• (bkz: airplane)
  • ... umarsızlık ile umursamazlık kelimelerinin karıştırılmış olduğunu düşündüren güzel bir feridun düzağaç şarkısı
  • otobus ile yaptigim her yolculukta paranin gozu kor olsun dememe vesile olan super hizli ve konforlu yolculuk hodosu.
  • kisiliksizinden 550 kisiligine kadar yolcusu,
    birkac gramdan 300-500 tona kadar agirligi,
    birkac cm'den 70 metreye kadar uzunlugu,
    birkac cm/s'den m7+'ya kadar hizi,
    birkac yuzbinliradan birkac 100milyar$a kadar fiyati,
    gorunuru (b747), gorunmezi (f117) olan ulasim, savasim, korunum, tasinim araci.
  • çok sevdiğim, özgürlüğü bulduğum fd parçası.
  • dünyanın en güvenli taşıtı ünvanına sahip araç. ki doğrudur. yerde ve denizde olan kazalardan çok daha az kaza gerçekleşir hava araçlarıyla. özellikle yolcu ve savaş jetleri söz konusuysa.
  • "gökyüzüme sürekli faça atan makine"
  • havada durma yetisine sahip olmayan, insanoglunun icatlarindan belki de en kotusu, en tehlikelisi.
    bu alet, arkadan muazzam bir itis gucune sahip olmadan malesef havada duramamaktadir. halbuki helikopter gibi havada durabilseymis belki daha iyi olurmus.

    tabi ki motorlari durdugunda yavasca suzulebilen pirpir ucaklarindan bahsetmiyorum. onlar daha az tehlikeli gibi.

    ustelik sozkonusu yolcu ucaklarinda parasut de bulunmadigindan daha da itici hale geliyorlar. havadayken, birsey olsa kesinlikle kulce gibi asagi dusecegini bildigim bu aletlere bir sure daha binmemeyi tercih edecegim.
    ileride daha guvenli olmalarini temenni ederim.
  • havada durma yetisine sahip olması gerekmeyen araçlardır. otomobillerin iki boyutta hareket etmelerine karşı bunlarin üç boyutta hareket ettiklerini ve otomobillerin oldukları yerde durmalarının bu "üçüncü boyutta hareket etmeme" olgusuna bağlı olduğu akılda tutulmalıdır.

    klasik, yüzde bilmem kaç güvenli hikayesine girmeden belirtmeliyim ki bir uçak yapılması zorunlu olan aşırı sık kontrolleri ve tutturulması gereken standartlar gereği herkesin gayet korkusuzca binebileceği güvenlik seviyesinde bir araçtır. buna rağmen uçağa binememe sorunu çekiyorsanız muhtemelen çözümü havacılık endüstrisinde değil psikolojidedir.
  • yolcu ucaklarina parasut koyulmamasinin sebeplerinden bir kacina, hava sicakligi, basince ve surtunme kuvveti diyebiliriz. "aa bu ucakta parasut yokmus ben korkarin vallaha bak ha" demek fl350 de giderken o parasutu acabilecek yetiye sahip olabilecegini soylemekle ayni anlama gelir mantik cakistirmasi yapildiginda. ayrica parasutle atlamanin da kolay bir sey olmadigini, panik aninda insanin parasutle atlamaktansa olmeyi tercih etmesinin o psikolojide normal karsilandigini da belirtmek lazim*.

    ayrica ucaklara etki eden temel dort kuvvet vardir. itme-surtunme ve kaldirma-yercekimi. muazzam itme gucu ucagin kalkisinda lazimdir ki isin geri kalan kismini kanatlar yapar. son bir bilgi de helikopter gibi havada belirli bir sure durabilen bir ucak da vardir. (bkz: harrier)
hesabın var mı? giriş yap