• ermenice ismi hacindir.
  • adana' nın kirazıyla meşhur bir ilçesi. eski bir ermeni merkezi olması nedeniyle güzel taş eserler, binalar varmış ama bildiğim kadarıyla şimdi örneği kalmamış.
  • tufanbeyli ve feke'nin arasında saklı bir cennettir saimbeyli. ulaşımı çok zordur. adana'nın ilçesi olmasına rağmen istanbul ve ankara'dan yola çıkanlar kayseri üzerinden gitmeyi tercih ederler. ilçede güzel kiraz bahçeleri dışında dikkate değer şeyler, yıkık kilise, yıkık manastır, yangın kulesi ve rakı içmek için en güzel mekan olan obruktur.

    zamanında nüfusunun büyük kısmını ermeni'ler oluştururken şimdilerde hiç ermeni bulunmamaktadır. anneanne veya babaanne tarafından ermeni olanları saymazsak demeliyim aslında ama bundan birçoğunun haberi bile yoktur. ilçeye dair en acı görüntü zamanında muhteşem olan karşılıklı tepelere kurulmuş kilise ve manastırın artık sadece zemindeki üç beş taştan ibaret kalmış olmasıdır. ermenilerin gidişiyle birlikte onlara dair tüm hatıraların yok edilmesinin sevap olduğunu iddia edenlerin rolü çok büyüktür bu yıkımda. ardından her tarafı dinamitleyip eşeleyen define avcılarının yaptıklarını saymaya bile gerek yok. neticede 100 yıl evvel oldukça kalabalık ve gelişmiş olan bu ilçe nüfusunun büyük bir çoğunuluğuyla birlikte meslek sahiplerini de kaybetmiştir.
  • ilçe hakkındaki temel bilgilerin verildiği brifingin linki:
    http://www.saimbeyli.gov.tr/…ia/brifing/brifing.htm
  • akdeniz bölgesi'nde, adana iline bağlı bir ilçe olan saimbeyli, doğuda kahramanmaraş, güneyde kozan ve feke ilçeleri, batıda yine feke ilçesi ve kayseri ili, kuzeyinde de tufanbeyli ilçesi ile çevrilidir. ilçe toprakları ilin kuzeyinde, derin akarsu vadileri ile parçalanmış yüksek bir alanda yer almaktadır. ilçenin doğusunu dibek dağı, batısını tahtalı dağlarının güneydoğu uzantısı olan bakır dağı engebelendirmektedir. menteş, geçilik, göktepe ve ziyarettepe ilçedeki belli başlı yükseltilerdir. dağların yüksek kesimlerinde karaçam, göknar, kızılçam ve sedir ormanları vardır.

    ilçe topraklarını seyhan nehri'nin kollarından olan göksu irmağı sulamaktadır.saimbeyli deresi, dıngır dere, doğu dere, gözüm dere, tek köprü deresi, panik deresi, beienerdi deresi ve zoplar suyu ise diğer belli başlı akarsularıdır.

    adana'ya 157 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü1.179 km2, 2000 yılı genel nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 17.149'dur.

    ilçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. ekime elverişli alanlarda yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, baklagiller ve üzüm gelmektedir. ilçede bol miktarda kıl keçisi ve koyun yetiştirilmektedir. ilçe topraklarında diyasporit ve demir içeren cevher yatakları vardır.

    bölgede görülen hititlilere ait bazı kalıntılar, yörenin çok eski bir yerleşim yeri olarak kullanıldığına işaret etmektedir. ilçenin eski adı haçin'dir.1096 yılında kurulduğu sanılmaktadır. ilçeye bu ismin kozan-ceyhan arasında bulunan anavarza kalesi beyi toryo’nun oğlu tarafından verildiği söylenmektedir.

