hesabın var mı? giriş yap

  • --- spoiler ---

    herşey iyi hoş da, jack nasıl da adanın koruyuculuğunu kitledi hurley'e. hiç müsait misin, düşünür müsün, yapabilir misin, nerden baksan bi 200 - 300 yıl falan sürer bak bi düşün istersen yok. hop, aga ben aşşa iniorum bi bok yediydik onu düzeltcem, ada ellerinden öper.

    ben ömrümde böyle iş kitleme görmedim.

    --- spoiler ---

  • 1. cumhurbaşkanına yakın ekip kaç kişiden oluşmaktadır?
    2. test kitlerini kim yapmakta, hangi labaratuvar testi gerçekleşmektedir?
    3. cumhurbaşkanı eşi yakın ekip sayılmakta mıdır? first lady nin eşinin yakın ekibine de test yapılmakta mıdır?
    4. her gün yapıldığı söylenen bu testler ne zamandan beri yapılmaktadır?
    5. her gün yapılan test sayısı, sağlık bakanlığının açıkladığı test sayısına eklenmekte midir?
    6. her gün yapılan bu testlerin bugüne kadar maliyeti nedir?
    7. cumhurbaşkanının her gün mutlaka gördüğü yardımcılarının en yakın ekibine de test yapılmakta mıdır? yani ibrahim kalın'ın ekibine de test yapılmakta mıdır?
    8. vatandaş test yaptırmakla ilgili türlü sorun yaşarken; cumhurbaşkanının canı can da vatandaşınki patlıcan mı!!!

  • bu konuda son 3 yıldır kendim için epey araştırma yaptım. araştırdığım şeyler anksiyeteyi/kaygıyı azaltacak ve ruh halini/ sağlığı olumlu etkileyecek şeylerin neler olduğuydu yani yaşam kalitemizi arttıracak olan şeyler. yazacaklarım benim kişisel görüşüm değil, hepsi hakkında yayınlanmış makaleler var. bazı kaynakları eklerim.

    1- ilk sırada kesinlikle uyku var. genel kabul günde 7-8 saat uyumak gerektiği yönünde. eğer sabah kalktığınızda uykunuz varsa, alarmla uyanıp zor kalkıyorsanız, uykunuzu açmak için kahveye ihtiyaç duyuyorsanız ya 8 saat uyumuyorsunuz ya da uykunuz kaliteli değil. bu da çalışmalara göre anksiyete ve depresyona sebep oluyor hatta yaşam ömrünü bile kısaltıyor, yaşam kalitenizi nasıl düşürmesin!
    (bkz: why we sleep)
    kitabin indirilebilir pdf'i
    (bkz: matthew walker)

    2- beslenme. gluteni ve rafine edilmiş şekeri, paketli ürünleri hayatınızdan çıkarmak, besin alerjinizi saptamak için eliminasyon diyeti yapıp sizi rahatsız eden, şişkinlik, gaz vs. yapan besinleri yememek yaşam kalitenizi inanılmaz arttıracak. bununla birlikte varsa kronik ağrılar ve kronik hastalıkların tedavisinde sizi olumlu yönde çok destekleyeceği için sağlığınıza büyük yatırım olacak. çıkardığınız besinlerin yerine bol sebze eklerseniz, her gün yeşillik, sülfürlü sebze, renkli sebze /meyve yerseniz enerjiniz çok artacak, varsa cilt problemleriniz, akne vs. düzelme sağlayacak.
    (bkz: terry wahls)
    videoda kaynak ve takip edebileceginiz hekim listesi var

    3- stres yönetimi. şehir hayatında yaşam, geçim derdi, destek almadan çocuk bakımı, eş ile ilişkide problemler, yalnızlık, trafik, sosyal destek bulamama, işsizlik ya da iş yerinde sorunlar vs. gibi çoğumuzun her gün yaşadığı, en sık gördüğümüz ve artık normalleştirdiğimiz sorunlar aslında stres olarak arka planda bize yük olmaya devam ediyor. bunları değiştirmek muhakkak yaşam kalitemizi arttıracak ama çoğu zaman değişim elimizde olmayabilir. bu durumda başımıza gelenlere değil, vereceğimiz tepkilere ve bize olan etkilerine odaklanmamız gerekiyor hem ruh hem beden sağlığımızı korumak için. stres yönetiminde en çok işe yarayan şey meditasyon.
    meditasyonun etkileri için kaynak video

