ego)
    lakin tabii is tek tarafli oldugunda, ego catismasi yasanabilir. eger senin hak ettigine inandigin kisi, senden fazlasini hak ettigini dusunuyorsa o iliski baslamaz bile ya da baslar ve basladigi gibi biter. ote yandan iki taraf da karsilikli birbirlerini hak ettiklerini dusunuyorsa, super olur, ask yasanir. ta ki taraflardan biri karsisindakinin pek de o kadar super olmadigini dusunene kadar. ya da belki de hic dusunmezler, sonsuza dek mutlu mesut yasarlar. (bkz: utopik)
    tabii butun bunlar kuramdir, teoridir. ne de olsa pratikte ask; mantikmis, psikolojiymis, hiiic sallamaz.
hesabın var mı? giriş yap