• edit: (bkz: #129508320) bu arkadaş belli ki işten anlıyor. yakasını bırakmayalım. özelden sordum, entrysini editlemesini rica ettim. 3000 liralık implantla 600 liralığın farkı nedir arkadaşım? 3000'lik olanı kemik kabul ediyor da, 600 liralığı etmiyor mu? kırılıyor mu, koku mu yapıyor, "kalite" ne demektir? müşteriye anlatır gibi değil de "ekşi sözlük'te iki insana faydam olur, insanlar neyin ne olduğunu öğrensin" amacını güderek yanıtlarsan seviniriz.

    asıl entry: yok mu kardeşim aranızda bir tane diş teknisyeni, şu lanet olasıca fiyatlandırmaları deşifre edecek, şu olayın gerçek maliyetini dökecek bir babayiğit?

    kardeşim bu implant dediğiniz dalgametre titanyum öyle değil mi? bunun saf halinin kilosu 150-200 dolar. titanyum alaşım implant kaç gramdır? 10 gram? 50 gram? bunu elle mi işliyorlar birader, veriyorsun cnc'ye oluyor sana implant. üstüne koyacağın zirkonyum kaplamanın ham maddesi marstan mı geliyor?

    açık kalp ameliyatı bundan daha az masraflı, bu nasıl bi olaydır, kime isyan edelim? hekime maliyeti x olan bir şey nasıl xxx'e çıkar? adaletini siktiğimin dünyasında nasıl bir açgözlülüktür bu? hayallerinizi biraz daha ülke gerçekleriyle paralel tutsanız, mesela xc90'a 2023 yılında, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olunca, aya insanlı türk uçuşu gerçekleşince binseniz olmaz mı?
  • aşırı pahalı olması sebebiyle dişsiz geziyorum :)
  • implantlar pahalı değildir. "kaliteli" implantların fiyatı bize göre yüksektir ancak onlar da pahalı değildir. biz çok fakiriz, türk lirası çok kıymetsiz.

    marmara üniversitesi diş hekimliği fakültesi güncel fiyat listesi: (özel klinikler için en az 2-3 ile çarpın.)

    astra (isveç) 3200 tl
    straumann (isviçre) 3200 tl
    neoss (isveç) 2700 tl
    aadva (almanya) 2500 tl
    megagen anyone (güney kore) 2200 tl
    bego (almanya) 1950 tl
    frontier (ispanya) 1950 tl
    ndi (almanya) 1900 tl
    intralock (abd) 1900 tl
    biogenesis (güney kore) 1650 tl
    trias (almanya) 1650 tl
    zinedent (yerli - brezilya patentli) 1000 tl
    megagen st (güney kore) 1000 tl
    bioinfinity (yerli) 750 tl
    implance (yerli) 650 tl

    edit: diş hekimi değilim, bildiğim kadarıyla farklarını yazayım:

    1) kullanılan titanyumun kalitesi fark edebilir. "kaliteli" implantlar boşuna "kaliteli" olarak isim yapmamışlardır. altın gibi düşünün 18 ayar taahhüt edip 16 ayar kullanan firmalar da mevcuttur.
    2) üretim kalitesi fark edebilir. iyi üretilmiş bir implant çeneye daha kolay kaynayacaktır. işin arkasındaki teknoloji, getirdikleri yenilikler, yapılan arge "kaliteli" olarak adlandırılan ithal markaların çoğunda çok daha fazladır.
    3) ithal implantta gümrük vergisi ve döviz kuru fiyatı artırabilir. bu da implant firmalarını ilgilendiren bir durum değildir.

    mesela iran'da da implant üretilir. biz bunu uygun fiyatlı olduğu için ülkeye getirmek istedik ve kalitesi yetersiz bulunduğu için onay alamadık. yerli implantı kalitesiz bulduğumuz noktada bizim de bir standardımız mevcut. tabii bizdeki standartlar da ithal implant firmalarının çoğu için oldukça yetersiz.

    straumann mesela, 6.000 kişilik bir firma (astra da kendilerine ait) modern implantlar için 1960'lardan bu yana çalışan bir firma. şimdi, bilmem kaç yıllık şirkete, "isviçreli bilimadamları"na mı güvenmek daha kolay yoksa yeni yeni gelişmeye başlayan türk implant endüstrisine mi? yerli implant konusunda ilerlenecek çok yolumuz var.
  • implant hem çok maaliyetli hem de çok uğraştıran ve çok uzun süren bir tedavidir.
  • bunu firma yetkililerine sorduğunuzda size verecekleri cevap "türkiye'de titanyum dağı mı var?" olacaktır. türkiye'de titanyum madeni malesef yok ve ithal olarak işlenip ülkemize giriyor. yerli marka implantlar da malzemeyi döviz ile alıyor. yerli çok başarılı 2-3 firma gayet güzel fiyat avantajları sunuyor. diş teknisyeni değil de düzgün birkaç klinik gezerseniz bütçenize uygun seçenekler mutlaka olacaktır.

    aynı mantıkla sormamız gereken soru şu; "demirin/çeliğin kilosu şu kadar para, o zaman bu arabalar neden bu kadar pahalı kardeşim!?! kol saatinde 200 gram metal var nasıl 5 bin lira istersiniz? kulağa ne kadar saçma geliyorsa bu mantık da o kadar saçma.

    herkesin alım gücü düşmüş her şeyin fiyatı kudurmuşken implantın da fiyatı kuduruyor. ihtiyacı olan varsa şu aralar yaptırsın. yoksa geçenlerde bir banka müdürü arkadaşın söylediği gibi; alacağınız bir şey varsa paranız yetiyorsa şu an alın, ilerleyen dönemde alamayacaksınız.

    edit:

    --- spoiler ---

    yahu vida bu vida! al bak kol saatinde kaç parça var, nasıl bir işçilik var gör. bu da implant. vallahi billahi yatacak yeriniz yok he. insan yaşadığı toplumu bu kadar sikmemeli. maaşla geçinen, ayın sonunu zar zor getiren, babadan dededen kalanları olmayan insanlar var.
    --- spoiler ---

    vidaysa buyrun yaptırın sevgili dostlar. implant yüzeyi nedir, doku uyumu nedir, hangi yüzey kemikle ne kadar sürede birleşir ne kadar yıl hizmet eder araştırın. gelip sizden alalım 25 liraya vida.
    görsel
    görsel
    görsel

    kişi ne işle uğraşırsa uğraşsın, kendi mesleği dünyanın en kutsal, en hakkı ödenmez mesleği iken; başkasının emeği nedense "10 dakikada yaptı, şu parayı aldı" sığlığındadır. bunu söyleyen kişi asgari ücretli de olsa, doktor da olsa, bodrumlu turizmci de olsa iznini isteyip yanından ayrılın.
  • iki saat tantana yapmaya gerek yok, hammaddeler ithal olduğu için.
  • dünyada şuan var olan en kaliteli 2. implant markası bego. fiyatı 200 euro bile değil. entry bu kadar.
  • geçmiş yıl 1000e yakın implant yapmış bir diş hekimi olarak konuya açıklık getirmek gerekirse yukarıda arkadaş durumu açıklamış. marmara üniversitesinde yapılan implant fiyatları. bu fiyatlar sene başı kur esas alınarak yapılan en basic fiyatlardır. devlet implantı karşılamıyor ancak cerrah ücreti olsun üst yapı olsun (kısmen) karşılıyor. özel sektörde her bir kalem için ayrı ayrı ücretlendirme yapılıyor. o yüzden yüksek fiyatlar çıkabiliyor. her şey kura endeksli olduğu için de fiyat katlanarak artıyor.

    gelelim implantı pahalı olma sebebi. öncelikle üst segment çoğu firma ömür boyu garanti sunmaktadır. 5 sene sorna bir implant fail olduğuna sebebine bakılmaksızın eskisine karşılık yenisini sorgusuz sualsiz göndermektedir. böyle bir garanti hiçbir sektörde yok. ancak bu garanti firmalar için ekstra bir maliyet demektir. bu ürünler ayrıca doğadan titanyumu çakıyla kesip işlenmesiyle üretilmiyor. milyon euroluk cihazlarla oluşturuluyor. o yüzden temel bir masraf söz konusu.

    gelelim pahalı implant ile ucuz implant arasındaki hekim açısından farka. biraz şahsi olacak ancak üst segment 1-2 farklı implant uyguladım. uygulama kolaylığı söz konusu. hele ki riskli vakalarda elini güçlendiriyor. tedavi esnasında oluşabilecek komplikasyon ile karşılaşma imkanın azalıyor. ancak hastamızın kemiği çok iyi ise nalburdan 15lik çivi çak yine tutar. bir diğer mesele de üst yapıda sunduğu imkanlar. implant demek sadece kaba tabirle vida demek değildir. üst yapısı yani sabit ya da hareketli protezlerle bağlantıyı kuran ara parçalar. kaliteli implantlarda çok fazla sayıda seçenek mevcut iken düşük kalite implantlar yeni teknoloji imkanları desteklemeyebiliyor. ben kliinğimde digital ölçü alıyorum. resim çeker gibi. her şey bilgisayar üzerinden ayarlanır kendi labaratuvarımızda ürünü üretiyoruz. böylece hata payı olmuyor. ancak uyguna yapılan pek çok implant bu sistemi desteklemiyor. desteklese de imkanları sınırlı oluyor.istediğimiz parça gelmiyor. tedavimiz sekteye uğruyor. hasta mağdur biz de mahçup oluyoruz.

    özetlemek gerekirse köklü bir firma ise ve ömür boyu garanti sunuyorsa üstelik implant yapılacak bölgede yeterli kemik var ise implant markasından ziyade hekim faktörü daha önemli oluyor.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap