hesabın var mı? giriş yap

  • üst edit:
    çokça soru aldım. ancak konuyla ilgili hiç bir uzmanligim yok. bu mesajda yazan bilgilerin doğruluğu teyite muhtactir. ilgili konuda bir sıkıntınız varsa lütfen profesyonel destek alın.

    ana mesaj:
    konuyu zamanında uzun uzun arastırmıstım.
    bazi yazıları alıntı olarak paylaşıyorum.

    hukukçu arkadaşlar daha iyi cevap verir.
    ancak okuduğum kaynaklara göre hukuk boya yipranmasini normal bir kullanım sonucu olarak görüyor ve dairenin boyalı teslim edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylüyor.

    --- spoiler ---

    kanun hükmü

    6098 sayılı borçlar kanunu’muzun “kiralananın geri verilmesi” başlıklı 334 üncü maddesine göre,

    kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.

    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    örnek karar

    yargıtay 6. hukuk dairesinin esas: 2013/9132, karar: 2014/2227 ve 27.02.2014 tarihli kararında özetle aşağıdaki ifadeler yer almaktadır;

    “o halde, somut olayda davalı kiracı, sadece ve ancak, kira süresi içerisinde kiralananın hor kullanılması nedeniyle oluşan zararlarla sınırlı olarak kiralayana karşı sorumludur.

    dolayısıyla, hor kullanma iddiasının ileri sürüldüğü eldeki davada, yerel mahkemece öncelikle bu yön üzerinde durulmalı, kiralananda varlığı saptanan hasarların hor kullanım sonucunda oluşup oluşmadığı belirlenmelidir.

    delil tespiti raporunda kiralananda mevcut hasarlar tek tek açıklanmış ve taşınmazda hor kullanımdan kaynaklanan ve normal kullanımdan kaynaklanan hasarlar ayrı ayrı belirtilmiştir. nitekim bu ayırım mahallinde yapılan keşif sonucu alınan bilirkişi raporuyla da ortaya konulmuştur.

    buna göre tavandaki kirlenmeden dolayı ve boya badanada meydana gelen hasarlar normal kullanım, kırılan cam bedeli de hor kullanım olarak belirlenmiştir.

    bu durumda, normal kullanımdan kaynaklanan hasarlardan dolayı borçlar kanunu’nun 266/2 nci maddesi uyarınca ve tersini öngören bir sözleşme hükmünün de bulunmaması karşısında, kiracının tazminat sorumluluğu bulunmadığından yazılı şekilde hem normal hem de hor kullanımdan kaynaklanan hasarlara hükmedilmesi doğru değildir.

    --- spoiler ---

  • sizler nasıl yalancılarsınız gerçekten inanılır gibi değil. ingiltere’de yaşıyorum. arabalar pahalı falan değil. kendim audi tt kullanıyorum ki türkiye’de 2 milyon fiyatı. eşimde de volvo xc60 mevcut. ben üst düzey yönetici değilim, sırf buraya gelmek için kariyerimde geri gitmeyi göze aldım. iyi ki de yapmışım.

    ingiltere'nin araç alım-satım sitesi autotrader.co.uk'dir. türkiye'den erişim açık mı bilmiyorum, girip bakabilirsiniz.

    not: bazı yazarlar özelden hava atmaya çalıştığımı vs yazıyorlar. arkadaşlar bu arabaların değeri sizin türkiye'de clio aldığınız fiyata. ayrıca kredi faizleri çok çok az. maaşlar türkiye'de üst düzey yöneticilerin aldığı seviyede. neyin havasını atacağım ben bununla?

  • acemiyken mersoya binilir mi yorumları tam oksimoron.
    asıl acemiyken mersoya binilir. şahin denen tekerli tabuta mı binsin adam?
    canının kıymeti olan kibar bir kardeşimizmiş. helal olsun.

  • nasıl izin alınır? dronumuz 500 gram altı ise kafamıza göre takılabiliyor muyuz? gibi sorulara doğru düzgün cevap bulamadığım için kendim yazmaya karar verdim. genel hatlarıyla yazıyorum çünkü ayrıntıya girdikçe olayı çözmek imkansızlaşıyor. istanbul için yazıyorum ancak diğer illerde de durum benzer şekilde.

    1- dji spark (500g altı) dronum var. kayıtsız ve izinsiz istediğim yerde uçabilir miyim?

    - kayıt yapmak zorunda değilsiniz. ancak istediğiniz yerde uçamazsınız. tavsiyem dronu shgm'nin sitesi üzerinden kaydetmeniz, daha sonra uçuş izni alacakmışsınız gibi bilgilerinizi doldurup açılan haritada uçuşa serbest olan alanları tespit etmeniz. bunu yaparken insanlardan, binalardan, askeri alanlardan ve havaalanlarından oldukça uzak bir yer belirlemenizde fayda var. uçacağınız yeri belirleyip ekran resmi alın yazdırın ayrıca shgm'nin iha talimatnamesini de yanınıza alarak uçuşa öyle gidin. polis gelmesi durumunda bütün belgeleri ibraz edersiniz.

    2- dji mavic (500g üstü) dronum var. dronumu kaydedip istediğim yerde uçabilir miyim?

    - kayıt yapmak zorundasınız, yoksa 17 bin tl ceza ödeyebilirsiniz. eğer ticari iha lisansınız yoksa uçabileceğiniz yerler insanlardan, binalardan ve havaalanlarından çok uzak yerler. örnek vermek gerekirse bakırköy havaalanına çok yakın olduğundan bakırköy'ün hiçbir yerinde uçamazsınız. serbest bölgelerde uçmak için ise uçuş izni almak zorundasınız yoksa 4 bin tl ceza ödeyebilirsiniz. shgm'nin sitesinde izin alarak uçabileceğiniz yerleri görebilirsiniz. izin prosedürü en az 12 gün sürüyor. ayrıca, uçuşa giderken bütün belgeleri yanınıza almayı unutmayın.

    3- ben dronumla turistik yerler çekmek istiyorum ne yapacağım?

    - ticari pilot lisansı (iha 0 / iha 1) için parasını verip eğitim almalısınız. 3. kişilere verebileceğiniz zararlara karşı yıllık sigorta yaptırmalısınız. yine de insanlara ve binalara 50 metreden fazla yaklaşamazsınız. uçuşa kesinlikle yasak olan yerlerde (valiliğin sitesine bakınız) uçamazsınız. pilot lisansınızı alıp sigortanızı yaptırdıktan sonra yine izin prosedürüne dahil olacaksınız. yani en az 12 gün önceden uçuş izni başvurusu yapacaksınız. sonuç olarak ne yaparsanız yapın her istediğiniz yerde uçamazsınız. ayrıca, mevzuata aykırı bir uçuş yaparken 3. kişinin malına ya da vücut bütünlüğüne zarar verirseniz sigortanız bunu karşılamayacaktır.