8 entry daha
  • öncelikle, şu anda türkiye'de uygulanmakta olan kur sistemi düşünüldüğünde türk lirası'nın devalüasyonu olarak değil türk lirasının değer kaybı* olarak anılması gereken bir doğa olayıdır.

    (bkz: devalüasyon/@ikeaman)

    sıcak paranın önünün kesilememesi (sıcak para ekonomimiz için iyi bir şey değildir, oooh sıcak sıcak halbuki kulağa hoş geliyor) (bkz: sıcak para/@ikeaman), büyüyen dış ticaret açığı, yükselen petrol fiyatlarının vb. etkisiyle nisan ayı enflasyon rakamlarının beklenenden çok daha yüksek çıkması gibi faktörler aynı kasım 2000 ve şubat 2001 krizlerinde olduğu gibi piyasaları tetikte beklemeye itmiş ve dövizde zamana yayılarak belki çoktan gerçekleşmesi gereken düzeltme hareketinin bir güne sıkışması ile sonuçlanmıştır.

    unutmamak gerekir ki ekonominiz sağlam temeller üzerine kurulmayıp, ekonomik büyüme büyük oranda artan ithalat ve kamu harcamaları ile sağlanıyorsa, döviz fiyatlarının düşük kalması uzun vadede ekonomi balonuna hava pompalayan bir faktörden başka bir şey değildir. serbest kur sisteminde gerçekleşen hareketler, ciddi dayanakları olan keskin dalgalanmalar şeklinde olmadıkça, ekonomideki dengeyi sağlayan unsurlardır. çoktan masaya yatırılması gerekenler, türkiye'nin bu ithalat oranını ne kadar sürdürebileceği ile özelleştirmeden gelen ciddi gelirin ve kamu harcamalarının kaç seçmene bir kilo mercimek iki kilo fasulye olarak gideceğidir. vatandaşımız ve ekonomistlerimiz bu ve olası diğer dalgalanmalar üzerine yumurta henüz kapıya dayanmamışken biraz etrafına bakıp durum değerlendirmesi yapar-hesap mı sorar, yoksa kendine dokunmadığını sandığı yılandan kaçarak dolara mı hücum eder çok çok büyük bir merakla bekliyoruz.

    konu ile ilgili en kestirme linkler:

    - ekonomik kriz için: (bkz: ben demiştim)

    - köşe yazılarımda her şeyi yazarım, kralını tanımam: (bkz: ben öyle demiştim ama böyle olunca şöyle oldu)
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap