• mobil telefonların bize kazandırdıkları arasındaki davranışlardan tuhaf ve bir o kadar da engellenemez olanıdır. daha çalmadan az önce kendi kendinize söz verseniz dahi telefon çaldığı anda ayaklanılıyor, telefon açılıyor ve amaçsızca hatta fütursuzca yürümeye başlanıyor. ayrıca yürümek de yürümek olsa. bilinçsiz hareket etmenin önde gidenini yapmaktan başka bir şey değil.

    yaypak yaypak oraya buraya sallanarak, hatta geniş bir alandaysa, kişinin mümkün ölçüde düzgün bir daire çizerek yürüdüğü görülecektir. ha herkeste böyle bir şey yok. kimilerinde her zaman rastlandığını, kimilerinde ise her zaman olmadığını ama onların da birkaç kez kendilerini bu eylemin içinde bulduklarını söylemek mümkün.

    özellikle farkettiğimi söyleyebilirim ki eğer aranan veya arayan kişi hareketi gerçekleştirenin bizzat sevgilisiyse bu olay daha çok göze çarpıyor. hatta kişi kendini kaybedip metrelerce uzağa gidebiliyor. etrafını izliyor, tanımlıyor, yerleri ve değiştirdiği alanı görüyor ancak telefonu açtığı yer ile kapadığı yerin farkını konuşma bittiğinde sezimleyebiliyor.

    yürürken insanlar daha mı rahat konuşuyor, yoksa bu da o klasik “telefonla konuşurken anlamsızca yapılan karalamalar” türünde bir şey mi bilemiyorum. telefon ezelden beri olan bir şey değil ve kalkıp da bunun insanların huyunda suyunda olan bir şey oldugunu söylemek saçmalamak olur. ancak dikkatli gözler, mektup okuyan insanlarında da mektubu okurken yürüdüklerini, umarsızca yer değiştirdiklerini farketmişlerdir. ayrıca takvim yaprağı okurken dahi benzer hareketleri yapanı gördüm. fakat telefon daha farklı. dikkatin daha küçük bir yüzdesi konuşmaya ayrılmışken yapılan bu “oraya buraya” yürüme eylemi gerçekten tuhaf..
  • kendine mesgul insan susu vermek isteyenler tarafindan gerceklestirilen eylemdir. bir yandan telefonla gorusuyorum; bir yandan onumdeki kagitlari imzaliyorum; bir yandan saat 5teki toplantima hazirlaniyorum; kizim baska arayan olursa baglama, telefondayim vb dusunceleri gun boyunca kafasindan geciren (veya gecirmek isteyen) insanlar hakikaten evde don gomlek otururken bile telefon caldiginda ayaga firlayip telefonla oraya buraya kosturarak konusurlar ki cok da umrumuzda degildir aslinda. konussun ne var.
  • hem yürüyüp hem sakız çiğnemekte başarısız olanlar bunda da başarısız olacaklardır. (bkz: açıklanamayan darp izleri)
  • gerçekten anlayamadığım ama toplumun istisnasız her kesiminde karşılaştığım hareket. en anlamadığım konu da sabit telefonla konuşurken insanda böyle bir istek olmaması, buna ragmen cep telefonuyla konuşurken hemen yürüme eylemine başlaması. acaba telefonun kablosu bilinçaltından bizi yerimize mi sabitliyor ki.
  • bazen sadece cep telefonuyla değil, sabit (hatta duvara monte edilmiş, kablolu) telefonlarda da yapılan hede. 5 dakikalık bir konuşmanın sonunda vücuda dolaşmış kablolardan kurtulmak için akrobatik hareketler yapmayı ya da konuşurken yapılan hareketleri ters sırayla yapmayı gerektirir.
  • sabit telefonla da aynı hazzı(!) yaşamak isteyen kişiyi telsiz telefon almaya zorlayan davranış, belki de davranış bozukluğu. zamanla refleks halini alıyor. pavlovun iti gibi telefon zili çalınca ayağa kalkıp yürümeye başlıyor insan.
  • istanbul
    saat:23.45

    -aloo gülşen merhaba nasılsın ya görüşmeyeli?hıı ben de taksimdeyim şimdi.ses mi geliyo?anayoldayım trafik var ondandır.ne?anlamıyorum....

    saat:02.18

    -ondan sonra ben de dedim ki bak hacı sen bu kızdan uzak duracaksın.adam paso inat mına koyim.sonra bizim liseden fırat vardı bilirsin hani şu dik saçlı..ha ha o işte.ben bi telefon çaktım bizim elemana beş dakika sonra bi baktım karşılıklı on beş kişi olmuşuz..mır mır mır...

    saat:04.43

    -hocam eskişehire gittin aramaz oldun.lan sıçarım uykuna ne uykusu...şurda beleş beleş konuşuyoz işte..soğudu abi buralar...az beklesene şu bayiiden bi sigara aliim...

    (bakkala girilir)
    -selamünaleyküm abi kamel var mı?
    -kostavris anniyondanis(pardon anlamadım babuş)
    -hı?abi sigara diyorum sigara
    -verseremos sirtaki(la siktir de git anlamıyorum dediğinden)
    -haydaaa...

    (bakkaldan çıkılır)

    -ben siki tuttum hacı.daşşaklara gelmişim çabuk elçiliği ara amına koyim.ceptransfer ayağına yunan topraklarına ulaşmışım...
  • hararetli konuşmalar yapanlar için gayet doğal bi hareket. keza bakın italyanlara, adamlar telefon kulubesine 2 kişi giriyolar* ki biri konuşurken diğeri iki elini de serbestçe hareket ettirebilsin.*
  • zihin ve beden arasindaki baglanti kopar. zihin karsidakine birsey anlatmaya calisirken beden caresizce bir o yana bir bu yana suruklenir, cirpinir.
  • çok fazla maceralı ajanlı film seyretmiş kişilerin telefonda konuşurken yerlerinin tespit edilmemesi amacıyla sürekli yerlerini değiştirme içşgüdüsü neticesinde ortaya çıkan bir alışkanlıktır. bu insanlar ayrıca sen kapat ben ararımcı da olurlar.

    bir de "madem mobil telefonum var neden mobil olmayayım ki, oturmaya mı aldım bu telefonu ben, açılın" şeklinde işleyen bir bilinçaltının eseri olabilir.
hesabın var mı? giriş yap