hesabın var mı? giriş yap

  • masalsı öğeleri gerçekçi karakterler arasında, gerçekçi bir ortam içinde sunan edebiyat akımı.
    böyle diyince tam anlaşılmasa da gabriel garcia marquez ve jorge luis borges diyince şıp diye anlaşılıyor.

    bu akımın modern yüzyıllarda yaşamasına rağmen, dinin günlük hayatta ve ilişkilerde önemli yer kapladığı kültürlerde ya da çok eski ve köklü medeniyetlerin yaşadığı topraklarda, onların torunları olarak yaşama durumunda ortaya çıktığı öne sürülüyor. bu sebeple güney amerika'da ve ortadoğu'da bu akım oldukça kuvvetli imiş.

  • bu rezilliği savunmak yerine sussalar, ileride çocukları kendilerinden utanmaz belki. konuşarak rezilliklerini kayıt altına alıyorlar.
    onur ve haysiyet bambaşka kavramlarmış her insanda olmayan...

    edit: imla

  • şöyle yapalım

    bir ay tüm ürünleri bedava satın, çok beğenirsek, yemeklerimizde fark yaratacak bir tat yaşarsak, %30 indirimli fiyat ile baharatlarınızı almaya devam edelim.

    piyasalar fena.

  • burda 120 liraya masa donatacağını sanan bir genç ile karşı karşıyayız. o paraya bir porsiyon pattes tava yersin delikanlı

  • :/

    kelimeyle ifade edemedim özür dilerim.

    "redd-i miras" diyince hemen "aman!". kulağa kötü geliyor diye çünkü. halbuki hiç alakası yok.

    şimdi diyelim ki baban borç yaptı. sen hiçbir söz sahibi olamadın bu konuda. belki senin için borca girdi, bilemezsin, ama o borç karşılığında bir mal mülk proje tiyatro herneyse, birşey edindi. yani "maddi" bir karşılığı var. sonra da baban vefat etti. iki seçeneğin var.

    1) mirası alacaksın, vergini vereceksin, mal mülk -varsa- kalacak, ama borçlar da gelecek. ödeyecek paran varsa ödeyeceksin.

    2) mirası reddedeceksin. mal mülk -varsa- gidecek, ama hayatının baharına da borç yüküyle başlamamış olacaksın.

    gençler ikincisini seçmiştir.

    sana ne?

    şimdi gelmiş bazıları "vay efendim onun mirasına nasıl sahip çıkmaızya09a" mahiyetinde birşeyler filan deniyor.

    çocuklar manevi mirasını reddetmedi ki? maddi mirasını reddetti. borcuyla malıyla -kaldıysa- onu reddetti. eğer "sanatçıya vefa" ise belki de çocukların eğitimi için olan yapılmış borçlar -ki manevidir, karşılığı yoktur- borçları ister istemez çocuklar üstlerine aldılar zaten. o sorumluluk zaten onlarda var.

    hayata temiz başlamak onların da hakkı. ama sen kendi uydurmuş olduğun bir sorumluluk ile o gençlere bu borcu yüklemeyi "namus borcu" filan gibi görüyorsun.

    bravo.

    aynı şeyi başkaları sana "ataların için ölmelisin" filan şeklinde de yapıyor, hatırladın mı?

  • elektrik akımları içinde uyusun dediğim dahi.
    günümüze uyarladığımızda tesla çapulcudur, edison ise akepelidir.
    onun için severiz tesla'yı.

  • amerika'da geçen ay yeni teşhis edilen covid-19 hastalarının %1'inde görülürken, bu ay bu oran %6'ya çıkmış olan, devletin önüne geçmek için özellikle 12-18 yaş aralığındaki gençleri hızla aşılamaya çalıştığı covid-19 varyantı.

    şu anda ingiltere'de yeni teşhis edilen covid-19 hastalarının %91'inde bu varyant görülüyormuş. cnn'in haberine göre, ingiltere'de son günlerde yeni vaka sayılarındaki artış çok yüksek olduğundan hükümet, vakaların en yoğun olduğu bölgelerde test ve hasta takip programlarını yürütme görevini orduya vermiş.

    uzmanlar, delta varyantının daha önce ingiltere'de ortaya çıkan alfa varyantı ile kıyaslandığında %40 daha hızlı bulaştığını tespit etmiş. ingiltere'de 38,805 hasta üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde, delta varyantının alfa varyantına göre virüs bulaştıktan sonraki 14 gün içinde hastanın hastaneye yatma riskini 2.61 kat artırdığı tespit edilmiş.

    university of texas'ın yaptığı araştırmaya göre pfizer biontech aşısı delta varyantına ve diğer varyantlara karşı koruma sağlıyor, aşı olmuş kişilerin bağışıklık sistemleri bu varyantları etkisiz hale getiriyor.

    ancak, ingiltere'den gelen haberlere göre, pfizer biontech aşısı olan kişiler delta varyantına karşı korunuyor olsa da antikor sayılarının giderek azaldığı gözlemlenmiş. bu, delta varyantının giderek güçlendiği anlamına mı geliyor bilmiyorum.

    haber