hesabın var mı? giriş yap

  • spor yaparken saldırıya uğrayan bir kadının saldırıyı anlatırken "üzerimde kapüşonlu mont vardı ve her yerim kapalıydı" şeklinde bir açıklama yapması, daha doğrusu kendini böyle bir açıklama yapmak zorunda hissetmesi ne kadar acı verici bir şey lan. allah belanızı versin, memleketi getirdiğiniz hale bak.

  • öncelikle yazıdan bir bölüm:
    "kahve tiryakisi de olmuştum. en sevdiğim şeylerden biri evde kahve yapmaktı. ama onu taşıyamıyordum. daha doğrusu ayakları swing dans hareketleriyle yönlendirip salona geçiyordum. ya da benim için taşıyanlar oluyordu."

    eurosport'ta staj yaptığım dönemdi. kafayı kaldırıp etrafa bakındı. her zamanki gibi gözüm üzerindeydi. "hey stajyer!" dedi, "senden bir şey rica edebilir miyim?"

    caner eler, yani benim spor spikerliğine başlama sebebim, bisiklet tutkumun ses bulmuş hali, idolüm, benden bir şey rica ediyordu; bense ricasını zaten emir telakki etmeye dünden hazırdım.

    "buyur abi, tabii ki" dedim.
    "köşedeki starbucks'tan kahve alabilir misin bana?" diye sordu.
    ben hala benden bir şey istediği için şaşkın bir mutluluk içinde ona bakarken açıklamaya yapmaya girişti:
    "ben alırım aslında da, taşıyamıyorum.."

    nasıl üzüldüğümü ama onun için bir şeyler yapma şansına eriştiğim için de nasıl sevindiğimi anlatamam. yazıdaki mavi kısımla yazılan kelimelerin altına saklanan yüzlerce insandan biri olmanın mutluluğu vardı içimde.

    ah be caner abi.. ağladığım yazının sahibi..

  • zafer partisi uyelerinin ve ümit özdağ'in sehre girisi hatay valisi tarafindan cikatilan şaka gibi bir talimatla hatay sinirinda jandarma tarafindan engelleniyor su anda. ümit özdag jandarma kontrol bölgesinden ayrilmayacagini, girmelerine izin verilene kadar bekleyeceklerini acikladi biraz önce. bu olay muz cumhuriyeti'nde bile olmayacak türden bir olay.

    (bkz: tek parti rejimi)

  • bir piyasadan bir varlığı satın alma ve aynı zamanda özdeş bir varlığı bir başka piyasada daha yüksek bir fiyattan satmaktır. bazen bunlar, farklı piyasalardaki özdeş varlıklar olacaktır, hem new york stock exchange hem de londra borsası'nda kote olan herhangi bir şirkete ait hisse senetleri gibi.

    çoğu zaman arbitraj yapılan varlıklar daha karmaşık bir şekilde özdeştir, örneğin benzer risklere maruz kalan farklı finansal menkul kıymetler söz konusu olabilir. bu noktada, etkin piyasalar hipotezi göz önüne alındığında, arbitraj ancak etkinsiz piyasalarda mümkün olur. yani arbitraj bir nevi piyasaları daha etkin kılan bir süreçtir.

    kimi arbitraj türleri tamamen risksizdir. risksiz olan bu arbitraj türü saf arbitraj olarak da bilinir. örnek vermek gerekirse, londra'da euro new york'tan daha düşük maliyetle satın alınabiliyorsa, arbitraj yapanlar, londra'dan euro alıp aynı miktarı new york'ta satarak risksiz kâr elde edebilirler.

    saf arbitraj fırsatlarına değinmek icap ederse, mesela son yıllarda, kısmen finans piyasalarının küreselleşmesi hasebiyle bu fırsatlar azaltmıştır. günümüzde, birçok gösterişli hedge fund üzerinden gerçekleştirilen ve arbitraj olarak tanımlanan işlemlerin büyük çoğunluğu, benzerlikleri olan fakat özdeş olmayan değerleri içermektedir. işin özü, bu saf arbitraj değildir. üstelik risksiz oldukları da kabul edilemez.

