• oncelikle on bilgi: turk kiyilarina 3.8 mil uzakliktadir.

    konu ile ilgili uluslararasi antlasma olan lozan antlasmasi'nin ilgili maddesi;

    madde 12

    imroz (imbros) adası ile bozcaada (tenedos) ve tavşan adaları (iles aux lapins) dışında, doğu akdeniz adaları ve özellikle limmi (lemnos), semadirek (semendirek, samothrace), midilli (mitylyne), sakız (chio), sisam (samos) ve nikarya (nicaria) adaları üzerinde yunan egemenliği konusunda 17/30 mayıs 1913 tarihli londra andlaşmasının 5 nci ve 1/14 kasım 1913 tarihli atina andlaşmasının 15 nci maddeleri hükümleri uyarınca alınan ve 13 şubat 1914 tarihinde yunan hükümetine bildirilen karar, bu andlaşmanın, italya'nın egemenliği altına konulan ve 15 nci maddede belirtilen adalara ilişkin hükümleri saklı kalmak üzere, doğrulanmıştır. işbu andlaşmada aykırı bir hüküm bulunmadıkça, asya kıyısından 3 milden az bir uzaklıkta bulunan adalar, türk egemenliği altında kalacaktır.

    madde 15

    türkiye, aşağıda sayılan adalar üzerindeki bütün haklarından ve sıfatlarından italya yararına vazgeçer: bugünkü durumda italya'nin işgali altında bulunan stampalia (astropolia), rodos (rhodes, rhodos), kalki (calki, khalki), skarpanto (scarpanto), kazos (casos, casso), piskopis (piscopis, tilos), miziroz (misiros, nisyros), kalimnos (calimnos, kalymnos), leros, patmos, lipsos (lipso), simi (symi) ve istanköy (cos, kos), adaları ile, bunlara bağlı adacıklar, ve meis (castellorizo) adası (2 sayılı haritaya bakılması).

    madde 16

    türkiye, işbu andlaşmada belirtilen sınırlar dışında bulunan topraklar üzerindeki ya da bu topraklara ilişkin olarak, her türlü haklarıyla sıfatlarından ve egemenliği işbu andlaşmada tanınmış adalardan başka bütün öteki adalar üzerindeki her türlü haklarından ve sıfatlarından vazgeçmiş olduğunu bildirir; bu toprakların ve adaların geleceği [kaderi], ilgililerce düzenlenmiştir ya da düzenlenecektir.

    işbu maddenin hükümleri, türkiye ile sınırdaş olan ülkeler arasında komşuluk durumları yüzünden kararlaştırılmış ya da kararlaştırılacak olan özel hükümlere halel vermez.

    yani;

