hesabın var mı? giriş yap

  • moritanya'da uygulanan ve devlet tarafindan desteklenen, bulundugu cografya ile hem tezat, hem de uyumlu bulunabilecek garip bir gelenek. kizlara kucuk yaslardan itibaren zorla yemek yedirilerek kilo aldirma islemidir. ne kadar kilo, o kadar otorite, o kadar iktidar, o kadar iyi bir statutuyu simgelemektedir. bulundugu cofrafya ile uyumlu olan yani, kilolu olan genc kizin zengin bir aileden geldigi seklinde algilanmasinin cok dogal olmasidir. tezatlik ise, yiyecek yemek bulamayan cocuklarin yakininda bir yerlerde zorla ve hatta bazi iskence yontemleriyle kucuk kizlara kusana kadar ve hatta kusmalarina ragmen yemek yedirilmesidir. pek tabi bizim icin garip olan, guzelligin, sismanlik algisiyla yapilan tanimidir. zayif olan cirkindir o ulkede, bilginize...

  • (bkz: kadin cinayetleri politiktir)

    ablam, hayatindaki tum kadinlara siddet uygulamis, uygulamaktan da keyif almis bir bireye odul verilen bir platformun odulunu kabul edip sonra "dunyayi kurtarma" masallari okuyamazsiniz ya, aynisi ezgi mola icin de gecerli. lan kadin vurdurttu o adam, sirf kendisinden ayrilmak istedi diye... kalkip iran'daki kadinlari anlatiyor. ricky gervais son golden globe sunusunda soylemisti; o odul aldiginiz platform, politik mesajlar verip devrim yapacaginiz bir yer olmadigi icin, o odulu kabul eden sizler de bu mesajlari verecek konumda degilsiniz. alin odulunuzu, menajerinize ve yonetmeninize tesekkur edin, sonra da gidin sahneden guzel bacilarim.

    kadin vurduran insanlara yasam boyu basari odulu veren bir platformda hangi kadinin hakki, hangi dunyayi ve cocugu kurtarmaktan bahsediliyor?

    kabul etmeyeceksin adayligi, almayacaksin odulu, varsa cesaretin. yoksa sovu kes.

  • filmin henüz başında kazım efendi'nin ömer ile konuşmasından* anlıyoruz ki ömer henüz lise'de okuyor ve yaşı 18'in altında, yaşar ise askere gitmek için zayıflamaya çalışıyor ve "bu sene mutlaka askere gideceğim" diyor 1 senedir askere gidemiyor dersek (komutanın geçen sene söz verdiğini söylüyor) en az 21 yaşında, mehmet ise üniversiteye gidiyor ve üniversitenin açılmasını beklerken kamil'in arabasında çalışıyor. ehliyeti de var demektir. bu durumda en az 18 yaşında olduğunu anlıyoruz. eve en geç gelen, bağımsız olan kardeş olduğuna göre yaşar'dan da büyük olduğu anlaşılıyor. bu durumda en azından 22 yaşında demektir.

    filmin 16. dakikasında ahmet'in üniversite imtihanları için fizik çalıştığını öğreniyoruz.* onu da 18 yaş altına attık. tuncay'ın en ufakları olduğu belli. bebe daha ilkokul'da okuyor. buluştukları sırada* mehmet'in çocukken ahmet'in suçlarını üstendiğini yani mehmet'in ahmet'ten büyük olduğunu, kardeşini kollayıp abilik yaptığını öğreniyoruz.

    çözülmesi gereken tek bir soru kalıyor o da "zeynep mi daha büyük yoksa mehmet mi?"

    bunu da filmin 43. dakikasında kazım efendi oğullarına "kızın adı da zeynep, ablanız be ablanız" derken öğreniyoruz.*

    bu durumda zeynep, mehmet'in de ablası olduğuna göre en büyük kardeş zeynep demektir. en büyük erkek kardeş ise mehmet'tir.

    sıralarsak;
    1) zeynep
    2) mehmet
    3) yaşar
    4) ahmet
    5) ömer
    6) tuncay

  • "şu demirtaş suçlu ama..." yorumlarında gına geldi. onu da savunduruyorsunuz adama. arkadaş, suçluysa cezasını çeksin, mahkemelerimiz yargılasın, suçunu kanıtlasın, tck'da ne yazıyorsa o suçla ilgili, o kadar süre yatsın, bunu istemeyen şerefsizdir zaten. keza kavala için de aynı süreç işlesin. evrensel hukukta da böyle. olması gereken bu. gerek yasin börü ve arkadaşlarının başına gelenler, gerek 15 temmuzda yaşananları hepimiz biliyoruz, bunlarla ilgili kim suçluysa gün yüzü görmesinler. bu olması gereken şey.

    ama ya suçlu değilse, soruşturma için içeride tutuluyorsa, yeterince suç bulunamıyorsa...

    bu neden bu kadar önemli biliyor musun sevgili meriç? yarın aynısı sana da, bana da, bir tanıdığına da yapılabilir. ergenekon sürecinde, balyoz sürecinde yapıldı. şu anda hukuksuzca tutuklu binlerce khk'lı var. (neden hukuksuzca diyorum, devletin zamanında izin verdiği şeyleri yaptıkları gerekçesiyle suçlu gösteriliyorlar, legal bir bankaya, kendi hesabına para yatırdı diye işinden atılmış, hapse girmiş insanlar var. ha bu arada bankanın kurucusu bugün spk başkanı vs.)

    iyi oku meriç. yarın şuursuzun biri gelip, seninle ilgili bir iddia ortaya atar, 4-5 yıl hapiste kalırsın daha hüküm almadan. bunu ister miydin? kendine istemeyeceğini başkasına da isteme. özgürlük çok kıymetli, bir saatini bile sana geri verecek kimse yokken, insanların yıllarını yiyorlar zindanlarda.

    tanım: olması gerekeni savunmuş komedyen.

    gelen mesajlar üzerine edit: yazdığım şeyin arkasındayım. anlatmaya çalıştığım bu soruşturmaların hala sürmesinin adalete güveni sarstığının anlaşılması. bu devletin savcısı/hakimi/polisi 4-5 yıl boyunca işlenen suça yönelik delil bulamıyorsa/dava açamıyorsa/davayı sonuçlandıramıyorsa adaletten nasıl bahsedebiliriz? adalet demek af demek değildir, suçluysa cezasını vermek, suçsuzsa haksızlığa uğramasını engellemektir. demirtaş o sözleri söylemiştir, halkı sokağa çağırmıştır ve bunun sonucunda insanlar ölmüştür. tamam, o zaman cezasını verelim, "dur biraz bekle (4-5 yıl) iddianame yazıp, seni yargılayacağız" denebilir mi? başımıza gelse "nerede bu devletin adaleti" demez miyiz?

  • tabii ki balığın yanında ağzının tadını bilen herkes. evet azizlerim balık denilince soframdan eksik etmediğim başlıca salataların başında gelmektedir. şimdi size vereceğim çok kolay bir tarifle rokaya aşık olacaksınız. öncelikle malzemelerle başlayalım:

    1 adet nar
    1 demet roka
    6-7 adet ceviz
    3 diş sarımsak
    nar ekşisi, limon, zeytinyağı, tuz.

    yapılışı:

    sirkeli su ile yıkadığınız rokaları irice doğrayıp, üstüne ayıkladığımız nar ve cevizleri ekleyelim. sarımsakları da incecik kıyıp salataya ilave ettikten ekşisini, yağ ve tuzunu atıp servise hazır hale getirelim. işte bu kadar kolay.

    afiyet olsun

  • annem beni bir bayram sabahı sms aracılığıyla halaya davet etmişti:

    "halaya gel"

    ama kendisi benim hala'ma gitmemi istiyormuş, elimde mendilimle salona doğru koştuktan sonra farkettim.

  • yeşil mercimek, karabuğday kadar olmasa da kaliteli bir bitkisel protein kaynağıdır. lifli ve düşük glisemik indeksli olduğu için de diyet yaparken bazı kronik hastalıklara iyi gelebilir. içeriğinde demir ve potasyum da ciddiye alınacak kadar yüksektir.

    gıdaları hissiyata ya da statüye (?) göre yiyeceğinize "bunun bana ne faydası/zararı olur?" diye düşünerek yerseniz garibanlık neymiş anlarsınız.

  • modayı bu şekilde konuşmak olarak değerlendirirsek eğer böyle de bir örnek var ;

    - benim accept ettiğim meeting niye calendar'ımda görülmüyor ?

    bunu diyen bunu da dedi hatta ;

    - meeting'in ingilizcesi neydi ya ?

    yemin ediyorum ki gerçektir.

  • elini tutmak isterse, sen çekersen,

    çekmene şaşırırsa, şaşırmasına şaşırırsan

    şaşırdığına üzülürse, üzüldüğüne üzülürsen, üzüldüğüne inanmazsa,

    üzüldüğüne inansın diye alttan alırsan, alttan alınca acındığını sanırsa,

    acındığına inandığına kızarsan, kızdığına kızarsa, kızmasına kızarsan

    artık sevgili olur musunuz bilinmez ama sadece arkadaş olunmadığı ortaya çıkar.

    bu durumda, o anla ilgilidir.

    bazı çeşitlemeleri olabilecek andır bunlar gibi.

  • cnn international'da bir çok kez uzay görevlerinde bulunmuş bir astronotla (bir nevi filmde clooney'in oynadığı karakter gibi biri) yapılan bir bağlantıda, sunucunun ısrarla buradaki süserler gibi "ama şurası burası gerçekçi değildi diyolaa" şeklindeki sorularına şöyle yanıt vermiştir:

    "filmde gerçekçi olmayan bir yer arıyorsanız, o da uzayda iki nokta arasında mesafe katetmek o kadar kolay değil, bunu da senaryonu akışı açısından olduğunu sanıyorum, onun dışında yaşanılmayacak, gerçekçi olmayan pek bir şey göremedim..."

    uzaya henüz çıkamamış ama tüm olaylara ve fiziğini hatim etmiş arkadaşlara duyurulur.