    4- egzersiz yapmak. düzenli egzersiz/ yürüyüş/ koşu, yaşam kalitenizi birçok açıdan arttıracak. hem özgüveninizi arttırarak kendinizi daha çok sevmenizi sağlar hem de istikrarla devam ettirmeniz kendinize olan saygınızı pekiştirir. bedensel sağlığa olan etkileri uzun uzun saymakla bitmez. bir de endorfin, serotonin, dopamin salgılanmasını sağlayarak direkt olarak mutluluk ve huzur düzeyinizi arttırır, yaşam kalitenizi nasıl arttırmasın?
    (bkz: google)
    bedeninizle baglantida olup olmadiginizi anlamak için izleyebileceginiz video
    düzenli egzersiz yapmak için motivasyon sebepleri

    5- son sıraya yazdım ama kesinlikle en önemsizi değil, belki de en önemlilerinden; travmalar. çoğu çocuklukta yaşanan travmalar, biz unuttuk sansak da bilinçaltımızda bekleyerek uygun ortamda(bir hatırlatıcı olduğunda) ortaya çıkarlar. bazen fark edersiniz başkalarının sinirlenmeyeceği şeyler sizi çok sinirlendirir, tahammül düzeyiniz düşer. kendinizi kontrol etmekte zorlanırsınız, sinirli ve sabırsız biri olarak tanımlanırsınız. ya da bazen çok duygusuz hissedersiniz kendinizi, duygularınızı hissedip anlamaya uzaksınızdır. etrafınızda sizi anlayacak birinin ya da yardım isteyebileceğiniz birinin olmadığından şikayetçi olabilirsiniz ya da yardım istemekte zorlanırsınız. sürekli suçlandığınızı ya da sürekli haksızlığa uğradığınızı düşünüyor olabilirsiniz. işte bunların hepsi (ve daha fazlası )çok yaygın görülmekle birlikte travma belirtisidir ve ömür törpüsüdür aynı zamanda. yaşam kalitenizi çok düşürür, sürekli gergin ve huzursuz yaşadığınızı düşünün. bu travmaları anlamak, kendinize yakından bakıp, çocukluk hikayenizi çözmek ve kendinizi tanıyıp iç huzurunuzu oluşturmak, bu huzurun dışardaki etkenlerden etkilenmemesini sağlamak için en iyi yol psikoterapi almaktır. psikoterapi, yaşam kalitenizi bir değil, birkaç basamak arttırır. ancak herkes için ulaşılabilir olmayabiliyor. bu durumda biblioterapi de (kitap terapisi) işe yarar. kendinizi tanımanızı ve anlamanızı sağlayan çok sayıda kitap var.
    bazı kitapların pdf’lerini buradan bulabilirsiniz

    edit:
    6. takviyeleri de eklemeye karar verdim. bu konuda uyaran çok az hekim var. d vitamininiz düşükse (50-60’ın altında), tiroit fonksiyonlarınız bozulmaya başladıysa depresyona bile sebep olur, yaşam kalitenizi de düşürür. çok detaylı bir kan tahlili yaptırıp (doktorlara onaylatmak zor, ben laboratuvarda yaptırıyorum) vitamin- mineral eksiklerini belirlemek. özellikle gözden kaçabilen iyota idrarda baktırmak lazım. magnezyum, omega-3 herkesin kullanması lazım. kendisi psikiyatrist olan deniz şimşek’in çok güzel bir kitabı var, “birim”. o kitapta ideal değerleri öğrenebilirsiniz.
    (bkz: deniz şimşek)
    bu videoda kaynakları bulabilirsiniz

