hesabın var mı? giriş yap

  • manevi bir zorunluluktur. kafa yukarı kaldırılır aynı zamanda kaşlar da yukarı doğru gerdirilir. binmeyecek olmanın sizi üzdüğünü anlatan bir ifade takınılır ve şoförün gözlerinin içine bakılır.

  • kendini bitirecek hareketleri desteklemesi basiret bağlanmasıdır.

    edit: değil istanbul'u iktidarı da kaybedeceklerdir, umut vermektedir, destekliyoruz.
    muhalefet uyuma.

  • bakıldığında adeta beynimizle oyun oynadığını düşündürten görsellerdir.

    1) şu görselde yer alan küpün üst yüzeyi ile alt yüzeyinin renkleri tamamen aynıdır. ispat

    2) şu görselde yer alan, içinde a ve b yazan bölgelerin renkleri tamamen aynıdır. ispat

    3) şu görselde yer alan yatay çizgilerin tamamı birbirine paraleldir. ispat

    4) şu görselde yer alan 3 arabanın boyutları aynıdır. arabalar birbirinden kopyalanmıştır. ispat
    (saçma oldu biraz ama idare edin)

    5) şu görselin ortasında yer alan siyah noktaya gözlerinizi ayırmadan bakın. görsel renk değiştirdiğinde etrafın renkli olduğunu göreceksiniz. sonra hemen başka bir noktaya (duvara, ayağınıza falan) bakıp tekrar görsele bakın. alttaki yazıyı bu işlemi yaptıktan sonra okuyun.

    evet. görsel aslında siyah beyaz. beyniniz onu renkli hale getirdi.

    edit: gif lobisi diyenler için iki jpg görsel hazırladım. ikisini de açın.

    önce buna bakın: http://i.hizliresim.com/x0g3j7.jpg

    15 saniye sonra buna bakın: http://i.hizliresim.com/m0qbyn.jpg

    ctrl + tab tuş kombinasyonu ile sekmeler arasında geçiş yapabilirsiniz.

    daha da inanmayan olur ise tek eliyle 25 barfiks çeksin, ardından dizlerini karnına çekerek 30 mekik çeksin, düzelir.

    6) üstteki olay için başka bir örnek görsel.

    7) şu görselin orta noktasına 30-40 saniye kadar gözlerinizi ayırmadan bakın. daha sonra daha uzakta yer alan bir cisme bakın. (epilepsi hastalarına önermiyorum)

    8) şu görselde yer alan siyah noktaları sayın. (mağara serindi kardeş.)

    9) şu görsel aslında hareketsiz.

    10) şu görselin ortasında yanıp sönen yeşil noktaya gözlerinizi ayırmadan bakın. zamanla etraftaki sarı noktaların kaybolduğunu göreceksiniz.

    11) şu görselin ortasında yer alan artıya gözlerinizi ayırmadan bakın. zamanla etraftaki pembe noktaların kaybolduğunu göreceksiniz.

    edit:

    1) 11. görselde noktaların kaybolmadığı, bazılarının renk değiştirdiği yönünde mesaj yağdı. doğrudur. kimi insanlarda noktalar kaybolmak yerine yeşil ya da mavi renge dönüşüyor. benim beynimde yaşananı özetleyeyim: saat yönünde yanıp sönen nokta zamanla yeşil renge dönüşerek saat yönünde dönmeye devam ediyor. gözlerimi ayırmadan bakmaya devam ettiğimde ise tüm noktaların zamanla kaybolduğunu görüyorum. ya da gördüğümü sanıyorum, beynim öyle diyor.

    sizler de gözlerinizi kıpırdatmadan ve kırpmadan bakmaya çalışırsanız tüm noktaların aynı anda kaybolduğunu ya da renk değiştirdiğini görebilirsiniz. hatta biraz uslu olursanız şirinleri bile görebilirsiniz. ne bileyim.

    2) bazı görsellerin (5-6) kandırmaca olduğuna dair mesajlar geldi. emin olun hiçbirinde kandırmaca yok.
    gif lobisinin işi değil, beyninizin size oynadığı ufak bir oyun.

    3) ayrıca entry'yi yazdığımdan beri başlık altında itina ile t.şak geçiliyorum. ama entry dünün en beğenilen entry'leri arasına girmiş. nerdesiniz lan beğenenler? dayıya sahip çıkalım.

    4) 5. ve 6. resim için hala fake (yani sahte) diyenler var.

    gif içerisinde yer alan tüm resimler için: http://i.hizliresim.com/ydye42.jpg

    kendi denemek isteyenler için gerekli yazılım (1,1 mb): http://www.easy2convert.com/gif2jpg/

    5) 1 ve 2'de de ispat görsellerindeki gri çubukların aşağıya doğru renklerinin açıldığı iddia ediliyor. o çubukları da paint'te kendim çizdim. paint ile gradient dikdörtgen çizecek babayiğit varsa sahneye alalım. bana hala inanmayan varsa görselleri bilgisayarına kaydedip tek tek paint ile deneyebilir. ispat görselleri tarafımca paint ile hazırlanmıştır.

    son not: görseller imgur'a yüklenmişti. ekşi şeyler'e yüklenenler ile değiştirdim.

  • temel bilimlerde doktora yapiyorsaniz kesinlikle 3 farkli bakis acisiyla incelenmesi gereken bir konudur. ilki "turkiye'de doktora yapmak" ikincisi "amerika'da doktora yapmak" ve son olarak "avrupa'da doktora yapmak" seklindedir. her birinin avantajlari ve dezavantajlari olmakla beraber, konuyu detayli bir sekilde asagida inceleyelim.