    isin enteresan ve icinden cikilmaz duruma sokan tarafi sudur ki; bu kayaliklar turkiye'de 3 milden daha uzak oldugu icin lozan'a dayanarak turkiye'ye ait degildir. fakat ayni sekilde, herhangi bir yunan adasina 3 milden daha yakin olmadigi icin yine lozan'a gore yunanistan'a da ait degildir. turkiye ile yunanistan arasinda durumu acikliga kavusturan herhangi baska bir anlasma yapilmadigi icin statusu belirli olmayan bir konumdadir. hir gurun sebebi de budur.
  • lisede milli güvenlik hocamız anlatmıştı. onların firkateynine de kayalık etrafına gitmeleri emredilmiş.
    kayalıklara yaklaştıklarında onlarca geminin iki küçük kayalığın etrafında dönüp durduğunu, birbirini taciz ettiğini görüyorlar. bizim hoca komutanına nasıl girecez bu kalabalığa diyor. komutan "bodoslama dalalım işte" diyor.*
    sonra giriyorlar hengameye, bi ara yunan gemisinden askerler silahlarını bunların gemiye çeviriyor. önce anlam veremiyorlar ama sonra bizim erlerin yunan askerlere hareket çektiğini görünce anlıyorlar sebebini ve hemen koşup durduruyorlar elemanları.
    böyle abuk sebeplerden savaşa girecekmişiz de haberimiz yokmuş*
  • yunan askeri kademesinde pek çok kellenin uçmasına sebep olan krizin vuku buldugu kayalıklardır. yunan gemileri bolgedeki türk savaş uçağı ve gemilerini doğru dürüst tespit edememiş, uçaklarının harbe hazırlık oranının son derece düşük olduğu görülmüş, pek çok subayın uygun prosedürleri bilmediği ortaya çıkmıştır. kayalıkların etrafına yığılan filo, bölgedeki hava ve deniz hakimiyetinin türkiye'nin elinde olmasını önleyememiştir. bu olaydan sonraki dönemde yunanistan çok kapsamlı bir askeri modernizasyon programını yürürlüğe sokmuş, deli gibi para saçarak son model silahlar almaya başlamıştır***
  • abd'nin o zamanki başkanı bill clinton'ın hayatını anlattığı kitapta "en azından bir kaç keçinin hayatını kurtarabildim" diye yer edebilmiş vaka. sırf şu hareketi bile halefinin kaç yıldır yaptıklarından dha faydalıdır kanımca
  • yunanistan ve turkiye arasinda 1995 yilinda bir krize neden olan kayaliklar. buraya oturan bir tekneyi turk kurtama ekiplerinin mi yoksa yunanli ekiplerin mi kurtaracagi sorun olmus, sonra da gumburtu seyrelenilmistir. turkler "bizimdir" demektedir, haliyle yunanistan da "bizimdir, italya'dan devraldigimiz adalarin yaninda geldi" demistir. yunanca bir gazetenin gazina gelen yunanli gencler kayaliklara cikmis, sonra cefakar hurriyet muhabirleri de tirmanmistir ellerinde turk bayragi ile. boyle bir mavi beyaz, bir kirmizi beyaz bayrak dikilip durmustur kayaciklara. en son amerika araya girmis, kriz bitmis, ama sorun cozulmemistir. (bkz: karasulari)
  • kıta sahanlığı olayı yüzünden aslında çok da önemsiz olmayan bir vakadır ayrıca.
  • "stratejik ve jeopolitik önem" teriminin ne oldugunu en net olarak anlamimizi saglayan kayaliklardir bunlar.
  • bugün yine yunan balıkçı tekneleri tarafından ihlal edilmiş olan kayalıklardır.

    türk sahil güvenlik botları yunan balıkçıları uyarmış ama balıkçılar sallamayıp işlerine devam etmiş, daha sonra yunan sahil botları balıkçıları korumaya almış. ardından olay yerine gazeteciler gelmiş, bu sefer de yunan sat komandoları gazetecilere "gidin" demiş. bunun üzerine de türk sahil güvenlik botları gazetecileri korumaya almış. yunan balıkçıları balıklarını tutmuş, gazeteciler de işlerini yapmışlar. sonuçta böyle bir haber olmuş. biz de bunu okumuşuz. bazılarımız gaza gelip yunanlılara saydırmış, bazılarımız da "ulan ne kaya a.k" demiş. herkes muradına ermiş.
  • normal $artlarda kat kar$iligi müteahite verilse kar$iliginda fikirtepe/ümraniye'den 2 daire zor alacaginiz lakin 2 büyük devleti sava$in e$igine getiren, üzerinde kriz patlamadan önce yunan ve türk koyunlarin karde$ce ortladigi kara parcasi.

    zaman zaman durumdan bihaber balikcilarin istavrit, lüfer avlamak icin etrafinda dola$masiyla iki ordununda teyakkuz haline gecmesiyle hatirlanir.
  • 1995 yılında yunanlıların bayrak dikmesiyle başlayan krize sahne olmuş kayalıklar. bir savaşın eşiğinden, her iki tarfta da aklıselim kişilerin de bulunması sayesinde dönülmüştür. orada, askerler arasında aslında karşılıklı jestler yapıldığı söylenir. söylentiye göre bölgeye bir yunan hücumbotu da gitmiş, ancak bu hücumbot silahlarının üzerindeki branda örtüleri açmamıştır. türk askeri ise yandaki ikiz kayalığa çıkmış ve müdahale etmekle birlikte sıcak çatışma olasılığını düşürmüştür.
hesabın var mı? giriş yap