• çocuğa iddialı isim koymak anlamı dışında, ismin çocuğa ağır gelmesi ifadesi anadolu'da ismin iddiasından çok başka bir anlamla da kullanılır. çocuğa çok eski bir isim konmasının yanında, genç yaşta ölmüş ya da çok acılar çekerek yaşamış, kaderinin kötü olduğuna inanılan bir aile ferdinin isminin konması halinde de çocuğun çok sık hastalanacağına, ismin ağırlığını taşıyamayacağına, hatta ismini aldığı kişinin kaderini yaşayacağına/paylaşacağına inanılır. o çocuğun başına ne gelse, "ismi taşıyamıyor", "isim ağır geldi" yorumları yapılır. bu yüzden çocuk doğduktan bir kaç yıl sonra pişman olup ismini değiştiren aileler bile var. ve hatta, ailevi sebeplerle, töre gereği ismi koyup, isim ağır gelmezse yerine getirilmek üzere adak adayanlar olur. mesela erkek çocuğunun saçını 7 yaşına kadar kesmemek, mesela çocuğun sokakta oynarken kafasını yaran ilk arkadaşına helva pişirip yedirmek gibi. sahi söylüyorum. adet, adet işte. kim ne karışır?
  • kimilerinin asla basina gelmeyecegi bir durumdur. mesela benim babam ve annem isim bulamadiklarindan dolayi cok aci cekmisler. bir gun annem bana hamileyken hapsirmis. babam da cok yasa demis ama birden kafasinda bir ampul cakmis. anneme nasil hapsurdun diye sormus o da ayni efekti yinelemis. adimi annemin o hapsurundan sonra koymuslar.

    ismimin bana agir gelmesi diye bir sey yok ama her adimi sorana soyledigimde cok yasa demesi bana agir koyuyor biline....
  • (bkz: ata turk)
  • konulan ismin kişinin kaderi üzerinde etki yapmaya başlamasıdır.
    bazı insanlar gerçekten isimleriyle yaşamaktadırlar dikkat edildiğinde. geçenlerde adana'da kaçırılan 3 yaşındaki bir çocuğun ismi derin çilem tarla'dır mesela. çocuğu kaçıran adam bir tarlaya atmıştır ve çocuğu orada bulmuşlardır. eminim derin bir çile çekmiştir bu sırada ailesi. hadi soyadının tarla olmasından geçtim ama bir çocuğa çilem isminin verilmemesi gerektiği de aşinadır aslında. madem çile ne yapıyorsun?.
    ayrıca bir çok büyük asker vardır ki isimleri sanki çocuğun büyüyüp de general falan olacağı biliniyormuş şeklinde verilmiştir. aslında bu da bir çeşit baskıdır çocuk üzerinde..

    (bkz: say say bitmez)
  • adi efe olan bir cocugun efemine hareketler gostermesi, bence bu ismin cocuga agir geldigini gostermektedir.
  • dini çevrelere sonradan katılanların isimlerini değiştirmeye kadar varan varsayımdır.

    özellikle içinde "nur" barındıran isimler hoş karşılanmaz.
  • üniversiteden sınıf arkadaşım güçlü sanırım bu olaya örnek olabilir. hayır adam da gayet iriyapılıydı, ama yine de güçlü adını koyarak olayı tehlikeye atmamak lazım. ya o çocuk george costanza gibi olsaydı, zaten tipin ofsayt bir de üstüne adının güçlü gibi tezat bir şey olması. aman allahım kabus gibi lan.
  • kimi isimlerin enerjileri çok yüksektir mesela isa,musa,muhammed vs. bu tür isimleri taşımak herkesin harcı değil derler. o yüzden çocuğa isim seçerken bu tür yüksek frekanslı isimleri koymaktan kaçınmak gerekiyormuş aksi takdirde ilerde zararı dokunabilirmiş.
  • genelde -nettin son ekiyle biten isimlerdir. çünkü bu isimler bebek adından daha ziyade amca, dede isimlerini çağrıştırır.
    (bkz: burhanettin)
    (bkz: kemalettin)
    (bkz: nurettin)
    (bkz: şerafetiin)
    (bkz: selahattin)
    ....

    söz konusu çocuk biraz büyüyüp de isminin farkına vardığında o ağırlıktan ismin ilk kısmını kullanarak kurtulur.
hesabın var mı? giriş yap