hesabın var mı? giriş yap

  • önümüzdeki 1 hafta çok soğuk geçeceği için, civardaki kuşlar için cam kenarına mutlaka biraz ekmek bırakalım. bırakın pisletsinler cam kenarlarını, söz ben gelip temizleyeceğim. bu süper duyarlı entryimi de böyle bitiriyorum.

  • wikipedia'da "who watches the watchmen?", "who watches the watchers?", "who will guard the guards?", "who shall watch the watchers themselves?", or similar, şeklinde verilmiş. türkçesi "bekçilere kim bekçilik" edecek olarak alınabilir.

    aslında günümüz türkiyesindeki en temel sorundur diyebiliriz. günlük hayatla, ülke için daha iyisini istemek düşüncesiyle aklınıza gelebilecek her türlü problemin varış noktasıdır. tüm çıkarımlar eninde sonunda gelip bu soruya dayanır.

    nihai cevabın duruma göre yasa, vicdan, din vb. gibi en üst makamlarda olduğu düşünülse de her cevap eninde sonunda bir fasit daireye girmektedir. sabah uyanıp, kafanızı kaldırıp "ya ben aslında şu anda olmadığım yerde mutlu olurmuşum gibi geliyor, acaba bu yerin sorunu nedir?" diye düşünürsünüz. her durumda varacağınız adres bellidir: quis custodiet ipsos custodes. şöyle ki:

    parasızlık > genel ekonomik durum > ülkenin aslında fakir olması > neden zenginleşemiyoruz > yöneticiler, siyasiler > onları kim denetleyecek > quis custodiet ipsos custodes

    terör > beceriksiz yöneticiler > siyasiler, komutanlar > quis custodiet ipsos custodes

    etraftaki insanlar, halk > az gelişmişlik, düşük zihinsel seviye > eğitim > öğretmenler okullar > meb > siyasiler > quis custodiet ipsos custodes

    suç > yanlış emniyet ve yargı uygulamaları > polis ve yargu mensupları > quis custodiet ipsos custodes

    tabi hiçbir şey bu kadar basit değil. hiçbir toplumsal ya da sosyolojik olgunun tek bir nedeni olamaz. hatta birden fazla temel nedeni olan, her birinin nteceleri de birbirinden farklı olan bir grup kavramlar ve sorunlar dizisi olabilir.

    söylemeye çalıştığım şu: eğiticiler, öğretmenler, okul yöneticileri, yök ve meb, polis, güvenlik güçleri, yargı, hakimler, savcılar, avukatlar, komutanlar, sivil memurlar, bürokratlar, diplomatlar, siyasiler, sivil toplum örgütleri ve en nihayetinde halkın en tmel toplumsal doğru ve yanlış yargıları toptan çürüyor ve daha kötüye gidiyorsa;

    kim kimi denetleneyecek?

    kim kimden hesap soracak?

    kim kimi yargılayacak?

    yasa koyucu, silahlı güç sahibi, din adamı ya da topluluğun öyle gördüğü kişi ve sonuçta halkın vicdanı gitgide evrensel yanlışa gidiyor, doğru yanlış arasındaki sınır her zaman "kime göre neye göre" lafıyla belirsizleşiyorsa...

    eğer bekçiler, yargıçlar, denetçiler, kısaca güç sahipleri dejenere olmuşsa:

    quis custodiet ipsos custodes?

    işte en temel soru budur.

  • israfin bir yasam tarzi oldugu okyanus otesi bir memlekette, is cikisi igne atsan yere dusmeyecek telasli kalabaliklarin arasinda yururken gozune ilisen, yolun ortasina atilmis bir parca ekmegi iliklerine islemis bin yillik bir terbiyenin etkisiyle egilip ayaklar altindan alan ve vefali bir hurmetle bir kenara koyan birisi varsa emin olun o turktur. siz de bu derin kulturun varisleri olarak, o bereketli topraklarda yasamis ve medfun ecdadinizin ervahina bir fatiha gonderir ve memleket insaninin kadrini daha bir iyi anlarsiniz bu uzak ulkelerde..

  • görsel

    link

    edit: ilan sahibi şaşırtmadı ve ilanı silip topukladı. iyi ki ss almışım.

    edit2: bir kaç sözlük yazarı telefon açıp makara yapmış, bir ekşi sözlük yazarı avukat da kendilerini arayıp anayasanın konut dokunulmazlığına ihlal suçundan kendisine uyarıda bulunmuş ondan da ilan silinmiş olabilir.

    edit3: firma tekrar ilanı yayına almış ancak bu sefer alkolle eve girenleri arayacağız kısmını çıkartmış. yahu madem mantıksız niye koyuyorsunuz ilana.

    edit 4: firma tekrar ilanı kaldırmış. tutamıyoruz efendim ısrarla değişiyor ilan. en son herhalde "evi tutacak kişiyle karşılıklı rakı içilip sözleşme öyle imzalanacak" diyecekler sanıyorum.

    sahibinden adlı çılgın ev sahipleri sitesinde sevr anlaşmasına denk karşıma çıkan ilan içeriğidir.

    ayrıca 1 yıllık kira peşin, 2 depozito ve kalabalık olmayan çocuksuz aile seçimi ve tahliye sözleşmesi şartı ile beni benden almıştır.

    ne yani evin içini izleyen kamera mı koyacaksınız? ya da giriş çıkışlarda x ray cihazı mı koyacaksınız alkol var mı diye? ya da sizde beraber mi yaşayacaksınız karı kocayla?

    peki birisi şimdi şöyle bir ilan içeriği yazsaydı başına ne gelirdi?

    "evde namaz vb arap gelenekleri yapılmayacaktır bu bir tahliye sebebidir" ortalık ayağa kalkmaz mıydı?

    kalkardı yanlış çünkü.
    insanlara ev kiralıyor diye insanların sahibi değilsiniz.

    hammurabi kanunları daha insancıldır ulan.

    (bkz: altın emlak medikule)

  • yoğurdun lezzeti tuzun belirli bir aralıkta olmasını gerektirir. ayran yapmaya çalışırken kattığın su ile yoğurdu seyrelttiğin için oranı yakalamak için biraz tuz ilavesi yapman gerekir. bu kadar basit. biraz düşüünsen çok basit aslında. basit, basit, basit!

    edit: yeni gördüm. sodyum klorür'den başka tuz bilmeyen laf atmaya kalkmış. ne desem bilemedim.

    yıllar sonra gelen edit: ara ara oylanıyor bu entry. kendini unutturmuyor. süt, yoğurt, ayran ilişkisinde tuzun yeri üzerine hangi tuzlardan bahsedildiğine dair bir şeyler paylaşayım.

    "süt tuzları: sütteki tüm metal iyonlarını, organik ve inorganik anyonları kapsar. bu tanıma göre iyonize gruplar içeren ve katyonlarla tuz benzeri bileşikler içeren süt proteinleri de girebilir.

    süt tuzlarının büyük bir kısmı serum içerisinde çözünmüş halde, bir kısmı da kolloidal halde veya yağ globüllerine absorbe edilmiş halde bulunur.

    mineral maddeler sütte klor, flor, fosfor asidi, kükürt asidi, limon asidi gibi anyonlarla bileşik oluştururlar. katyon ve anyonların karşılıklı etkileriyle sütün tuz sistemi oluşur. minerallerin toplam miktarı oldukça sabittir. çok az orandaki değişiklik bile tuz sisteminde önemli kabul edilir. diğer süt bileşenleri gibi tuzlar da kandan meydana gelir. ancak filtre sistemi nedeniyle ikisi arasında miktarsal farklılık vardır.
    iyonlar önem sıralarına göre aşağıdaki gibidir.

    makro elementler :
    katyon ( na+, k+, ca++, mg++)
    anyon (cl-, po4-, so4-, hco3- sitrat iyonları)

    iz elementler :
    katyon (fe++, rb++, zn++, li+, cu++, ba++, co++, pb++, al+++, mo++, sn++, ct++, sr++, ti+++, mn++, ag+, v+++)
    anyon (f-, j-, br-, b, si, se )

    süt tuzlarının miktarları (mg/l)

    sodyum - 500
    potasyum - 1450
    kalsiyum - 1200
    magnezyum - 130
    toplam fosfor - 950
    inorganik fosfor - 750
    klorid - 1000
    sülfat - 100
    karbonat(co2 olarak) - 200
    sitrat (sitrik asit olarak) - 1750

    kaynak : tıktık

  • nereye gidiyorsunuz arkadaş alt üstü kahve satıyorlar ne ipuçundan bahsediyorsunuz .

  • imamoğlu'nu sevmeyen biri olarak herhangi bir gariplik görmediğim olay.

    kadınlar ayda bir adet görüyorlar ve bu pedleri kullanmaları gerekiyor arkadaşlar, bu saklanması ya da utanılması gereken bir sır değil.