• ders: hayat bilgisi
    konu: türk kadınlarının yabancı erkeklere karşı daha hoşgörülü olmaları.

    şimdi pek sevgili okur, gerek kendi çevremden, gerekse başkalarının çevrelerinden gördüğüm, izlediğim, duyduğum kadarıyla türk kadınının, yabancı erkeklere karşı daha hoşgörülü olduklarını bir süre önce saptamış idim; bir de yazayım da belki doçentlik falan alırım diye kasıyorum. ha bu arada, belki diğer milletlerin kadınları da böyledir ve hatta belki de bu yüzden rus kadınlar türk erkeklerine hastalar sanıyoruzdur. orasını bilemem; şimdi kalkıp da tanıştığım 3-5 ecnebi üzerinden genelleme ya da tespit yaparsam, mazallah ab'ye falan almazlar bizi.

    neyse biz konumuza dönelim. evet sen, türk kadını, bugüne kadar fark etmediysen, bu entariyi giydikten sonra fark edeceksin ki, ecnebi bir oğlanın hal ve tavırlarına, bir türk gencininkinden hep daha hoşgörülü yaklaştın. tabi ki hepinizi genellemiyorum hemen bık bık etmeyin. ayrıca sebepleri kişiden kişiye de elbet değişecektir ancak böylesi bir "eğilim" olduğunu hemen inkar etmeyesin diye ben sana, bir kendi yaşadığım, bir de sözlükte de genel eğilim olarak gördüğüm iki örnek vereyim.

    örnek 1: bizim arkadaşlar, bir öğrenci gezisi esnasında bir grup italyan çocuk ile tanışırlar (bak italyanı vurguladım az sonra olaylar gelişecek). bunlar yolda kakara kikiri ahbap olup giderlerken, otobüs ani bir fren yapar ve arkadaşımın bana anlattığı haliyle bundan sonra kurulan diyaloğu size aktarırım:

    arkadaş: abi az daha otobüse yüzü koyun kapaklanıyordum.
    nickimi unuttum: hmm.. (tüh ya kurtarmış)
    a: ama asıl komik olanı, tehlikeyi atlattıktan sonra italyan çocuklardan birisi döndü bana "niye bu kadar korktun ki düşsen de bişey olmazdı sana" dedi. ben de "o niye?" dedim. o da "çünkü doğal hava yastıkların var senin" dedi zuahahahhaa (evet arkadaş kız)
    nu: hmm sen de bunu komik buldun?
    a: evet neden ki?
    nu: bi kere espri çok kalitesiz. ikincisi daha yeni tanışmışsınız, densiz bir espri olmuş. üçüncüsü bu espriyi o değil de bir türk yapsaydı "oha hayvan, abazan işte" derdin; komik bulup gülüp bir de gelip bana anlatacağına!
    a: eehmm.. kem küm..
    nu: hadi naş naş gözüm görmesin...

    ya sevgili okur bak gördün mü? işin daha da kötüsü bunlar sonra o espri anlayışına sahip italyan arkadaşlarla kanka oldular ve 2-3 yıldır da görüşüyorlar.

    örnek 2: açın sözlükte ispanyol erkekleri, italyan erkekleri, yiğidin harman olduğu yerin erkekleri gibi başlıkları okuyun. kadınlarımızın türk erkekleri için "çok kötü vasıflar" olarak nitelendirdikleri "çapkınlık, hovardalık, yavşaklık..vs" gibi bütün sıfatların bir anda nasıl da meziyet oluverdiklerine hayret edin. "bunlar hem çok şekeeeer, hem çok tatlıııı, hem çok sıcak kanlıııııı (türk olunca bunun adı yavşak oluyor) hem de çapkındırlar ekiekiekie" şeklinde girilmiş bir çok entryi görün ve beni daha fazla yormayın.
  • cok dogru bir gozlem. ama bu yaklasim, turk erkeklerinin buyuk yuzdesinde gozlemledigimiz "yabanci kari olsun, isterse tastan olsun" yaklasimi ile el ele gezer. yani millet olarak bir mallik sozkonusu, ki simdi bunu "tanzimat kompleksi"ne baglasam cok abartmis olmam. yalniz bu fenomenin ayni sekliyle kuzey afrika ulkelerinde de goruldugune dikkatinizi cekeyim, belki icimizden utanan sikilan, aboov ne yapiyoruz biz diyen cikar (begenmiyoruz ya tunus'u, cezayir'i, biliyorsunuz "ucuncu dunya ulkesi" o diyarlar.)
  • edirne'yi geçen türklerin davranışları da incelenmeye değer.