    kilikya’nın parçalanmasından sonra bir grup ermeni, haçin’e yerleşmiştir. o tarihten itibaren haçin bölgede önemli bir ekonomik ve sosyal yer edinen bir yöre olmuştur. haçin osmanlı imparatorluğu döneminde, elbistan kazasına bağlı 40.000 nüfuslu bir yerleşim bölgesi olarak oluşmuştur. yörede iki yüz yıl süre ile ermeniler ve türkler bir arada yaşamıştır. i.dünya savaşı başlarında sık sık isyan eden ermeniler osmanlı imparatorluğu’nca alınan bir kararla suriye içlerine sürgüne tabi tutulmuşlardır. 10 ağustos 1920 tarihindeki sevr anlaşması ile anadolu dış güçler tarafından paylaşılmış ve bu otorite boşluğundan yararlanarak tekrar haçin’e geri dönmüşlerdir. sevr anlaşmasına göre adana ve bölgesi fransızlara bırakılmış olup, fransızların destek ve kışkırtmaları ile haçin"de yeni bir katliama ve imha hareketine başlanarak bölgede bulunan türklere zulüm edilmiştir. haçin'de yaşayan türkler bu katliam sonunda, bir grup olarak atatürk’e müracaatta bulunmuşlardır. atatürk’ün emri ile kuvai milliye cephesi içerisine alınan haçin’de uzun süre, binbaşı kemal doğanbeyli ile yüzbaşı osman tufanbeyli’nin komutasında çok şiddetli çarpışmalar olmuştur.

    haçin, 18 ekim 1920 tarihinde haçin bölgesindeki ermeniler ağır bir yenilgiye uğratılmıştır. kurtuluş savaşı sırasında tamamen yakılıp yıkılan ilçenin idare merkezi olarak önce doğanbeyli (urumlu) köyü, hemen ardından gürleşen köyü kullanılmış, nihayet 1928 yılında bugünkü saimbeyli merkezine nakledilmiştir.1928 yılında tekrar ilçe merkezi olarak yapılandırılmıştır. ilçenin ermeniler’den temizlenmesi sırasında gösterdiği üstün başarılardan dolayı ilçeye saim bey’in soyadı verilerek bu tarihten sonra ilçe saimbeyli olarak anılmaya başlanmıştır.

    bahçe köyü'nün güneyindeki kayalık bir tepe üzerinde bulunan, hitit, asur ve romalılarca kullanılan bir kale kalıntısı bulunmaktadır. bu kale haçlı seferleri sırasında önemli bir rol oynamıştır. moloz taşlarla duvarları yapılmış olan kale, dikdörtgen plânlı olup, sekiz burca ve bir gözetleme kulesine sahipti. kalede ayrıca bir roma kilisesi ve su sarnıcı bulunmaktadır. günümüze çok harap durumda gelebilmiştir.

    saimbeyli ilçesinde günümüze gelebilen tarihi eserler olarak;

    ortaçağda badimon adı ile anılan haçin kalesi ile
    yörenin ermenilerden geri alınması sırasında şehit düşen 80 saimbeyli’nin gömülü olduğu şehitlik bulunmaktadır.
  • yaşar usta'ya karşılık saim bey'i tutan taraftarlara verilen ad.

    (bkz: sen mi buyuksun hayir ben buyugum yani saim bey)
  • tufanbeyli ile beraber adana'nın merkeze en uzak olan ilçesidir. kayseri sınırına daha yakındır. en son bir tane lisesi vardı. (şimdi iki tane olmuş galiba) bir de özellikle çeralan köyü'nün manzarası son derece güzeldir, görülmelidir.
  • sonbaharda güzel manzarasını izlemenin insana ayrı keyif verdiği, ancak babanızın memuriyetinden dolayı üniversitenin tatilinde uzun süreli kalmaya geldiyseniz gerçekten sıkıntıdan patlayabilceğiniz kendi halinde küçük bi anadolu birimi
  • adana'nın her yönden geri kalmış bir ilçesidir. dört bir yanını dağlar çevirir şehrin. zaten ilçe merkezi de bir vadinin içinde bulunmaktadır. merkez nüfusu 4000 civarındadır. ama köklü bir ilçedir. belediye teşkilatı 1870'li yıllarda kurulmuştur. nüfusunun büyük bir bölümü ilçe dışına göç etmiştir. çünkü ilçede çalışma, iş bulma olanakları çok azdır.
    kirazı, üzüm bağları oldukça meşhurdur. yıllardır ara verilmeden yapılan kiraz festivali 2009 yılında ekonomik kriz nedeniyle gerçekleştirilememiştir.
  • ankara’dan ulusal kurtuluş mücadelesini örgütleyen ve yöneten hükümetçe kaymakam vekili olarak atandığı ilçesini ermeni işgalinden kurtaran saim bey’in adına izafeten, saimbeyli adını alan adana’nın ilçesi.
    kaymakam saim bey’in ilçede bir de heykeli bulunmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap