• 18. yy'in onemli italyan barok bestecilerindendir. koncertonun babasi diye bilinir. hemen hemen butun eserleri keman koncertosu seklinde olsa da herkesin sandigi gibi sadece orkestra ve keman icin beste yazmamistir. kemanin yanisira flut obua ve fagot icin yazdigi bircok eserin yanisira 38 adet de operasi vardir.

    1741'de populerligini yitiris bir sekilde viyana'da yoksulluk icinde olen bu adamin en unlu eseri, dilimizde dort mevsim diye bilinen "le quatro stagioni" dir
  • yetimhanede calistigi dönemde her hafta bir konçerto besteleyen asmis müzisyen
  • vivaldinin kışı öyle bir mucizedir ki , defalarca dinler yine bıkmazsınız , öyle bir havası vardır ki , eşliğinde sporda yapabilirsiniz , kafa da dinleyebilirsiniz , hatta ve hatta uyursunuz bile. dinleyin arada ilginç bir şeyler.
  • "nulla in mundo pax sincera" aria sıyla baska bi boyuta geciren 18.yy bestecilerinden
  • johann sebastian bach da bir antonio vivaldi hayranıydı. o kadar ki, vivaldi'nin yazdığı konçertoları farklı enstrümanlar için yeniden düzenlemiştir. o dönemde bu tür girişimler yapmak besteci ustaya bir saygı niteliği taşıyordu ve kesinlikle hırsızlık vs. olarak görülmüyordu.

    örnek olarak
    vivaldi nin rv 522 numaralı 2 keman ve yaylılar için la minör konçertosu'nun (op.3 no. 8) bach tarafından org konçertosu haline getirilmesini verebiliriz. (bwv 593)
    diğer bir örnek ise yine vivaldi'nin 4 keman, viyolonsel ve yaylılar için yazdığı rv 580 numaralı si minor konçertonun (op.3 no.10) bach tarafından 4 klavsen için uyarlanmasıdır. (bwv 1065)
  • vivaldinin "kendini tekrarlamasi" hadisesine kaynak olusturan melodi her eserinin bir yerine "niii ninin niini niiinin" diye bir paraf atmasidir. bu melodi her eserde en az bir kere kendisini gosterdigi icin bunu duyanlar ayni eseri yazmis durmus demektedirler. lakin bu hakli bir elestiri midir? kanimca resimde mondrian, van gogh ne kadar tekrar ediyorsa, vivaldi de o kadar kendisini tekrar etmektedir. ben buna stil demeyi tercih ediyorum, bazisi kendini tekrar diyor.
  • dort mevsim konçertosunda sonbaharın büyük çoşkuyla anlatılmasının nedeni mevsimin hasat mevsimi olmasıdır. (bkz: hazan)
  • dört mevsim'i besteleyerek tarihe adını silinmez şekilde yazdıran barok devrinin büyük keman virtüözü. manastırlardan devşirdiği rahibe adaylarından bir yaylılar orkestrası kurmuş ve eserlerini hep bu grupla icra etmiştir zira kendisi kadınların seslere daha duyarlı olduğunu düşünmekteydi. ancak yaşadığı devirde bir kadınlar orkestrası,hele hele rahibe adaylarından kurulu bir orkestra genel anlayışa ters düştüğü için grubunu hep yüksek bir locanın ardında,kendileri görünmeden sadece müziklerinin duyulduğu bir biçimde kullanmıştır.
  • klasik müzikle 10 üzerinden en az 3 derecesinde ilgilenenlere "size daha önce hiç duymadığınız 100 tane klasik eser dinletseler ve bu eserlerin kime ait olduğunu sorsalar, en yüksek yüzdeyle doğru tahmin edeceğiniz besteci kimdir?" sorusunun yanıtı..
  • igor stravinski'nin en talihsiz beyanatlarindan birine konu olmus besteci. neymis efendim, vivaldi aslinda yuzlerce koncerto (bes yuz kusur) yazmamis, ayni koncertoyu yuzlerce kez tekrar edip durmusmus (bbc sanatci profillerinden: "a dull fellow who could compose the same form so many times over").

    kanimca bu iddiayi sadece rv 107 katalog numarali sol minor koncerto bile curutmeye yeter. soz konusu koncerto flut, obua, keman, fagot ve surekli bas grubu (cello, theorbo ve harpsichord) icin yazilmis.
hesabın var mı? giriş yap