• izmir konak 'ta, varyant 'a çıkarken sağ tarafta yer alır. batı anadolu uygarlıklarına ait pek çok etkileyici arkeolojik eseri barındırır. pek geleni gideni olmayan, sakin sakin gezilebilen bi müzedir. hazine dairesi genellikle kapalı olur. çıkışta mutlaka, yanıbaşındaki izmir etnografya müzesi de görülmelidir.
  • 2004'te izmir fuarında açılan `tarih ve sanat müzesi`'ne buradan eserler taşınmıştır.
  • gördügüm en zarif ve güzel kadinlarin bir kismi buradaydi, mermerden.
  • çocukken bahçesinde maç yaptığımız müze. pek geleni gideni yoktur buranın. buraya memur olarak atanmak belkide dünyanın en şanslı işidir. yeri çok güzeldir , her yere yakındır. çok güzel bir bahçesi vardır ve bu bahçede bazı tarihi eserler güneş yağmur altında bırakılmaktadır. işte o bahçede o tarihi eserler arasında maç yapardık eskiden. çok nadir güvenlik görevlisi gelir kovalardı.
  • aydinlatma sistemiyle insanda korku filmindeymiscesine gerilim yaratan muze. heykelin yanina yaklasinca bir anda diger yerler karanlik, oldugun yer aydinlik oluyor. karanlik koridorda boyle boyle ilerliyorsun: karanlikta spotlar altinda yanibasinda beliren devasa bir imparatorluk rahibi heykeli ve sen... sonra bir kadin heykeli ve sen... bir sonraki bir erkek basi ve sen... zihnin karanlik dehlizlerinde dolasmak ve anilari hatirlamak gibi bir karanlik film cekecek olsam boyle bir atmosfer yaratmak icin bi dunya produksiyon yapmam gerekirdi.
  • girisine tirmanan merdiven basamaklarinda, bina disindaki sunaklarinda, mermer kaidelerinde dizi dizi kediler uyuyan muze. en kidemlisi siyah tuylu olandi sanirim; giris kapisinin arkasina yayilmisti.
  • eser sayisi hakikaten hayal kirikligi yaratan muze. ama bunun nedenini civardaki oren yerlerinin cokluguna, eserlerin yerlerinde birakilmis olabilecegine bagliyorum.

    hazine odasi ise taki, sikke ve cam esyalarin bulundugu yer; ancak fotograf cekimine izin verilmiyor.
  • giriş ücretsiz mi yoksa müzekart mı çıkartmamız gerek, hiç bir yerden bulamadığım müze. hakkında internete aktarılmış yeterli bilgi yok.
  • şu anda fuar alanı içinde bulunan izmir tarih ve sanat müzesi'nin yerindeyken, 24 temmuz 1969 tarihinde soyulmuş olan müze. bu soygun sırasında bekçisi de öldürülmüştür. cumhuriyet ve milliyet gazetelerinin arşivlerinin üye olmadan okuyabildiğim kısımlarına göre, soyguncular 3 hafta içerisinde yakalanmıştır. soygunu yapanlar alman maximilian kroneder ve ihsan arıel adındaki kişilerdir. çalınan eserler neredeyse eksiksiz şekilde ele geçirilmiştir. soruşturmayı yürüten savcı yardımcısı osman kırkyaşaroğlu adliyedeki bütün personele çay ısmarlamıştır. ayrıca açıklamasına göre bu suçun cezası idamdır. ama bu şahısların daha sonraki akıbeti hakkında maalesef ki daha fazla kaynağa ulaşmak şahsım için mümkün değildir.
  • izmir ve çevresindeki arkeolojik birikim düşünüldüğünde çok küçük olan müze. iki katlı bir kaç salon ile ne yazık ki yetersizdir. ancak yine de ünlü androklos heykelini ve koşan atlet heykelini görebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap