hesabın var mı? giriş yap

  • bilimsel çalışmalara başlayacağı zaman yapacağı ilk gözlem hedefi belirlenmiş olan teleskop.

    james webb uzay teleskobu göreve başlayacağı ilk haftalarda 55 canri e ve lhs 3844 b isimli ötegezegenleri inceleyecek.

    55 canri e ötegezegeni:

    - dünyadan uzaklığı 41 ışık yılı
    - 1.9 dünya çapında,
    - yüzey sıcaklığı: güneşe bakan tarafta 1700 derece,
    - güneşine uzaklığı: 0,015 astronomik birim yani merkür'den daha yakın (1 astronomik birim= dünya ile güneş arasındaki mesafe)
    - yörünge süresi: 18 saat

    hızlı yörüngesi ve yüzey sıcaklığı nedeniyle lav denizleri bulunacak bir yapısı var. * bazı teorilere göre yüzeyi aşırı sıcaktan buharlaşıp kalın bir atmosfer oluşturuyor. bu atmosfer ve içindeki bulutlar güneş görmeyen bölgelere geldiğinde soğuyup lav damlacıkları şeklinde yüzeye yağıyor.

    james webb termal frekanstaki kameraları ile gezegenin varsa atmosferini ve ısı dağılımını gözlemleyecek ve üretilen teorilerin doğruluğunu gözlemleri ile destekleyecek ya da çürütüp yeni teorilerin ortaya çıkmasına neden olacak.

    lhs 3844 b ötegezegeni:

    - dünyadan 60 ışık yılı uzakta
    - 1,3 dünya çapında,
    - yüzey sıcaklığı: 525 derece,
    - yıldızına uzaklığı: 0,005 astronomik birim (güneşinden sadece 748 bin km uzakta. yıldızın yüzeyine ay'ın iki katı mesafede yani )
    - yörünge süresi: 11 saat

    bu gezegen astronomik ölçekte yıldızına "dibinin dibi" mesafesinde yakın bir gezegen. gezegenin başka yerde eriyip yıldıza karışması gerekirken etrafında döndüğü yıldız bir kırmızı cüce olduğu için hayatta kalabilmiş. kırmızı cüce yıldızlar güneşimiz gibi yıldızlara göre son derece küçük ve "soğuk" yıldızlardır. bu nedenle yanmadan daha yakınında gezegenler dolanabiliyor.

    bu gezegenin bir atmosferinin olmadığı düşünülüyor. bu sayede webb üzerindeki spektrometre cihazları ile yüzeyinin özellikleri (ne tür kayalar var, yapılar nelerdir ) hakkında bilgi edinilebilecek.

    james webb ile yapılacak olan gözlem programının ilk turunda gözlemlenecek olan bu iki gezegen sayesinde atmosferi olan ve olmayan ötegezegenlerin teleskop ile incelenmesi ile ne tür bilgilerin elde edilebileceği öğrenilecek. elde edilen bilgiler ile gelecekte yapılacak diğer gezegen gözlemlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği öğrenilecek.

    kaynak

    debe editi: beğenilerinize ve favorilerinize teşekkür ederiz efenim. uzay alanında meraklı insanları görmek şahsen beni çok mutlu ediyor*. uzay hakkında meraklı insanlar için şöyle bir türkçe kaynak var. daha önce denk gelmediyseniz bakabilirsiniz.

  • bugunun edirne'si olan, o dönemki dogru yazılışı itibariyle hadrianopolis olan bölgenin kırsal alanında roma ve got ordulari arasinda yapilmis,10000 got suvarisinin 40000 askerden olusan roma lejyonlarini ve imparator valens'i imha etmesiyle sonuclanmis olan,suvarinin piyadeye ustunlugunu kanitlamis olan ilk savas.ms 9 ağustos 378 tarihinde yapilmistir.

    20 yıl kadar sonrasından ekleme: ekşi şeyler'e girince bu yazıyı ve başlığı tekrar gördüm. gerçekten tuhaf bir ekşi şeyler başlığı ve de buradaki başlıkta da bir dizi yalan yanlış içerik var. şöyle ki:

    1 - ekşi şeyler'e bu yazı nedense 100000 romalıya karşı 40000 got şeklinde aktarılmış; bu yanlış. zaten o devirde bu denli büyük sayılarda orduların aktif savaş için beslenmesi mümkün değil.

    2 - girilerde ha bire bir doğu roma/ bizans vurgusu var. istanbul kurulmuş olmakla birlikte, roma'nın bölünmesi henüz gerçekleşmemişti (395'e tarihlendirilir). yani bu savaşta gotların karşısındaki grup doğu roma veya bizans değil, doğrudan doğruya roma'dır. henüz bizans tarih sahnesine girmemiştir.

    3 - bu bir kavimler göçü olayıdır. gotlar, göçebe bir kavim olarak, bütün bir kavim olarak yollara dökülen sayısız silahlı ve savaşçı kavimden biridir, sırf moda diye 20. asra ait iltica/mülteci kavramları herhalde bir tür clickbait gibi kullanılmış. roma'da hatta bu tip aranjmanlara verilen hususi kurumsal isimler var, genellikle foederati olarak anılabilir. "mülteci" diye nitelendirilmiş gotlar bu olaydan çok değil, 32 yıl sonra imparatorluk başkenti roma'yı işgal edip yağmaladılar..

  • anadolu'nun bir çok köyünde düğünlerde buna benzer gösteriler oluyor ama o çük kaldırma kısmı olmuyor. mesela, bizim antalya'daki köyümüzde arap-fatma oyunu oynanır. bir adam arap rolünde olur ve onun karısı rolündeki fatma'yı (erkeklerden biri bu role girer) köyün gençleri kaçırmaya çalışır. arap karakterinin belinde çan, elinde sopa vardır. kaçırma girişiminde bulunan kişileri sopayla döver. çoğunlukla ciddi dayaklar atılır. gençler dayak yememeye ve fatma'yı kaçırmaya yönelik cesaret oyunu oynar. fatma karakteri yanar dönerdir. önce kaçırılmaya yeltenir. sonra, dayak atılması için, kaçıran kişiye ayak bağı olur.... falan filan. mesela 2-3 köy ileride bu adet başka rollerde, başka isimlerde cereyan eder. birçok köyde benzer düğün gösterileri olur. bunlar anadolu'nun çeşitliliğidir.

    çük olayı olmasaymış keşke. muhtemelen, son zamanlarda gençlerin eklediği belaltı bir espri olsa gerek. 40-50 sene önce o hareket yapılamazdı diye düşünüyorum.