• atom enerjisi kurumuna güvenemiyorsan bize hiç güvenme bence. üstteki arkadaşın dediği gibi güneşlenirken çok daha fazlasını alırsın. çokta şeyapmamak lazım.
  • siz her daim belli bir miktar x ışınına maruz kalmaktasınız zaten, önemli olan bu maruziyetin bellli sınırlar içinde kalması.

    bir kere x ray cihazından geçirdiğiniz yiyeceğin üstünde kalan ışınımın kat be kat fazlasını öğlen güneşinde gezerek edinirsiniz zaten.

    çok da şaapmayın.
  • chernobyl dizisini seyredip psikopata bağlamak da anca böyle oluyor herhalde. günde elli kez iş yerinde, avm de girer çıkarsınız bu x ray cihazından da zarar görebileceğiniz aklınıza gelmez, ama diziyi seyredince aklınıza sadece yiyecekler mi gelir. bunu yazmadan önce bir düşünün bakalım bugüne kadar kaç kere geçtiniz o aletin içinden. kimbilir hangi organınız sütlaca döndü. zararlı olmadığını değil aksine zararlı olduğunu savunan ve toptan kaldırılması gerektiğini düşünenlerdenim o ayrı.
  • bu tip cihazlardan geçen herhangi bir cisim, ortalama 1 milirad ve daha düşük seviyede x-ışınına maruz kalır. ortalama senelik arka plan ışıması (çevre radyasyonu) dozu ise 360 milirad'dır. yani gıdalarınız, ortalama doğal radyasyonun çok daha düşük seviyelerinde bir radyasyona maruz kalmış olur. gıdaların x-ışınları ile korumaya alındığı sistemlerde ise parazit ve patojenleri öldürmek için 30 bin rad kullanılır.

    burada asıl olay, x-ışınları iyonize ederler. (ısınmaya sebep olacak veya radyoaktif edecek türde değildir) bu nedenle çok küçük ihtimallerle moleküllerin dna'larının dizilimlerinin bozulmalarına neden olabilir ancak atomların bozulmasına neden olmazlar. bu da yiyeceğiniz bir gıdanın moleküllerini çok küçük bir olasılıkla bozsa da size bir zarar vermez, çünkü size zarar verecek olan şey, herhangi bir şekilde radyoaktif olan bir malzeme nedeniyle kendi dna'nızın bozulmasıdır. x-ışınları ise sadece iyonize ederler, maddelerin radyoaktif olmalarına neden olmazlar. işin özeti zararsızdır.
  • muzun kendisinin radyoaktif olması söz konusu olduğundan, muz yemek x-ray cihazından geçen yemeğe nazaran daha ürkütücü olabilir.

    ciddiyim.
  • yav o zaman tüm teknolojik aletleri bırakalım taş devrine geri dönelim. bukadar takık olmayın ya.
  • üst edit: burda bahsettiğim cihaz, telefonu yan tarafa bırakıp geçtiğimiz cihaz değil de valizlerin içindeki yiyeceklerle beraber içinden geçtiği güçlü ve ekranlı cihazlardır.

    bu zamana kadar nasıl bahsedilmemiş hayret ettim doğrusu. atom enerjisi kurumu zamanında konuyla ilgili sözde açıklama yapmış ve x-ray'den geçen yiyeceklerin zarar görmediğini belirtmiş ama açıkçası bu tarz kurumların açıklamalarına güvenemiyoruz.

    örneğin memleketten gelirken yanımızda getirdiğimiz bir yiyeceğin valizle birlikte güçlü olan x-ray cihazından geçerken, valizin içindeki ipliği bile görebilen bir sistem nasıl olur da bu yiyeceğin kimyasına zarar vermez? açıkçası zarar vermiyor gibi gelmiyor bana. sonuçta güçlü bir radyasyon enerjisi ihtiva ediyor. sonra da bu yiyecekleri bir güzel mideye indiriyoruz.

    chernobyl patlamasının etkileri günümüzde bile tam anlamııyla yok olmamışken, radyasyonun bu çeşidinden korkmalı mıyız? bu konuda bilgisi olan buraya yazarsa herkes aydınlanmış olur.
  • avm lerde x-ray diye içinden geçtiğiniz cihaz basit bir manyetik alan üretecinden ve manyetik alandaki değişimi tespit eden sistemden ibarettir. manyetik alan içerisinden iletken bir cisim geçerse manyetik alan değişime uğrar bu da bu değişime ters yönde manyetik alan oluşturacak bir akım oluşturur. cihazların x ray ile uzaktan yakından alakası yoktur.
  • yiyeceği yediğinizde ağzınıza metal tadı gelmiyorsa güvenlidir.

    bu arada metal dedektörü ile x ray cihazını karıştırmazsak daha sağlıklı bir tartışma ortamı sağlayabiliriz.

    son bir not olarak, ilk paragrafta yazılanı sağlık tavsiyesi olarak alan, aklını grafit ekmekle yemiştir.
  • yiyeceği bırak hamilelerin ve bebek arabalarının bile zırt pırt o cihazdan geçmemesi gerektiğini söyleyen hocalarım var. avm’ye giren hamile kadınlar normal kapıdan üst aramasıyla geçmeyi talep edince izin veriliyormuş.
hesabın var mı? giriş yap