    (bkz: tutabilene aşkolsun)
  • kimse kendi köyünde peygamber olmaz durumu...

    misal ben şimdi bir iş görüşmesinde tokalaşmak için elini uzatan bir erkeğe kusura bakmayın dini inançlarım sebebiyle elinizi sıkamam desem, adam bozulur. çünkü büyük ihtimalle kendisi de aynı dini inancın bir ucundan tutmaktadır ve kendisi böyle bir şeyi yapmaktan çekinmezken benim yapmamı fazla radikal bulur ve hoş karşılamaz.

    ama gitsem amerikaya. kusura bakmayın sizinle tokalaşamam inancım nedeniyle desem adam dehşete kapılmaz. hmm demek böyle inançlar da varmış der ve geçer...

    türk kadınlarının yabancı erkek hoşgörüsü de böyle birşey. dogal hava yastıgı esprisini bir italyan yaptıgında "onların" kültüründe bunun normal olabilecegini düşünüyoruz ve tepki vermekten kaçınıyoruz. ama aynı şeyi yagız bir türk delikanlısı söylediğinde biliriz ki, kendisi densizdir, hıncaldır, uluçtur. oysa belkim, o italyan delikanlısı aynı espriyi bir italyan hatununa, farz-ı misal monica belluciye yapsa, korumalar tarafından tartaklana tartaklana ortamdan uzaklaştıralacak en iyi ihtimalle "hayvanionsane luici" tepkisine maruz kalacaktır.

    mıdır?
  • çok basit bir şekilde test edebileceğiniz olay.

    yolda giderken yanlışlıkla bir bayana çarpın. sonra "afedersiniz" deyin. boka bakar gibi bakar.

    "oh.. sorry" deyin dünyanın en medeni erkeği olursunuz.
  • (bkz: turk kızlarının yabancı erkek merakı)
    buradaki erkek kelimesi yerine bir takım organlar konarak çeşitli betimlemeler üretildiği de görülmüştür)
  • değişik olan caziptirden öte evrimsel temelleri vardır. doğal seçilime maruz kalan canlılar dünyası tabiatın acımasızlığına karşı iki silah kullanır: 1- mutasyon, 2- crossing over. ikisi de aynı kapıya çıkar; gen çeşitliliği. (bkz: neyşınıl ciyografik)

    bu eğilimi çiçekler üzerinde basitçe görmek mümkündür. aynı türden çiçekler bir tarlaya ekilsin. diyelim ki hepsi kırmızı. aradan bir süre geçince aralarında tek tük mavi çiçekler görürüz. çünkü kırmızı çiçekler arasında sivrilen mavi çiçekler böceklere daha çekici gelir ve mavi çiçekler daha çok üreme şansına dolayısıyla da doğal seçilime karşı koyma gücüne sahiptir. derken mavilerin çoğalmasının ardından aynı tarlada kırmızı ve mavi çiçeklrin yanında aynı tür ama bu kez sarı çiçekleri görümeye başlarız. bu kez onlar dikkat çekmeye başlamıştır. bir sebeple bir alttür yok olursa diğerleri hayatlarına devam edebilecektir. doğal seçilime karşı koyup varlığını sürdürme gen çeşitliliği sayesinde olmaktadır.

    insanlarda gen çeşitliliği ise yabancı memleketlerin oğlanları ile sağlanmaktadır. kızlarımıza yabancı erkeklere vermedeki eğilimlerinden dolayı kızmaya hakkımız yok arkadaşlar. zira evrimsel kökleri bunu gerektiriyor. çare yok. italyan, ispanyol ve ayrıca kuzey avrupa kızlarına selam ederim.
  • ders/konu: is yemegi
    mekan: cok uluslu bir ortam

    pakistanli: yakindan tanismamiz lazim. yemekten sonra icki icelim.
    turk kadin: is yemegindeyiz! (yuhh bir de otelinin oda numarasini ver)

    italyan: sen ne guzel seysin. yanima otursana konusalim.
    turk kadin: tesekkur ederim. yerim baska masada (host ayi)

    ukrayna: senin ismin mallory degil, marvel olsun bundan sonra.
    turk kadin: tesekkurler ismimden memnunum. (hayvana bak. evli bir de)

    polonya: daha rahat fotograf cekmen icin omuzlarima alayim seni
    turk kadin: ......(ohaaa ustume cik istersen)
    turk erkek: bizim kizlar oyle dokunulmasindan hoslanmazlar, rahat birakin kizi isterseniz.

    latin&fransiz: bu gece boylece mi bitecek simdi?
    turk kadin: istersek bitirmeyiz.

    kisaca olmayan hosgorudur. hosgorunun milliyeti, dini, dili yoktur, belki farkli (elbette ki beraberinde anlayis, yakislilik vs. faktorleri tasiyan) olana ilgi soz konusudur. mevzubahis hosgoru cesidi tipki, "yakisikli yapinca flort, cirkin erkek yapinca taciz" durumuna da benzetilebilir.
hesabın var mı? giriş yap