• 2 den fazla renk taşıyan kedilerin kesinlikle dişi olması
  • bir siyasi iktidarın, kendi seçmenlerinin aleyhine kanunlar çıkarmasına, kendi seçmenlerini ekonomik olarak sürekli ezmesine, ülkeyi bataklığa sürüklemesine rağmen, nasıl olup da, günden güne seçmen sayısını artırabilmesi, sürekli artan biçimde destekçi bulması ve her ne kadar saçmalıklarla dolu olsa da söylemlerinin hep destek bulma sebebi...

    "dini sonuna kadar sömürme" kısmını ve "güçlünün yanında yer alma" gibi oldukça primitif olan doğal insan davranışlarını pas geçersek, meğer bilimsel bir açıklaması varmış bunun.

    beynin farkındalık yüzeyini artırmak:

    beyniniz küçük hilelerle, gelecekteki davranışlarını etkileyecek biçimde manipüle edilebilir.. beyniniz, tıpkı çalıştırılmadan önce içinden su geçirilen bir pompa gibi hazır hale getirilebilir. bu hazırlama süreci, örtülü bellek sistemlerinin açık bellek sitemlerinden temelde farklı olduğu gerçeğini vurgular; eğer ikincisi verilerini kaybederse bile ilki bunları çoktan kilit altına almıştır. bu iki sistemin ayrılabilir oluşu, yine beyin hasarına (evet hasar görmüş beyinlerden bahsediyor) bağlı olarak ileriye dönük bellek bozukluğu (anterograd amnezi) deneyimleyen hastalarda kendini belli eder.

    karmaşık geldiyse, örneklerle açıklayalım,

    beynin geçici olarak dikkat çekilmesinin ötesinde, bir şeye daha önce maruz kalmış olmanın etkileri daha uzun süreli olabilir....mesela bir yüzün daha önce resmini görmüşseniz, resmi daha sonra yeniden gördüğünüzde o kişi size daha çekici hale gelecektir; o kişiyi görmüş olduğunuz hatırlamasınız bile. salt maruz kalma etkisi adını alan bu durum, örtülü belleğinizin, dünyayı yorumlama biçiminizi (neler sevip sevmediğinizi) etkilediğini gösteren kaygı verici bir gerçeği gözler önüne serer. bu durumda, salt maruz kalma etkisinin ürün markalama, şöhret yaratma ve siyasi kampanyalardaki sihirde parmağı olduğunu duymak size şaşırtıcı gelmeyecektir: belirli bir ürüne ya da yüze tekrar tekrar maruz kaldığınızda, onu giderek daha fazla tercih eder hale gelirsiniz. sürekli gözönünde olan şahsiyetlerin, beklenenin tersine olumsuz basından her zaman rahatsız olmamalarının nedeni de bu etkidir.

    hani "erdoğan gitsin ama yerine kim gelcek, o mu, onda liderlik vasfı yok bi kere" cümlesi var ya. aha işte bu ileriye dönük bellek bozukluğu (anterograd amnezi) hastalığına yakalandığınızı ve 'salt maruz kalma' etkisinin o cümleyi sarfeden kişi üzerinde artık ciddi biçimde beynine hasar verdiğinin en çarpıcı örneğidir.

    örtülü belleğin ikinci ve bir başka dışavurum biçimi de 'doğruluk yanılsaması etkisi' olarak bilinir: doğru olsun olmasın, eğer daha önce duyduysanız, bir ifadenin doğru olduğuna inanma olasılığı görece yüksektir.

    katılımcıların, akla uygun cümlelerin geçerliliğini iki haftada bir değerlendirdikleri bir çalışmada, araştırmacılar deney seansı süresince çaktırmadan daha önceki seanslarda kullanılan cümleleri de (kimi doğru kimi yanlış) araya sıkıştırdılar. sonuç açıktı: katılımcı daha önceki haftalarda duyduğu belirli bir cümleyi, daha önce duymadığına yemin bile etse, 'doğru' olarak değerlendiriyordu. araştırmacı katılımcıya duymak üzere olduğu cümlenin yanlış olduğunu söylese bile durum değişmiyordu.

    sonuçta belirli bir fikre salt maruz kalmış olmak, onunla yeniden karşılaştığınızda fikrin size daha inanılır gelmesi için yeterlidir.

    doğruluk yanılsaması etkisi, aynı dini etkiler ya da siyasi sloganlara yinelemeli ve tekrar tekrar maruz kalan kişiler için söz konusu olan potensiyel tehlikenin altını çizer.

