• blog da yazar kendisi.

    http://asyadada.blogspot.com/
  • facebook sayfasında "tarantino cok fazla film seyreden, 15 yasında az gelismis bir cocuk gibi filmler yapıyor. hicbirini sevmedim, sevenleri de anlamadım." gibi talihsiz ve hadsizce bir yorum yapmıs kisilik. bu yorumun uzerine kendisine terbiyeli bir laf sokuncada kaldıramayıp silen adeta bir ergenmis. * kendisine duydugum tum saygıyı tamamen yitirdi bu sekilde. bir yönetmenin bu kadar yuzeysel ve cirkin bir yorum yapması oldukca uzucu. keske tarantinonun tırnagı olabilse kendisi.
  • bu akşam if etkinlikleri kapsamında salt beyoğlu'nda gerçekleştirilecek olan küçük sohbetlerin konuğu. jose rivera' yla birlikte sözcükleri beyaz perdeye taşımanın ustalıklarını anlatacaklarmış.

    http://www.saltonline.org/…er-jose-rivera-umit-unal
  • 13 nisan 2013'te maltepe üniversitesi'nde, yapımcılarla ilgili bir söyleşiye katılan kişi. orada söylediklerini not almışım. ilk filmini günümüz parasıyla 13 bin liraya çekmiş*. ikinci filmi için ise para ve yapımcı bulmuş. bir milyon dolar bütçeyle çalışmış, fakat yapımcı batmış. o film tabii ki: anlat istanbul. bugün o filmde oynayanları bir araya toplayıp, film çekmeye kalksanız toparlayamazsınız. şunu da söyleyeyim eksik kalmasın, anlat istanbul tek bir yönetmenle çekilen, bir film değil. kendisinden başka dört farklı yönetmenle çalışıyor ümit ünal. kendisi, söyleşide: yapımcılığın yetenek meselesi olduğunu ve bir alanda yeteneğimiz varsa o alana yönelmemiz gerektiğini söylemiştir.

    ümit ünal'ın kafasındaki yapımcı tanımı ise şöyle: hesap kitap bilen, şiirden, filmden anlayan biri.

    yönetmenler ve senaristlere yapımcıları ikna etmek için birkaç tavsiyede bulunuyor: "filmi kime çekeceğinizi bilmeniz, yapımcıyı ikna etmeniz, vizyona ve cesarete sahip olmanız, gerekirse bir şeyler çekmeniz ve bunlarla yapımcıyı ikna etmeniz gerekir. bir insan yaratıcıysa ve bir derdi varsa önü açıktır. sinema bir şehir, nereden gireceğiniz size kalmış."
  • ortalama bir sinema izleyicisi, ortalama üstü bir planet türk izleyicisi olarak hakkında birkaç kelam etmek istediğim sanatçıdır. çünkü türk sinemasına çok büyük katkıları olan bu sanatçının değerinin yeterince anlaşılmadığını düşünüyorum.

    çok farklı zamanlarda farklı filmlerini izledim ve izlediğim bütün filmleri gerçekten "farklı"ydı. örneğin hayatta korku filmi, hele türk korku filmi izlemem diyen ben, ümit ünal'ın "ses" filmini izledim ve gerçekten beğendim. zaten klasik ezan sesli cinli şeytanlı türk korku filmleriyle ilgisi yok, psikolojik bir film. gerçekten iyi.

    "teyzem"i bilmeyen yoktur, varsa da ilk fırsatta izleyip öğrenmeli. zamanının çok ötesinde bir "yeşilçam" filmi.

    "hayallerim, aşkım ve sen", "arkadaşım şeytan", "dokuz" .. ve daha niceleri. sıradan yeşilçam filmleri arasında ışıl ışıl parlayan, değerli filmler bunlar. bir ümit ünal, bir atıf yılmaz olmasa günümüze kayda değer hiç bir eser bırakmayacaktı yeşilçam denen furya.

    ben bu adamın basit ama yoğun dilini seviyorum. yorucu olmayan ama kesinlikle etkileyici filmler çekiyor. büyük laflar etmiyor ama derin anlamlarla yüklü bir tablo sunuyor önünüze. daha ne olsun?

    edit: metin erksan'ı, yavuz turgul'u nasıl unutmuşum?
  • kıyımüzikte şu dakikalarda seçkisi çalmaya başlayacak olan güzide yönetmen. aynı güzideliği seçkisinde de göreceğimize eminiz. bir daha sevdik abimizi.

    siz şimdiden yerinizi alın: [http://www.kiyimuzik.com/umit-unal-seckisi/ http://www.kiyimuzik.com/umit-unal-seckisi/]
  • oğlak yayıncılıktan çıkan kuyruk adlı kitabıyla beni yazar olarak da etkilemiş bir oyuncu/yönetmendir.

    (3 liraya bir sahaftan almıştım kitabı. zevkle okudum. size de tavsiye ederim.)
  • sofra sırları adındaki uzun metraj filmi için kültür bakanlığından destek alabilmiş. umarım film çekilebilir.
  • 22. adana altın koza film festivali'nde jüri başkanı olduğu açıklanan yönetmen.
hesabın var mı? giriş yap