    7. bir de hayatınızdaki enerjinizi sömüren insanları, toksik ilişkileri hayatınızdan çıkarmak ciddi anlamda yaşam kalitenizi arttırır. bununla birlikte harvard üniversitesi’nin yaptığı ünlü araştırmadan öğrendiğimize göre insanın hayatta mutlu olmasını sağlayan şey, kurduğu yakın ilişkilerin kalitesi ve sağlıklı bağlar. kaliteli ilişkiler kurmak, sağlıklı ve yakın bağlar kurmak yaşam kalitenizi çok arttırır.
    toksik ilişkilerin yaşama etkisini anlamak için
    sağlıklı ve toksik ilişki ayrımını anlamak için

  • cihan reisin üzerinden atıp rte'nin önemli yerlerini ezdiğini daha yeni fark ettiğim video. kafalara "lan yoksa? acaba?" şeklinde sorular getirip cb'nin şuan ki ruh hali, devamlı iktidar olmak istemesi, maskulen ve huysuz tavırları beni garip garip düşündürmüyor değil.

  • debe editi : gercek sayilar aciklansin.

    yani resmen gizledik sayilari...

    kelime oyunu yaparak salginla mucadele eden bakan beyanidir...
    ulan murat emir ve fox da olmasa gercekleri ogrenemeyecegiz...
    haber
    haberde gecen gunluk vaka sayisini yalanlamadi bakan, yani gunluk 30bin sayisi dogru.
    inanilmaz...

    insallah her ölü ölüdür...

    edit: ulan be tecavuz ettiniz mesaj kutuma...

    simdi birine anlatir gibi anlatacagim;
    neymis 28 temmuzdan sonra vaka sayisi degil hasta sayisi yazmislar.
    diyelim okay. hasta yazmaya basladiniz.

    e simdi 1500 civari hasta varken asimptimitik sayi 30bin ise;
    28 temmuzda 963 vaka belirtmisseniz 29 temmuzda hasta sayiniz 20 de 1 olmali...
    hadi 20 de 1 degil, 10 da 1 olsun, hadi lan ayaginiz alissin 5 te 1 olsun.
    kac olmali?
    200 hasta olmali minimum...
    peki kac hasta var 942.
    görsel

    yani onemli bir veri degisikligi yapiyorsaniz dramatik bir dusus olur. verilerde sapma
    olur.
    burada yok.
    yani kan di ri yor su nuz.

    yani kandirildik.

  • korkunç derece tehlikeli boyutlara gelmiş para birimi. hemen homurdanmayın, fiyatlamasından veya potansiyelinden bahsetmiyorum. bu fiyatlamanın finansal piyasalara karşı olası risklerini dün yayınlanan deutsche bank 2018 riskleri raporundan okuyabilirsiniz. gelecek yıl sert fiyat dalgalanmalarının daha sistemik hale gelebileceğine ve kitlesel finansal kayıplara yol açabileceğinden bahsedilmiş.

    bu kısmı geçiyorum. yıllarını kapitalist piyasaların risk yönetimine vermiş kişilerden farklı bir yorum gelmesi anormal olurdu zaten. entry'nin bundan sonrası uzun, ancak teknoloji bilgisi sınırlı olan kişilerin özellikle okumasını isterim, bir iki kişi bile olsa kardır. belirtmek istediğim tehlike bu kadar özgür ve regülasyona tabi olmayan bir piyasadan haberi olan, bu sisteme dahil olan insanların profilindeki değişim ve getirdiği tehlikeler.

    bundan 6 ay öncesine kadar facebook'un ötesine geçemeyen mahallemin tekel bayisinin sahibi, margin ne demek lan diyen ekşisözlük yazarları, ingilizce bilmiyoruz nasıl alınacağını türkçe açıklayan link koyun diyen forum üyeleri, hala daha kağıt kalem ile altın fiyatı hesaplayan kuyumcular çarşısındaki esnaf abiler, yıllardır seramik işi ile uğraşan arkadaşım... çevremde denk geldiğim bir kaç örnek verdim sadece. bugün bu insanlar 14-16 bin dolar seviyelerinden bitcoin almaya çalışıyor, bir türlü de alıyorlar.

    bu işin güvenliğinden haberi olmayan binlerce insan hızla parasını bu piyasalara yatırıyor, arabalarını satanlar var. potansiyel olarak para kazanabilirler mi, belki. ama sadece o tuttukları bitcoin ve türevlerinin güvenliğini sağlamaları koşulunda. o bitcoin gittiğinde geri dönüşün yok artık.