    faiz lobileri, gezici lobileri, osman gazi köprüsünden geçişleri engelleyen übersonik lobi; vapur lobisi, ergenekonlar, balyozlar, çözüm süreçleri, amariganın oyunları, arkasındaki israil, ateyizler, siyonizm, kıskanan almanlar, hasetinden çatlayan slovaklar...vee son olarak atv haberin darbenin şifrelerini ele geçirmesi...işte bunlar etkilenmeye hazır beyinlere sürekli empoze edilen doğruluk yanılsaması örnekleridir.

    kaynak: incognito
  • ormanda tepesine yıldırım düşen insanların %80'inin kadın olması. nedeni ise sutyende bulunan balenlerin* yıldırımı çekmesi, hatta bir kadını bu sebepten ortadan ikiye ayırması.
  • 2015 yılında türkiye'de 1.325.783 bebek doğmuş, 405.218 kişi ise ölmüş. kaba bir hesapla türkiye'nin nüfusu her sene 900.000 kişi artıyor.

    ortalamasını alırsak:

    dakikada 2,5 (iki buçuk) bebek doğuyor. dünya ortalaması: 4,3
    dakikada 0,7 insan ölüyor. dünya ortalaması 1,8

    nüfus artış hızımız %1.26 ile dünyada 108. sıradayız. dünya ortalaması %1.17

    birleşmiş milletler verilerine göre nüfus artış hızı 0 (sıfır) olan tek ülke var: pitcairn adaları çünkü adanın nüfusu 48 kişi :)

    nüfus artış hızı sıfırın altında olan (doğumdan çok ölüm olan) ülkeler arasında ise japonya, almanya gelişmiş ülkeler de var.

    arap yarım adası ve kuzey afrika ülkeleri ise nüfus artış hızı en yüksek olan ülkeler.

    çok çocuk yapmakla ekonomik gelişmişlik arasında bir ilişki göremedim. bu büyük ölçüde kültürel bir durum.

    gelişmiş ülkeler iyi bir sağlık sistemine de sahip oldukları için bu ülkelerde ortalama insan yaşamının daha uzun olduğu varsayılır ama istatistiklere bu da görünmüyor. ortalama ömür de büyük ölçüde genetik.

    kişisel gözlemime dayalı bir bilgi olarak; türkiye'de de, karadeniz insanları uzun ömürlüyken güneydoğuda çok daha erken yaşta ölüyorlar.

    türkiye'de ortalama yaşam süresi 74 yıl. japonyada 84, orta afrika ülkelerinde ise 50 civarında. dünya ortalaması ise 67. ve evet kadınlar erkeklere kıyasla bir tık daha fazla yaşıyorlar.

    siz bu entry'yi okuyana kadar türkiye'de 3 kişi öldü bile.

    kaynaklar:
    http://www.tuik.gov.tr/…haberbultenleri.do?id=21522
    http://www.tuik.gov.tr/…haberbultenleri.do?id=21514
    http://www.un.org/…p2006/wpp2006_highlights_rev.pdf
    ve çeşitli wikipedia maddeleri
  • fondip kelimesinin found deep (dibini bulmak) deyiminden gelmesi
  • benim için apolitik'in politik olmayan anlamına gelmesidir. oysa hep apocuları tanımlamak için kullanılan bir kelime sanıyordum.
  • kapağında demirden toka olan kalemleri ters tutup, bir parmağı tokaya değdirerek kapağın ucunu dokunmatik ekranlarda kalem olarak kullanabilmek.
    ben böyle bir aydınlanma yaşamadım hayatımda.

    edit:
    yoğun istek üzerine resimli açıklama:

    böyle olmaz
    http://i.hizliresim.com/ejg5jb.jpg

    böyle olur
    http://i.hizliresim.com/aj45pq.jpg

    şaka şaka yoğun istek olmadı, bi kişi istedi.
  • eski armut lambaların dc elektrikle çalışması
  • dünyanın tüm enerji ihtiyacının güneş enerjisiyle karşılanması için, ispanya kadar bir alanın yeterli olması.

    %20 verimlilikle çalışan güneş panelleri kullanılmaya başladığında, şu haritadaki karelere güneş panelleri yerleştirilmesi dünyanın enerji ihtiyacı için yeterli olacak.

    tüm kareleri birleştirdiğinizde oluşan alan ise şu kadar.

    kaynak

    japonya'da suyun üzerinde verimliliği artırılan güneş panelleri
    ingiltere'de güneş enerjisi kullanımı kömürü geçti haberi
  • 2 kg. börülcenin yarım saatte toplanması.
    yemek seçerken iki kez düşünün. önünüze gelen sebzenin toplanması bile bir çok insan için eziyet. kıymetini bilen için ise emek
hesabın var mı? giriş yap