• maç içindeki döngüsü şu şekildedir:

    ilk 15 dakika tezahürat; bu başlangıç kısmında ıslıklarla rakibi bozmaktan tribün besteleriyle kendini eğlendirmeye kadar çeşitli tribün şovları yapılır.

    15 dakikada gol gelmezse tiyatro izler gibi sessiz biçimde gol gelene kadar beklenir, telefonlarla oynanmaya başlanır. bu sırada golün geleceği ana kadar yapılan tek şey rakip takımın sert faullerini ıslıkla protesto etmek, kendi takımına penaltı vermesi için hakemi baskı altına almaya çalışmak vs. gibi anlık tepkilerdir. bunun dışında kalan zamanda üzerlerine ölü toprağı atılmış gibi maç izlenir.

    desteklenen ev sahibi takım golü atarsa ilk 15 dakikadaki tribün şovları yeniden başlar. zaten öne geçmiş takım marşlarla, şarkılarla desteklenmeye devam edilir. maçta istenen sonuç alınamazsa tribün taraftarlığı adına görünürde ayırt edici bir özellik olmadan sessizce evlere dağılınır.

    takım gerideyken ya da henüz istediği skoru elde edememişken maça etkisi minimum, skor alınınca maksimum olan, buna rağmen yersizce abartılıp durulan tribünlerdir. dört büyüklerin tribünleri için de, anadolu takımlarının tribünleri için de geçerli bu durum. takımını sadece iyi anında desteklemeye yönelik bir tribün kültürümüz var. güney amerika'da, sırbistan'da, yunanistan'da türk tribünlerinden daha coşkulu onlarca takım çıkar.
  • yavaş yavaş italya'daki futbol takımlarının tribün grupları gibi siyasallaşmaya başlamıştır. bursaspor'un diyarbakır'da, diyarbakırspor'un türkiye'nin birçok köşesinde karşılaştığı muamele, kasımpaşaspor 4 yılda 3 lig çıkarken göztepe'nin 5 yılda 4 lig düşmesi, çaykur rizespor'un atatürk stadı adındaki stadının tadilattan sonra rize recep tayyip erdoğan stadı olarak değiştirilmesi, kasımpaşa'ya stad yapılması, gelir sağlanması, beşiktaş'ın çarşı grubunun savaşa ve nükleere karşı tutumu, göztepe ve karşıyaka taraftarlarının izmir'de cumhuriyet mitinglerinde ve 1 mayıs'larda boy göstermeleri, geçen yıl 1 mayıs'ta taksim'de beşiktaş'ın halkın takımı grubu, baretleriyle kardemir karabükspor oyuncuları, fenerbahçe'nin vamos bien grubu'nun boy göstermesi, izmir takımlarının konya deplasmanında uğradıkları saldırılar, diyarbakırspor taraftarlarının maçlardan önce istiklal marşı'nı ıslıklamaları, fenerbahçe tribün gruplarından cefakar kanaryalar'ın endüstriyel futbola tepki olarak sarı-beyaz atkı çıkarması, göztepe'nin tribün grubu yalı'nın "göztepe yalısı cumhuriyet yanlısı" pankartının stadlara sokulmaması ve son olarak galatasaray taraftarının tt arena stadı açılışında başbakan recep tayyip erdoğan'ı ıslıklaması.. bunların bazıları mevcut yönetimlerin iktidarlardan çıkar sağlamak için yaptıkları yalamalıklar olmasına rağmen, bazıları da bu yalamalıklara yada protestolara tribün gruplarının da katılmasıyla alakalıdır. ama ultraslan'ın bugün 4 alt grubunun kendini feshetmesinden sonra görünen o ki artık türk tribünleri de siyasallaşmıştır, tribün gruplarının da siyasal görüşleri olacaktır, tıpkı italya'daki gibi.

    edit: eklemeler için abicimbenigaribangoruyolarabi'ye teşekkürler.
  • türk futbolu'nu içine düştüğü bataklıktan kurtaracak olan güçtür.
    ama önce kendi içlerinde ki pislikleri temizlemesi gerekli. bunun için;

    - tribün liderleri kulüp yöneticileri ile olan karanlık ilişkileri kesilmeli.
    - bedava bilet artık ortadan kalkmalı. gerekirse devlet çözüm bulmalı.
hesabın var mı? giriş yap