    bütün bunlara ek olarak, arbitrage pricing theory (arbitraj fiyatlama teorisi) hususunda da birkaç kelam etmek gerekir diye düşünüyorum. bu teori finans piyasalarında varlıkların nasıl değerlendirileceğine ilişkin en temel iki teoriden biridir. bir diğer teori de sermaye ve varlıkları fiyatlandırma modelidir.

    genel olarak arbitrage pricing theory, beklenen faiz oranı gibi birkaç kilit risk faktörünü ve varlık fiyatlarının portföy fiyatına nispeten nasıl değerlendirildiğini açıklamaktır. bir varlığın fiyatı, teorinin gösterdiğinden sapma gösteriyorsa, yatırımcıların arbitrajı bu eylemi geri düzeltmelidir.

  • ya o değil de, chp 1940 larda camileri ahır yaptı. bir de aynı evde kız-erkek kalma durumu olan üniversite öğrencileri var. o yüzden bu durumu çok takmayalım.

  • gebeliğin erken dönemelerinde sıklıkla 6. haftadan sonra bulantıya sıklıkla rastlanır.bu bulantılar kusmayla, iştahsızlıkla ve belirli kokulara hassasiyetle beraber olabilir.bu bulantı ve kusmalar sıklıkla sabah saatlerinde olduğu için morning sickness* olarak adlandırılır. gebedeki bulantı ve kusmanın gün boyu sürmesi, ayaktan tedaviye yanıt vermemesi, günlük faaliyetlerini engellemesi,genel durumunu bozması ya da kilo kaybına yol açması durumunda ise hyperemesis gravidarum söz konusu olur.ileri inceleme ve tedavi gerektiren bir durumdur. gebelikte bulantı ve kusmaya sık rastlanırken bu denli normaldışı seyir gösterenlere tüm gebeliklerin ancak binde 4ünde rastlanır. genellikle genç yaşta ilk gebeliğini yaşayanlarda, şimanlarda, çoğul gebeliği olanlarda ve sosyokültürel düzeyi yüksek olanlarda nispeten daha sıktır. gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan fizyolojik estradiol ve hcg hormonlarının artışının normalden fazla olması ya da seviyelerin normal sınırlar içerisinde olmasına karşın bireysel duyarlılığın yüksek olması bulantılara ve kokulardan tiksinmelere neden olmaktadır. belirtildiği gibi mol gebelikte ve ayrıca çoğul gebelikte bu hormon düzeyleri yüksek olur.
    mol ya da başka bir patoloji olmaksızın hyperemesis gravidarum görülen gebelerin gebeliklerinin daha sağlıklı geçtiği , düşük yapma oranlarının azaldığı sık görülen ancak bilimsel olarak nedeni aydınlatılamayan bir durumdur. ancak hyperemrzis gelişen ve yetersiz tedavi gören veya tedaviye yanıt alınamayan anne adaylarında bu durum tersine dönebilir. kilo kaybı ,elektrolit dengesizlikleri ,besin ve vitaminlerin yetersiz alınması durumunda bebekte gelişme geriliği görülebilir. annede açlık süresi arttıkça idrarda başta aseton olmak üzere keton maddeleri artış gösterir ve bu maddelerin çokluğu hastalığın derecesi ile doğru orantılıdır. alınacak ilk önlemler güne kraker, bisküvi gibi katı gıdalarla başlamaktır. öğün sayısı 3ten 5-6ya çıkarılıp az az yenmeli sıvılar öğünlerde değil, öğün aralarında alınmalıdır. bunlara rağmen bulantılar günlük hayatı etkilemeye devam ederse doktora başvurulmalıdır.
    bu gebeler sık sık hastaneye yatırılarak damardan beslenmek zorunda kalabilirler.bulgular genelikle gebeliğin ilerlemesi ile hafifler ve sıklıkla 14. haftada biter