    şimdi bu bitcoin olayının güvenlik risklerini iki boyutta düşünmek gerekir. öncelikle coinlerin tutulduğu platformların, yani wallet'ların güvenliği, ikincisi ise mining amacıyla saldırılar gerçekleştiren kişilere karşı kurumların ve kişilerin maruz kaldığı güvenlik riskleri.

    --- spoiler ---
    bitcoin güvenliği
    --- spoiler ---
    bu gözler şifresi bjk1903 olan adamın bilgisayarında içerisinde 2 bitcoin bulunan bitcoin core 'un yüklü olduğunu gördü. durmadan 8333 portu üzerinden dışarıyla haberleşiyor. gelin abicim ben buradayım, bu bilgisayarda bitcoin var diyor. kurbanlık koyun gibi bekliyorum diyorsun. böyle.

    bilgisayarında antivirus dahi bulundurmayı düşünmeyen kişilerin online wallet'lara para yatırdığına şahit oldum. giriş yaptığı wallet sitesinin şifresini tarayıcıya kaydetmiş, tarayıcıda "şifreleri göster" özelliği ile doğrudan şifresini alabildiğiniz kullanıcılar bunlar. fiyatı uygun diye adres çubuğu üzerinde session bilgisi taşıyan sikko wallet sitelerine paralarını yatırıp para kazanıyorum diyen kişiler. yani bir şirket ağından bile o wallet'a giriş yapmanız, o şirketi önceden hacklemiş kişilerin veya gittiğiniz adresleri görebilen ağ sahibinin elinizdeki tüm coin'leri geri dönüşü olmayacak şekilde alabilmesinden bahsediyorum. belirttiğim her riskin aslında ne kadar kolay istismar edilebileceğini onlarca farklı yöntemle açıklayabilirim.

    çok basitinden bir örnek vereyim, yüreği yeten deneyebilir elbet. dark web üzerinden çok cüzi fiyatlarla, geçmiş hack vakalarında sızdırılmış kullanıcı adı ve şifresi bilgilerini satın alabilirsiniz. cebinizde 50 dolar ile yola çıksanız yaklaşık 2 milyar adet kullanıcı adı ve şifre bilgisi elinize geçebilir. hangi sitelerde kullandıklarınız? örneğin linkedin, badoo, last fm, zomato, yahoo ve daha yüzlercesi. küçük bir deneme için buyrun kendi mail adresinizi dark web'e bile gerek kalmadan arayın. kaç platformda şifrenizin kırılmış olduğunu kendi gözlerinizle görün. şimdi bu platformda basitçe kurban gitmiş kişilerin güvenlik açısından bilgi eksikliğini düşünün. aynı şifreler ile wallet'lara girdiğini, bilgisayarlarını açtığını, mail şifrelerinin aynı olmasını vs. burada aldığınız bilgiler ile yazacağınız basit bir kod yardımı ile wallet'larda oturum açmayı otomatik olarak deneyebilirsiniz. işte artık buralarda ifşa olmuş kişiler, sonunu düşünmeden bitcoin piyasasına giriyor.

    e banane lan, akıllı olsunlar güvenliklerini sağlasınlar diyenler vardır mutlaka. o iş öyle olmuyor işte. durmadan bok attığımız bankalar, 5000 tl limitli sikko kredi kartımızın güvenliğini sağlamak için onlarca mühendis çalıştırıyorlar, denetimlere tabi tutuluyorlar, her yıl güvenlik testlerini geçmek zorundalar. hadi diyelim kartlarınızı çaldırdılar, her biri için size ödeme yapıyorlar, kullanıcının hatası olsa dahi bankalar itibar riskine karşı bir şekilde ödeme yapıyor. onu da geçiyorum, olası bir vakada kafalarına balyozla vurmayı bekleyen uluslararası kuruluşların baskıları var.

