• vicdani ret hakkı yasalaşırsa, mevcudu görünen o ki, pek de az olmayacak mebzul miktarda askerlik karşıtı kardeşimiz için bu anayasal vatandaşlık hak ve yükümlülüğünü karşılamak üzere ödeyecekleri bedel yanında, askerlik süresi ya da sürenin misli kadar sürede yerine getirmeleri ve yapmaları gereken kamu hizmeti yükümlülükleridir.

    tabi ki, askerlik gibi ağır bir hizmetten, olsa da olmasa da, siyasi, dini ya da kişisel gerekçeler öne sürerek kaçmanın karşılığı masa başında evrak kayıt iişi olmayacaktır haliyl. ya da olmamalıdır en azından. tabii bunun da torpillileri çıkıp kimi vana tatvana giderken kimi de meclis lokantasında amcasının dizi dibinde garsonluk yaparak hizmet edebilir. neticede hizmet hizmettir haliyle.

    kamu hizmet görevleri olarak, çöp toplama, lağım temizlik işçiliği gibi özel görevler idealdir kanımca.
  • (bkz: #26157618)
  • militarist salak tespit etme görevi.
  • bu görevler hayatı güzel yapan, yapanlarında keyif aldığı görevler olabilirse ne güzel olur. vicdani ret hususu genelde askerlik yapmama eksenli tartışmalarla vuku bulduğundan, bu konuda bir fikir telakkisi eksikliği baş gösteriyor sanki.

    sokak müzisyenliği, yapabilen için, çok güzel olabilir mesela. özellikle küçük şehirlerde ve ilçelerde kafa açan bir etkinlik olur.
  • vay ibneler demek barış istiyorlar, savaşmayız diyorlar, silah tutup, asker kıyafeti giymeyin diyorlar öyle mi? köpeklere bak sen. piçlere kışın dalgıç kıyafeti ve oksijen tüpü olmadan halici temizletelim bence. vay anasını, barış ha.
  • anadolu köylerini gezip askere gitmeyene nasıl da kız vermediklerini kendi gözleriyle görmeliler. onlara verilmesi gereken görev bu olmalı. bizim ordu millet anlayışımızı kimse bozamaz. o ab midir nedir, zaten battılar, onların dayatmasıyla bizim göz bebeği şanlı tesekamızı yıbratamayacaklarını görsünler. 1-2 tanesini yalın ayak 3 köy gezdirdin mi bak bakalım bir daha biri vicdani retçi oluyor mu.
  • geri zekalı çoktur bu ülkede, çıkıp; "lağım temizletelim", "molotofçuların önüne atalım" gibi zırvalıklar ederler. bu ülkede yeni şeyler hep böyledir.

    neyse, zaman geçecek... 3-5 yıl içinde vicdani ret gayet olağan bir hal alacak. hatta bu zırvalıkları eden kişilerin arkadaşları, kardeşleri, akrabaları içinden vicdani retten yararlananlar çıkacak. önce hık gık edecekler ama, sonra sıradanlaşacak, normalleşecek.

    yarın öbür gün bunların çocuklarının askerlik çağı gelecek. uzattıkça uzatacaklar gidişlerini... 30'lu yaşlarda; "eh baba ben artık bi kamu görevinde şu vatan borcundan kurtulayım" diyecekler. bu bizim geri zekalılar da; "tamam evladım" diyecek be.

    hepsi bu...
  • huzur evleri, kimsesizler yurdu, cocuk esirgeme kurumu gibi bir cok devlet kuruluslarinda, belediyelerin yada sivil toplum kuruluslarinin sosyal projelerinde kamu adina haftada 20 saat calistirilabilinir. bu sistem bir cok avrupa ülkesinde basariyla uygulanmakta ama türkiyede yakin bir gelecekte belki..
  • bence bu vicdani retçi soysuzların eline bir kağıt bir de kalem verelim, 10 ay boyunca haftanın 5 günü, günde 8 saat kağıda her şey vatan için yazsınlar. ahahahah. evet en güzeli bu oldu, sıkıntıdan kendilerini kessinler sonra, biz de karşılarına geçip gülelim, "hani şiddete karşıydın ibne, kesmişsin kendini işte" diyelim.
hesabın var mı? giriş yap