    1. turkiye'de doktora yapmak: akademisyen olmak isteyen bir birey icin en dezavantajli olan doktora turu olup, 5-6 yilinizi heba etmekle sonuclanabilir. itilebilir, atilabilir ve satilabilirsiniz hocaniz ve universiteniz tarafindan bu 5-6 yillik surecte. ilk yapmaniz gereken is doktorada aldiginiz derslerden gecmek (7 tane ders) ve doktora yeterliliginizi vermektir. bu surec akademisyen olmak isteyen bireyin anasinin bellenmesinin 1. raundudur. ananiz bellemekle kalmaz, tami tamina 3 yilinizi heba edersiniz bu surecte. deney yapamaz ve bu baglamda da makale yayinlayamazsiniz bilimsel dergilerde. amaciniz sadece gerekli olan derslerden gecmek ve doktora yeterliliginizi vermektir. gerekli olan derslerden gecip doktora yeterliliginizi verdikten sonraki surec deneylerinize baslamak, 3 yil icerisinde gerekli olan deneylerinizi bitirmek ve gerekli sayida makale yayinlamaktir. aslinda kolay gibi gorulebilinen deneye baslama ve makale yayinlama surecleri akademisyen olmak isteyen bireyin anasinin bellendigi 2. raundtur. deneylerinize baslamak icin gerekli olan butceyi bulmak, paranizi akilli bir sekilde harcamak ve eldeki cihazlari iyi bir sekilde kullanmaniz gerekmektedir bu surecte. turkiye sartlarinda bu 3 yillik sureci dogru olarak kullanabilen, iyi deneyler yapabilen ve iyi makaleleri iyi dergilerde yayinlayabilen doktora ogrencileri turkiye'nin egitim kalitesi olarak ilk onunda-yirmisinde olan universitelerde doktora yapanlardir. digerleri 1 bilemedin 2 yayinla (dandik journallarda) doktorasini bitirir ite kaka. doktora bittikten sonra da hersey gunluk gulistanlik degildir. universitelere basvurursunuz yardimci docent olarak ancak genel itibari ile sonuc olumsuzdur eger saglam baglantilariniz yoksa. sonra kara kara dusunursunuz ne yapacagim diye. ya endustriye gececeksinizdir, ya da doktora sonrasi arastirmaci olarak bir projede calisacaksinizdir. genel itibariyle endustride calisan doktorali insan sayisi bir elin parmagini gecmez ve kendinizi doktora sonrasi arastirmaci olarak kendi ya da baska bir universitede bulabilirsiniz.

    2. amerika'da doktora yapmak: genel itibariyle turkiye'deki surecin hemen hemen aynisi isler. doktora suresi 5 yildir ve ilk 3 yilda doktora yeterliliginiz vermek ve gerekli olan derslerden gecmek zorundasinizdir. amerika'da yapilan doktoranin turkiye'de yapilan doktoradan temel farki, kaliteli journallarda kaliteli yayinlar yapabileceginiz gercegidir ve ortalama olarak 4-5 tane yayin cikarabilirsiniz doktora surecinizde. yayin sayinizin fazla olmasinin temel nedeni turkiye'de heba ettiginiz ilk 3 yilin burda heba edilmemesi, ekonomik ve teknolojik faktorlerdir. doktoraya basladiniz an deneylerinize baslar, gerekli makaleleri yazar ve bilimsel dergilerde yayinlarsiniz. mesakkatli bir surectir tabiki ancak amerika'dan doktora aldiginizda ve 3-4 tane yayininiz oldugunda turkiye'de kolaylikla universitelerde yardimci docent olarak pozisyon bulabilirsiniz. akil kari olan ise amerika'da doktoranizi bitirip turkiye'ye hemen donmemek, mumkunse baska universitelerde doktora sonrasi arastirmaci olarak kalarak yayin sayinizi arttirmak ya da endustriye gecis yapmaktir. doktora almis birinin amerika'da endustride calismasi turkiye'ye nazaran cok ama cok kolaydir. insanlar sizin bilim adami oldugunuz bilir ve bu nedenle deger verir. turkiye'de bu degerin zerresi yoktur sagmal inek arayan ozel sektorde. bu baglamda amerika'da doktora yapmak 5 yilinizi heba etmenize ancak kaliteli yayinlar cikarmaniza ve iyi bir bilim adami olmaniza vesile olur.

    3. avrupa'da doktora yapmak: en akilli olan eylemdir. doktora suresi genel itibariyle 3-3.5 yildir. doktora suresince alinan ders sayisi amerika'da ve turkiye'deki ders sayisindan cok az olup (4 derstir ortalama olarak) doktora yeterlilik sinavi yoktur. doktoraniza basladiginiz gunun ertesi deneylerinize baslar , temiz temiz deneylerinizi yapar, avrupa'nin degisik ulkelerine bazi deneylerinizi yapmak icin seyahat edebilir ve 3 yil icerisinde 4-5 tane iyi bilimsel dergide yayin yapabilirsiniz. ancak su da soylenmelidir ki bu olaylar gideceginiz avrupa ulkesine gore degisir. ingiltere, almanya, isvicre, isvec, danimarka, norvec (belki fransa) gibi ulkelerde surec hemen hemen bu sekildedir. doktoranizi aldiktan sonra doktora sonrasi arastirmaci olarak kendi universitenizde ya da avrupanin baska bir universitesinde posizyon bulmak kolaydir. eger iyi para kazanmak istyorsaniz hemen endustriye baliklama atlamalisinizdir. genel itibariyle iyi bir sirkette, iyi bir maasla kolaylikla is bulabilirsiniz.

    edit: imla

  • birisi lv cüzdan yazmış. lc waikiki sandım bi an. google'layıp anladım sonra.

    bu da benim fakirlik gösteren detayım olsun :(