    konu bitcoin bile olsa, finansal bir piyasada yer alan para milli servete dahildir. kaptıran kaptırsın parasını diye bir bakış açısı olamaz, olmamalı. bu kadar yatırıma, personele, cihazlara ve regülasyona rağmen bankalar bile kolaylıkla hacklenebiliyor. bizim amca ne yapıyor, komisyonu ucuz diye dandik wallet sitelerinden bitcoin alıyor.

    daha basit bir örnek vereyim, öldün lan. dükkanı kapattın, yolda giderken öldün. 5 bitcoin ile öldün. kim bunun sahibi artık, şifreni bilen yok, karın çocuğun zaten resmi veraset işlemleri ile uğraşıyor. wallet sahibi firma kimse hayırlısı olsun, para da artık onların. yasal olarak kimsenin bir hak iddia etmesi mümkün değil. hatta yasa olarak, o bitcoin'leri alarak yarattığın kart borcu herhangi bir karşılığı olmadan karına çocuğuna devredildi, onlar ödeyecek.

    güvenlikle ilgili kurallar kan ile yazılmıştır. geçmişte yaşanan vakalar, çaldırılan bilgiler, kaybedilen paralar. hepsi yıllarca olgunlaşmış ve bugünkü halini almıştır. kişisel bitcoin'lerin güvenliği de aynı şekilde yazılacak. bak daha geçtiğimiz günlerde 80 milyon dolarlık bitcoin çalındı. toplu çalındığı için haber oldu, bireysel hırsızlıkların yüz milyonlarca dolar olduğu biliniyor.

    bu ne demek? piyasanın iyice halka inmesini isteyen güçlü hacker grupları bekliyor demek. ciddi bir söylenti de, bu fiyat hareketlerinin "gel bana, gel bana" amaçlı kötü niyetli kişilerce yapıldığı. ne kadar alt tabaka bu işe girerse, wallet'lardan yapılacak vurgunlar o kadar büyük olur. daha çok haber olsun, daha çok iştah açsın, daha çok kişi sisteme dahil olsun. yapılan vurgunun boyutları da tüm finansal sisteme zarar verecek ölçülere gelsin. bu amacı taşıyan kişiler kısmen aktivist zihniyetten türeyen hacktivist gruplar. kitlesel kaos oluşturma hedefi olanlar.

    bu sebeple, sadece fiyatlamalar sebebiyle değil, büyük vurgunlar ile de para kaybedebileceğinizi düşünün bu işe girerken. henüz regülasyon yok, hesap sorabileceğiniz merciiler kim belli değil, wallet diye bilgisayarınıza indirdiğiniz uygulamalar hangi güvenlik testlerinden geçti bilinmiyor, iletişim alt yapısını nasıl koruyorlar meçhul. eğer doğru yöntemlerle korunmuyorsanız, paranızı online wallet'a koymanız ile bilgisayar masanızın kenarına koymanız arasında hiçbir fark yok. bakın daha geçen gün çok sayıda hp bilgisayarda fabrika çıkışlı olarak kurulu olduğu belirlenen, basılan tüm tuşları kaydeden bir zararlı yazılım haberlere yansıdı. yani güvenlik sizde de bitmiyor. muhattap olduğunuz kurumların yaklaşımı önemli.

    --- spoiler ---

    bitcoin mining saldırıları
    --- spoiler ---

    ikinci konu daha teknik arkadaşlar için. mining amaçlı kurumlara ve kişilere yapılan saldırıların yöntemleri. bu kişiler başkalarının kaynaklarını kullanarak ekipman, lokasyon, elektirik gibi maliyetlerden kurtulmak amacıyla ele geçirdikleri sistemleri devasa mining ağlarına dahil ediyor.

    entry fazla uzadığından şimdilik kesiyorum, daha sonra bu alana edit gelecek. bilemedim belki de gelmez yeni entry yazarım. hatta durmadan referans link paylaşan andavallar sebebiyle birazdan bu entry zamanın ötesine gideceğinden yeni başlık açıp orada özet bir derleme yapabilirim. kurumların bilgi sistemlerini yöneten arkadaşlara bu gibi saldırıları tespit etmek ve engellemek açısından yol gösterici olabilir.